De derde donderdag van september, de dag van de leidster!

Persoonlijk geef ik niet zo om “de dag van…” en toch, eerlijk is eerlijk vind ik het leuk als er om gedacht wordt. Want dankbaarheid voor je werk en je inzet, dat is toch wel fijn.
Misschien is het daarom ook wel dat het werk in de kinderopvang mij zo veel voldoening geeft. Iedere dag weer krijg je er ‘iets’ voor terug.

Ik voel me iedere dag heel even een BN’er

Een kind dat trots laat zien dat het een mooie toren kan bouwen, het aanschouwen van de eerste wankele stapjes, gejuich bij het eerste plasje op het potje, prachtige tekeningen (met liefde gemaakt), een baby de ruimte geven die het nodig heeft en hem of haar zo zien ontwikkelen, ouders begeleiden in het jonge ouderschap, ravotten met peuters in de tuin en het horen van hun enthousiaste kreten, vrolijkheid inzet en enthousiasme bij de peuteryoga, het angstige meisje op haar gemak stellen, een traan mogen omtoveren in een lach, en zo kan ik nog wel even doorgaan, en jullie als collega’s in kinderopvangland weten heel goed wat ik bedoel.. Mijn persoonlijke favoriet is de binnenkomst. Als peuters luid mijn naam roepen en dreumesen vrolijk kijken als ik binnen kom. Ik voel me iedere dag heel even een BN’er. Dat heb je niet op kantoor!

En toch heb ik besloten de kinderopvang te verlaten. De dag van de leidster valt in mijn laatste werkweek. Ik mag een nieuw avontuur aangaan in het onderwijs. Werktijden waren niet meer aan te passen met mijn eigen gezin en waar ik mij iedere dag wil ontwikkelen en verder wil groeien, voelde ik mij nu meer teruggefloten dan uitgedaagd. Ik zal het missen. De knuffels, de lachjes, de kreetjes, de snottebellen, alles. Maar na 13 jaar is het tijd voor iets anders. Ik mag oudere kinderen nu gaan begeleiden en ze een steuntje in de rug gaan geven als ze dat nodig hebben en ook dat is heel dankbaar.

Geniet van onze dag!

Lieve collega’s in ‘kinderopvangland’ geniet van jullie dag. De dag van de leidster, of pedagogisch medewerkster (net wat je wil). Of je nu wel of niet een kleinigheidje krijgt van je werkgever of een ouder, let op wat je vandaag allemaal mag ontvangen. Van de kinderen, van je collega’s en geniet van onze dag!

Ik sluit deze blog af met het gedicht van de leidster (gevonden op internet). En wie weet horen jullie nog een keer van mij. Want naast mijn nieuwe baan wil ik voor mijzelf beginnen en trainingen gaan aanbieden voor pedagogisch medewerksters!

Liefs, Doortje

Het vak van een leidster.
Het vak van een leidster, denken mensen vaak, is een zeer eenvoudige zaak. Lekker een beetje met kinderen spelen en op zijn tijd wat fruit ronddelen. Als je zegt: “Het is best wel zwaar”, vinden mensen dat maar raar. Het lijkt namelijk zo makkelijk: de kinderen in een bak met zand en de leidsters zitten te zonnen op de rand. Maar wie zo denkt heeft het mis, want het werk van een leidster is geen kattenpis!!! Observeren, rapporteren, vergaderen en notuleren. Luisteren naar ouders, beleefd reageren en in de groep een fijne sfeer creëren. Niet chagrijnig zijn, maar warm en liefdevol, niet misselijk van een drol. Stimuleren en motiveren, steeds maar weer opnieuw proberen. Schoonmaken, schriftjes schrijven en van alles op de hoogte blijven. Voorlezen en liedjes zingen, het bedenken van leuke dingen. Op ziektes en goede voeding letten, de kinderen op de potjes zetten. En zo zijn er nog veel meer zaken, die het werk in de kinderopvang zo veeleisend maken. Rijk word je er helaas niet van, dus waarom doen we het dan? Het zijn de kinderen die maken veel goed en zij zijn de reden dat je het doet!

Gedicht van Daniëlle van Fessem

 

Geef een reactie op dit artikel

Doortje

Mijn naam is Doortje en vanaf deze maand mag ik gaan bloggen voor To Be Kinderopvang. Super leuk! Het idee van een platform voor en door de kinderopvang spreekt mij heel erg aan. Situaties en visies met elkaar delen en zodoende van elkaar leren en elkaar inspireren.

Ik werk inmiddels 12 jaar in de kinderopvang op een kleinschalig kinderdagverblijf, met maar twee groepen. Ik werk op een verticale groep en daar beleef ik van alles.
Ik ben mij de afgelopen jaren gaan verdiepen en verrijken met kennis en vaardigheden waarmee ik mijn beroep nog beter en leuker wil kunnen uitvoeren. Zo studeer ik jeugd en ontwikkelingspsychologie en ben ik opgeleid als docent peuter en kleuteryoga. Ook doe ik veel met muziek.

Iedere maand zal ik een blog schrijven over mijn belevenissen of visie op bepaalde situaties in de kinderopvang. Ik hoop dat jullie ze met plezier lezen.

Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw berich wordt geplaatst door deze auteur.

Gerelateerde berichten

Hoe krijg je ze toch aan het lezen?

Hoe krijg je ze toch aan het lezen?

Het is niet altijd gemakkelijk om kinderen warm te maken voor lezen. Kinderen die moeite met taal hebben bijvoorbeeld, waarvoor ...
Lees meer
Doe jij het als pedagogisch coach alleen?

Doe jij het als pedagogisch coach alleen?

Doe jij het als pedagogisch coach alleen? Dan bedoel ik dus het feit dat je je alleen voelt staan, o.a ...
Lees meer
Druk, druk, druk

Druk, druk, druk

‘Het probleem van zelfsturende teams is dat ze allemaal een andere kant op sturen’ meldde een afdelingsdirecteur vorige week. ‘dat ...
Lees meer
De wereld ontdekken en begrijpen

De wereld ontdekken en begrijpen

Als ouder wil je je kind de beste ontwikkelingskansen geven. Dat je kind gezien wordt en er aandacht voor hem ...
Lees meer

Andere berichten

Durven doen wat je raakt!

Durven doen wat je raakt!

Wist je dat één van de belangrijkste voorspellers voor klanttevredenheid de werkbeleving van medewerkers is? Benut de talenten en interesses ...
Lees meer
Activiteitentips voor in de herfstvakantie

Activiteitentips voor in de herfstvakantie

Op verschillende plekken in het land is de herfstvakantie al begonnen en in Brabant is het volgende week zover. Een ...
Lees meer
Creatief vermogen en de rol van je eigen opvoeding?

Creatief vermogen en de rol van je eigen opvoeding?

Mijn laatste blog over de kracht van het zelf mogen ontdekken was een succes. Het werd ruim 3000 keer gelezen ...
Lees meer
Starten in de kinderopvang

Starten in de kinderopvang

Wees eerlijk: elke pedagogisch medewerker (of enorme kindervriend) droomt soms stiekem van een eigen kinderopvang. Terwijl je in je hoofd ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]