Sinds een paar weken krijg ik iedere dinsdag dezelfde vraag: ‘Mogen we vandaag grabbelen?’. Wie er nu denkt aan cadeautjes of andere spannende dingen moet ik teleurstellen. Dit grabbelen is niets anders dan een briefje trekken waarop staat wat we die dag gaan doen.

Meedenken en meebeslissen

Op mijn bso werken we met een zes-weken-cyclus. Hierbij kiezen kinderen tussen door ons als pedagogisch medewerkers bedachte activiteiten/workshops. Vervolgens doen ze zes weken op rij de gekozen activiteit. Binnen deze vastgelegde cyclusactiviteit kies ik ervoor om kinderen zoveel mogelijk mee te laten denken en te beslissen. De kinderen die bijvoorbeeld voor de cyclusactiviteit balsporten kiezen, mogen iedere week meedenken en meebeslissen over welke balsport we gaan doen.

Hoe laat ik kinderen meebeslissen

Dat beslissen doen we meestal door de kinderen te laten stemmen. Dit stemmen doen we op een van de volgende manieren. Vaak gaan we voor een meerderheidsbesluit en kiezen we voor het spel dat de meeste kinderen willen doen. Hierbij wordt er dan altijd tussen twee spellen gekozen. Soms draai ik het ook om; ik laat kinderen niet aangeven welk spel ze graag willen doen maar laat iedereen aangeven wat ze absoluut niet willen doen. Het spel waartegen niemand bezwaar heeft wordt dan gedaan. De spellen waaruit kinderen kunnen kiezen worden soms door mij en soms door de kinderen zelf bedacht.

Wensenbriefjes

Deze cyclus doen we het op de dinsdag een beetje anders. Het idee ontstond toen ik met de twee oudste jongens aan het praten was over wat we deze cyclus willen gaan doen. Een van de twee opperde het idee om een lijstje te maken van spellen  en dan iedere week iets van de lijst te kiezen. Mijn aanvulling was om iedereen een leuke activiteit op een briefje te laten schrijven. Hierop vulde de ander aan dat we ze dan opgevouwen in een pot moesten doen zodat we konden grabbelen. De jongens waren meteen enthousiast en gingen aan de slag. Al doende werd er nog bedacht dat iedereen zijn naam op moet schrijven zodat we weten wie wat bedacht heeft. Alle briefjes zitten opgevouwen in een pot en iedere week halen we er eentje uit. Het kind wat de gedane activiteit verzonnen heeft mag de volgende keer een briefje trekken.

Kinderparticipatie

Er zijn verschillende manieren om kinderen mee te laten denken en mee te laten beslissen over het programma. Stemmen, collages maken, verlanglijstjes maken, een top-10 maken van favoriete activiteiten, kinderen om beurten een spel laten verzinnen en uitvoeren, een grabbelpot maken en ga zo maar door. Naast dat kinderen het superleuk vinden om mee te mogen denken en beslissen vergroot het hun zelfvertrouwen en gevoel van autonomie. Kinderen zijn meer betrokken bij het programma en doen gezellig mee waardoor de sfeer in de groep verbetert. Daarnaast kunnen kinderen oefenen met overleggen, opkomen voor je eigen mening en gezamenlijk beslissingen nemen. Allemaal redenen om kinderparticipatie een plekje op de bso te geven, zeker bij de oudsten! Hoe is dat bij jullie op de groep? Mogen de kinderen meedenken en meebeslissen?

Gerelateerde berichten