Wie bepaalt of kleding voor jongens of meisjes is? En waarom reageren mensen zo negatief als een grote winkelketen besluit om geen ‘jongen’ of ‘meisje’ meer in hun kledinglabel neer te zetten?

Dit onderwerp is al vrij vaak besproken, maar toch wil ik het er ook over hebben. Er is ooit bedacht dat bepaalde kleuren voor jongens zouden zijn en bepaalde kleuren voor meiden. Het idee dat roze voor meiden zou zijn en blauw voor jongens is pas ontstaan in 1940 in Amerika. Hiervoor was het andersom je zou dus kunnen zeggen dat het deels ook trendgevoelig is welke kleuren er aan een bepaalde gender gekoppeld worden.

Advertentie

Starten als freelancer in de kinderopvang Starten als freelancer in de kinderopvang Via het onlineplatform Tadaah kun je als freelance pedagogisch medewerker aan de slag bij tal van opdrachtgevers in de randstad.  Je kunt gaan werken bij BSO, kinderdagverblijven, voorscholen, naschoolse opvang MEER INFO ALLE VACATURES Randstad, Amsterdam Gezocht: ervaren en vrolijke pedagogisch medewerker voor ons kinderdagverblijf/ BSO Gezocht: ervaren en vrolijke pedagogisch medewerker voor ons kinderdagverblijf/ BSO We hebben 2 baby en 2 peutergroepen  waar veel tijd en aandacht voor de kinderen is. We werken gestructureerd en bieden  activiteiten aan volgens de Uk&Puk methode. Je werkt op MEER INFO ALLE VACATURES Almere Pedagogisch medewerker BSO ‘t Mouwtje – Bussum (27,5 uur p/w) Pedagogisch medewerker BSO 't Mouwtje - Bussum (27,5 uur p/w) Heb jij een enorme dosis energie en enthousiasme? Ga je graag met de kinderen op excursie of bedenk je de leukste activiteiten? En werk je graag op een grote locatie MEER INFO ALLE VACATURES Bussum 3 vacatures voor pedagogisch medewerker van ca. 18 uur 3 vacatures voor pedagogisch medewerker van ca. 18 uur Als pedagogisch medewerker ben je verantwoordelijk voor de verzorging van de kinderen en het stimuleren van hun ontwikkeling op eigen niveau. Je creeert een gezellige sfeer waarin de kinderen zich MEER INFO ALLE VACATURES Edam

De discussie die nu gaande is gaat niet alleen over de kleuren. Ik las in een artikel namelijk dat onderstaande soorten teksten regelmatig op kinderkleding staan:

‘Little man, big ideas’ voor jongens,
‘Little girl, big smiles’ voor meisjes.

Toen ik erover nadacht schrok ik hier best wel van. Ik ben eens gaan opletten binnen de kinderopvangorganisatie waar ik werk en in winkels met een kledingafdeling. En het klopt inderdaad: teksten waarbij verschillen worden gemaakt tussen jongens en meisjes komen behoorlijk vaak voor. We plaatsen hierdoor zelf bepaald gedrag in een hokje jongen of meisje. Hierdoor ontstaat er een vooroordeel over een bepaalde gender.

Er is niet zoiets als kleding speciaal voor jongens of meiden. Dat kinderkleding bij een bepaalde gender zou horen is iets dat bedacht is en waar we het een hele tijd mee eens zijn geweest. Nu is er blijkbaar een moment aangekomen dat hier verandering in komt.

Draag zelf wat je leuk vindt en laat je kind dat ook doen! Laat je niet iets opleggen over wat kleding voor jongens of meisjes zou moeten zijn  of voor heren of dames. Hoe denken jullie over gender en kleding?

BLOGGER

+ berichten

Eén van de leuke dingen van een groep in de kinderopvang vind ik de diversiteit. Bijv. de verschillende culturen, gewoontes, en karakters. Ik ga in mijn blog op zoek naar de verschillende manieren hoe we in de kinderopvang met diversiteit omgaan en ook de manier waarop we hiermee aan de slag kunnen gaan.

Veel leesplezier,
Thijs

Gerelateerde berichten