Jaarlijks krijgen ruim 70.000 kinderen in Nederland te maken met een echtscheiding. Zodra ouders hun kind vertellen dat ze gaan scheiden, komen er allerlei heftige emoties naar boven. Ieder kind reageert hier anders op en gaat er ook op een andere manier mee om. Hoe ga je hier als pedagogisch medewerker mee om?

‘Gewoon’ bestaat even niet

Een scheiding is voor kinderen nooit gewoon. Als papa en mama uit elkaar gaan dan heeft dit een grote impact op het leven van een kind. Alles wat gewoon was, is er na de scheiding vaak niet meer. Dagelijkse rituelen, zoals gezamenlijk eten en papa die je elke avond naar bed brengt, veranderen. Ook het vieren van verjaardagen en vakanties zijn niet meer hetzelfde.
Hoe een kind de scheiding beleeft, hangt af van zijn karakter en leeftijd. De manier van scheiden heeft hier ook een grote invloed op . Er zijn ouders die harmonieus uit elkaar gaan en keuzes maken die het beste voor het kind zijn en er zijn conflictscheidingen waarbij er te weinig aan het kind gedacht wordt.

Emoties hebben de overhand

Een scheiding brengt allerlei emoties met zich mee. In eerste instantie is een kind boos en verdrietig. Hij is ook bang, omdat zijn veilige leven is verdwenen. Een kind komt dan met allerlei vragen te zitten. Er zijn ook kinderen die niet kunnen en willen kiezen tussen hun ouders en in een loyaliteitsconflict terechtkomen. Sommige kinderen denken dat ze de oorzaak van de scheiding zijn en voelen zich schuldig. Vooral jonge kinderen hebben hier last van.
Kinderen kunnen ook bezorgd zijn over hun ouders. Kan mama nog wel rondkomen? Wie zorgt er nu voor papa? Ze willen graag helpen, maar weten ook vaak niet hoe. Door een scheiding moet een kind ook regelmatig dingen zelf regelen en helpen in het huishouden. Hierdoor wordt een kind zelfstandiger en weerbaarder. Zo komt er tijdens en na een scheiding een stortvloed aan emoties op een kind af. De een uit het door boos te zijn of juist heel stilletjes, sommige kinderen trekken de schuld naar zich toe en bij een ander merk je geen verschil.

Kinderopvang als veilige haven

Kinderen waarvan ouders middenin een scheiding zitten, help je door ze serieus te nemen. Wees als pedagogisch medewerker een luisterend oor. Vooral oudere kinderen vinden het fijn als je vraagt hoe het met ze gaat. Ze willen gehoord worden. Vraag ook hoe je ze kan helpen om te gaan met hun verdriet.
Bij een scheiding verandert er thuis al veel. Het is dan fijn dat er op de opvang niets veranderd is en het kind zich nog meer welkom voelt. Geef die extra knuffel en neem soms wat meer tijd bij het verschonen. Dit biedt een kind veiligheid. Daarnaast geeft het hebben van plezier en ontspannen met andere kinderen tijdelijk wat afleiding van de situatie.

Nog een paar tips

Activiteiten om het onderwerp bespreekbaar te maken met oudere kinderen:

  • Maak het onderwerp bespreekbaar door kinderen een collage te laten maken met als opdracht wie mis je: dat kan iedereen zijn, een knuffel, oma of papa. Of maak praatkaartjes met daarop vragen als; ben je wel eens boos, waar word je blij van, wat vind je het allerleukste om te doen?
  • Dagen zoals vader- of moederdag kunnen soms lastig lijken. Laat het kind altijd een cadeautje maken voor degene bij wie het kind die dag is of voor wie het kind zelf een cadeautje wil maken. Maak de dingen niet complexer dan ze zijn.
  • Blijf altijd zowel vader en moeder uitnodigen voor gesprekken, zolang beide het gezag hebben.
  • Vraag de ouders hoe het is geregeld met de omgangsregeling zodat het ook bij jullie bekend is wie het kind wanneer komt ophalen. Vertel dit ook aan het kind, door wie wordt hij of zij die dag opgehaald? Dit is belangrijk is voor de emotionele veiligheid.

Werken bij Partou

Wil jij graag in de kinderopvang werken, leren van collega’s en jouw pedagogische kennis delen? Bekijk dan ons uitgebreide vacatureaanbod in heel Nederland.

Geef een reactie op dit artikel

Marlies - manager Kwaliteit en Pedagogiek

Marlies houdt zich al ruim 15 jaar als professional bezig met de kwaliteit van de kinderopvang. Zo heeft zij een aantal jaar een eigen pedagogisch trainingsbureau gehad en heeft ze acht jaar als vestigingsmanager bij Partou kinderopvang gewerkt. Na een aantal andere functies binnen de organisatie te hebben vervuld, is zij sinds twee jaar manager van de afdeling kwaliteit en pedagogiek. Daarnaast mag ze zichzelf, met twee jongens van 17 en 20 jaar, ook een ervaringsdeskundige noemen.

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

Het coachplan: een kant en klare oplossing voor pedagogische groei?

Het coachplan: een kant en klare oplossing voor pedagogische groei?

Heb jij het coachplan al kant en klaar? Of ervaar je veel te weinig tijd om met plezier een goed ...
Lees meer
Vrij spel. Het beste bewegingsprogramma?

Vrij spel. Het beste bewegingsprogramma?

Kinderen zijn gemaakt om te bewegen. Dat is bijna iedereen wel met elkaar eens. Maar hoe krijg je kinderen aan ...
Lees meer
Kinderbrein in beweging!

Kinderbrein in beweging!

Zomaar een dinsdagmiddag in maart op een school in Den Haag. Als ik de peuterspeelzaal binnenkom, is de huishoek omgebouwd ...
Lees meer
Hoe krijg je ze toch aan het lezen?

Hoe krijg je ze toch aan het lezen?

Het is niet altijd gemakkelijk om kinderen warm te maken voor lezen. Kinderen die moeite met taal hebben bijvoorbeeld, waarvoor ...
Lees meer

Andere berichten

Muzikaal prentenboek

Muzikaal prentenboek

Het zijn de Nationale Voorleesdagen! Jullie zijn vast veel prentenboekjes met de kinderen aan het lezen, een 'uitgelezen' kans om ...
Lees meer
Dun lijntje fantasie

Dun lijntje fantasie

Sinds december 2015 geef ik Engelse les in China. Mijn klas gaat beginnen en de studentjes komen binnen. Een meisje ...
Lees meer
Oplosser of coach?

Oplosser of coach?

Wat hebben we als begeleiders toch de neiging om in de rol van probleemoplosser te kruipen. Er ligt een hulpvraag ...
Lees meer
Boekenliefje, voorlees boek voor eerlijkheid te bevorderen

Corrigeer je het niet eerlijk zijn van kinderen? (incl. boekentip)

Corrigeren werkt vaak averechts bij oneerlijkheid. Door het voorlezen van het boek; het boekenliefje, laten we kinderen ervaren dat erbij ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]