De derde donderdag van september, de dag van de leidster!

Persoonlijk geef ik niet zo om “de dag van…” en toch, eerlijk is eerlijk vind ik het leuk als er om gedacht wordt. Want dankbaarheid voor je werk en je inzet, dat is toch wel fijn.
Misschien is het daarom ook wel dat het werk in de kinderopvang mij zo veel voldoening geeft. Iedere dag weer krijg je er ‘iets’ voor terug.

Ik voel me iedere dag heel even een BN’er

Een kind dat trots laat zien dat het een mooie toren kan bouwen, het aanschouwen van de eerste wankele stapjes, gejuich bij het eerste plasje op het potje, prachtige tekeningen (met liefde gemaakt), een baby de ruimte geven die het nodig heeft en hem of haar zo zien ontwikkelen, ouders begeleiden in het jonge ouderschap, ravotten met peuters in de tuin en het horen van hun enthousiaste kreten, vrolijkheid inzet en enthousiasme bij de peuteryoga, het angstige meisje op haar gemak stellen, een traan mogen omtoveren in een lach, en zo kan ik nog wel even doorgaan, en jullie als collega’s in kinderopvangland weten heel goed wat ik bedoel.. Mijn persoonlijke favoriet is de binnenkomst. Als peuters luid mijn naam roepen en dreumesen vrolijk kijken als ik binnen kom. Ik voel me iedere dag heel even een BN’er. Dat heb je niet op kantoor!

En toch heb ik besloten de kinderopvang te verlaten. De dag van de leidster valt in mijn laatste werkweek. Ik mag een nieuw avontuur aangaan in het onderwijs. Werktijden waren niet meer aan te passen met mijn eigen gezin en waar ik mij iedere dag wil ontwikkelen en verder wil groeien, voelde ik mij nu meer teruggefloten dan uitgedaagd. Ik zal het missen. De knuffels, de lachjes, de kreetjes, de snottebellen, alles. Maar na 13 jaar is het tijd voor iets anders. Ik mag oudere kinderen nu gaan begeleiden en ze een steuntje in de rug gaan geven als ze dat nodig hebben en ook dat is heel dankbaar.

Geniet van onze dag!

Lieve collega’s in ‘kinderopvangland’ geniet van jullie dag. De dag van de leidster, of pedagogisch medewerkster (net wat je wil). Of je nu wel of niet een kleinigheidje krijgt van je werkgever of een ouder, let op wat je vandaag allemaal mag ontvangen. Van de kinderen, van je collega’s en geniet van onze dag!

Ik sluit deze blog af met het gedicht van de leidster (gevonden op internet). En wie weet horen jullie nog een keer van mij. Want naast mijn nieuwe baan wil ik voor mijzelf beginnen en trainingen gaan aanbieden voor pedagogisch medewerksters!

Liefs, Doortje

Het vak van een leidster.
Het vak van een leidster, denken mensen vaak, is een zeer eenvoudige zaak. Lekker een beetje met kinderen spelen en op zijn tijd wat fruit ronddelen. Als je zegt: “Het is best wel zwaar”, vinden mensen dat maar raar. Het lijkt namelijk zo makkelijk: de kinderen in een bak met zand en de leidsters zitten te zonnen op de rand. Maar wie zo denkt heeft het mis, want het werk van een leidster is geen kattenpis!!! Observeren, rapporteren, vergaderen en notuleren. Luisteren naar ouders, beleefd reageren en in de groep een fijne sfeer creëren. Niet chagrijnig zijn, maar warm en liefdevol, niet misselijk van een drol. Stimuleren en motiveren, steeds maar weer opnieuw proberen. Schoonmaken, schriftjes schrijven en van alles op de hoogte blijven. Voorlezen en liedjes zingen, het bedenken van leuke dingen. Op ziektes en goede voeding letten, de kinderen op de potjes zetten. En zo zijn er nog veel meer zaken, die het werk in de kinderopvang zo veeleisend maken. Rijk word je er helaas niet van, dus waarom doen we het dan? Het zijn de kinderen die maken veel goed en zij zijn de reden dat je het doet!

Gedicht van Daniëlle van Fessem

 

Geef een reactie op dit artikel

Doortje

Mijn naam is Doortje en vanaf deze maand mag ik gaan bloggen voor To Be Kinderopvang. Super leuk! Het idee van een platform voor en door de kinderopvang spreekt mij heel erg aan. Situaties en visies met elkaar delen en zodoende van elkaar leren en elkaar inspireren.

Ik werk inmiddels 12 jaar in de kinderopvang op een kleinschalig kinderdagverblijf, met maar twee groepen. Ik werk op een verticale groep en daar beleef ik van alles.
Ik ben mij de afgelopen jaren gaan verdiepen en verrijken met kennis en vaardigheden waarmee ik mijn beroep nog beter en leuker wil kunnen uitvoeren. Zo studeer ik jeugd en ontwikkelingspsychologie en ben ik opgeleid als docent peuter en kleuteryoga. Ook doe ik veel met muziek.

Iedere maand zal ik een blog schrijven over mijn belevenissen of visie op bepaalde situaties in de kinderopvang. Ik hoop dat jullie ze met plezier lezen.

Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw berich wordt geplaatst door deze auteur.

Gerelateerde berichten

Groene uitdagingen zoeken met de inspectie kinderopvang

Groene uitdagingen zoeken met de inspectie kinderopvang

Met schrik vernemen we bij de Inspectie Kinderopvang (GGD Amsterdam) dat sommige eigenaren en pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijven de inspectie ...
Lees meer
Beurstip: NOT

Beurstip: NOT

Volgende week vindt van 22 t/m 26 januari de grootste onderwijsbeurs van Nederland weer plaats in de jaarbeurs Utrecht.  De Nationale ...
Lees meer
Bomen klimmen

Bomen klimmen

In het park zie ik een jongen in een lage boom klimmen. Ik schat hem een jaar of 7. De ...
Lees meer
Hoepla, breng die peuters naar de opvang

Hoepla, breng die peuters naar de opvang

Dit is de laatste keer dat ik erover zeur, goed? Over het belang van peuteropvang voor het leren van taal ...
Lees meer

Andere berichten

www.confriends.nl

Vier de successen uit 2017!

Vier de successen uit 2017. De tijd vliegt voorbij. De blik is vooruit. Jullie zijn alweer plannen aan het maken ...
Lees meer
De Volkskrant verdient code ROOD!

De Volkskrant verdient code ROOD!

Op 22 november 2016 is er in De Volkskrant een artikel verschenen. Dit artikel “Zorg over groot deel Nederlandse kinderopvang, ...
Lees meer
Zien we jou ook op KindStart?

Zien we jou ook op KindStart?

Zoals je ziet zijn we al druk met de voorbereiding bezig want nog even en dan gaat het weer gebeuren! ...
Lees meer
Prinsen en Prinsessen

Prinsen en Prinsessen

Wat doe je als je zoon of dochter elke nacht meerdere keren wakker wordt. Dan ga je toch kijken wat ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]