Wie bepaalt of kleding voor jongens of meisjes is? En waarom reageren mensen zo negatief als een grote winkelketen besluit om geen jongen of meisje meer in hun kledinglabel neer te zetten?
Dit onderwerp is vrij vaak besproken de laatste weken maar toch wil ik het erover gaan hebben.
Er is ooit bedacht dat bepaalde kleuren voor jongens zouden zijn en bepaalde kleuren voor meiden.
Het idee dat roze voor meiden zou zijn en blauw voor jongens is pas ontstaan in 1940 in Amerika.
Hiervoor was het andersom je zou dus kunnen zeggen dat het deels ook trendgevoelig is welke kleuren er aan een bepaalde gender gekoppeld worden.
De discussie die nu gaande is gaat niet alleen over de kleuren. Ik las in een artikel namelijk de onderstaande teksten die regelmatig op kinderkleding staan:
‘Little man, big ideas’ voor jongens,
‘Little girl, big smiles’ voor meisjes.

Toen ik erover nadacht schrok ik hier best wel van. Ik ben eens gaan opletten binnen de kinderopvangorganisatie waar ik werk en in winkels waar ik ben geweest met een kledingafdeling. En het klopt inderdaad teksten waarbij verschillen worden gemaakt tussen jongens en meisjes komen behoorlijk vaak voor. We plaatsen hierdoor zelf bepaald gedrag in een hokje jongen of meisje. Hierdoor ontstaat er een vooroordeel over een bepaalde gender.

Advertentie

Enthousiaste pedagogisch medewerker Enthousiaste pedagogisch medewerker Kom jij het team van onze kleinschalige huiselijke natuurgerichte kinderopvang ondersteunen. We hebben een kinderdagverblijf met horizontale groepen en een BSO. Als vast teamlid ben je flexibel inzetbaar in de gehele organisatie als onze Steun Teun. Je werkt op wisselende MEER INFO ALLE VACATURES Amersfoort - Vathorst

Er is niet zoiets als kleding speciaal voor jongens of meiden. Dat kinderkleding bij een bepaalde gender zou horen is iets dat bedacht is en waar we het een hele tijd mee eens zijn geweest. Nu is er blijkbaar een moment aangekomen dat hier verandering in komt.
Draag zelf wat je leuk vind en laat je kind dat ook doen! Laat je niet iets opleggen over wat kleding voor jongens of meisjes zou moeten zijn  of voor heren of dames.
Hoe denken jullie over gender en kleding?

Over Thijs Werkman

Eén van de leuke dingen van een groep in de kinderopvang vind ik de diversiteit. Bijv. de verschillende culturen, gewoontes, en karakters. Ik ga in mijn blog op zoek naar de verschillende manieren hoe we in de kinderopvang met diversiteit omgaan en ook de manier waarop we hiermee aan de slag kunnen gaan.

Veel leesplezier,
Thijs

Gerelateerde berichten