Een andere kijk op zaken binnen de kinderopvangorganisatie.
“De laatste tijd is er veel onrust binnen onze organisatie. Er wordt onderling geroddeld en de sfeer is negatief”.
Tijdens een netwerkbijeenkomst spreek ik een directeur van een kleinschalige kinderopvang organisatie. Hij is moe van al het gedoe en weet niet meer wat hij eraan kan doen.
Een week later zit ik bij hem op kantoor en met de spelende kinderstemmetjes op de achtergrond vertelt hij meer over zijn ervaringen. Ik vraag hem waar hij op dit moment tegenaan loopt en wat zijn vraag is. Hij zegt dat hij graag inzicht wil in de achtergrond van deze onrust en waar deze vandaan komt.
Ook vraag ik hem of hij bereid is om er op een andere manier naar te kijken. Inmiddels grijpt hij alles aan en staat hier graag voor open. Toch kijkt hij dan even bedenkelijk wanneer ik mijn koffertje erbij pak met daarin een aantal gekleurde poppetjes.

Gekleurde poppetjes
Deze gekleurde poppetjes staan symbool voor de collega’s binnen zijn organisatie. Ik vraag hem dan ook om de huidige situatie hiermee uit te beelden. Intuïtief zet hij de poppetjes neer op tafel en al snel wordt de situatie voor mij duidelijk. Als bevestiging vraag ik aan de directeur vanaf welk moment deze negatieve verandering is gekomen.
“Vanaf het moment dat ik een nieuwe locatiemanager heb aangenomen. Zij wilde nogal drastische veranderingen toepassen binnen onze organisatie. Verschuivingen van functies, nieuwe regels en in haar enthousiasme heeft ze daar al met een aantal medewerkers over gesproken”.
Vervolgens is mijn vraag aan hem: “Kan het zo zijn dat er angst heerst onder de medewerkers? Wat gaat er gebeuren? Is mijn functie nog veilig? Waarom weet zij het wel en ik niet? Kortom, is er een duidelijke communicatie intern hierover geweest?”
Beschamend kijkt de directeur mij aan en moet bekennen dat dit nog niet het geval is geweest. Er is hier dus nog wat werk aan de winkel!

Nieuwsgierig geworden?
Dit is een van de vele voorbeelden van wat er kan spelen binnen een organisatie of een team. Misschien herken je dit, of heb je een groot verloop van personeel. Of heb je als leidinggevende het gevoel ‘alles’ in je eentje te moeten doen.
Een opstelling kan meer inzicht kunnen geven in wat er speelt binnen een team of een organisatie. Door middel van het opstellen van personen wordt zichtbaar waar de knelpunten zitten en kun je verdere stappen ondernemen om daar mee aan de slag te gaan. Het is een andere kijk naar dezelfde realiteit.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je ook graag de organisatie of een team laten opstellen? Neem contact met ons op of kijk op onze website.

 

Geef een reactie op dit artikel

Eileen Kalkman en Miranda Rep

Wij zijn Eileen Kalkman en Miranda Rep van Confriends. Samen met ons team ontwikkelen en verzorgen wij met veel plezier trainingen op de werkvloer in de kinderopvang. Met onze traject aanpak zorgen we met elkaar voor een vitale kinderopvang.

Confriends inspireert en zet medewerkers in beweging! Onze trainingen en workshops zijn praktisch en prikkelend.

Wij verzorgen trainingen en trajecten op het gebied van;
-Effectief communiceren en samenwerken op de werkvloer; zowel met collega's als met ouders.
-Arbo, tiltraining, gezond werken en vitaliteit; preventie van ziekteverzuim.
-Spelenderwijs Bewegen en Beweegkriebels; ontwikkelingsgericht bewegen en gezonde leefstijl voor kinderen borgen in het dagritme.

Bel of mail ons gerust, we denken graag met je mee!

Bekijk mijn website
Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

 

Gerelateerde berichten

Beurstip: NOT

Beurstip: NOT

Volgende week vindt van 22 t/m 26 januari de grootste onderwijsbeurs van Nederland weer plaats in de jaarbeurs Utrecht.  De Nationale ...
Lees meer
Bomen klimmen

Bomen klimmen

In het park zie ik een jongen in een lage boom klimmen. Ik schat hem een jaar of 7. De ...
Lees meer
Hoepla, breng die peuters naar de opvang

Hoepla, breng die peuters naar de opvang

Dit is de laatste keer dat ik erover zeur, goed? Over het belang van peuteropvang voor het leren van taal ...
Lees meer
Het waxinelichtje

Het waxinelichtje

Werken in het islamitische onderwijs laat mij veel van de christelijke tradities zien. Sint Maarten en Sinterklaas reden onze school ...
Lees meer

Andere berichten

Laat kinderen weer kind zijn

Laat kinderen weer kind zijn

De discussie over jongens die weer jongens moeten kunnen zijn, houdt iedereen in 'kinderland' en daarbuiten danig bezig. Ik ben ...
Lees meer
Waarom bewegen met jonge kinderen zo belangrijk is

Waarom bewegen met jonge kinderen zo belangrijk is

Er zijn steeds meer initiatieven om peuters en kleuters georganiseerd te laten sporten. Kinderen tot zes jaar worden door hun ...
Lees meer
kinderopvang trainingen www.confriends.nl

De kunst van verbinding maken

Hoe komt het dat het ene gesprek makkelijker verloopt dan de ander? Je herkent het vast wel met de ene ...
Lees meer
Lekker laten spelen!

Lekker laten spelen!

Bent u het al zat; het getouwtrek over het nut van voor- en vroegschoolse educatie? Sinds het ontstaan van deze ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]