Slide Licht je (potentiele) klanten goed voor over je tarieven! vanaf € 119,- incl. BTW per jaar GRATIS PROEFACCOUNT Slide Plaats binnen 1 uur NETTO BIJDRAGE op je website beheer module - stel zelf je design op - alle prijsstructuren GRATIS PROEFACCOUNT

De hersenontwikkeling van baby’s gaat in het eerste levensjaar razendsnel. Het babybrein wordt in het eerste halfjaar wel twee keer zo groot. Naast genetische aanleg is het voor de hersenontwikkeling belangrijk dat we baby’s stimuleren en laten uitproberen.
Hoe meer hersenen leren, hoe beter ze zich ontwikkelen.

Bij geboorte zien baby’s slechts tot 20 centimeter scherp en ze kunnen ook nog niet echt kleuren zien. Ze kunnen wel grote objecten, grote zwart-wit patronen en beweging waarnemen. Het gebrekkige zicht van een pasgeboren baby komt doordat het visuele gebied nog niet goed ontwikkeld is. De hersenen hebben visuele input nodig om het visuele netwerk goed aan te leggen. Een baby moet dus zien om te leren zien.

Dit geldt natuurlijk ook voor de tastzin: een baby leert verschillende objecten te onderscheiden door te voelen. In het begin meestal met de mond, maar zodra de tastzin in de handen zich verder ontwikkelt, leren baby’s ook verschillende structuren met hun handen te onderscheiden. Voelt iets hard, glad, ruw, warm of juist koud aan?

Advertentie

Ontwikkelingsgerichte Pedagogisch medewerker- Fulltime Ontwikkelingsgerichte Pedagogisch medewerker- Fulltime Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse opvang, ontwikkeling en verzorging van een groep kinderen in de leeftijdscategorie 0-4 jaar. Kortom, leef je uit. Spelletjes spelen, in de plassen stampen, liedjes MEER INFO ALLE VACATURES Rotterdam Pedagogisch Medewerkster Peutergroep 3-4 jaar Pedagogisch Medewerkster Peutergroep 3-4 jaar Je staat als pedagogisch medewerker vier dagen per week (ma, woe, do en vr) op een 3+ groep. Op deze groep ga je de kinderen in een leeftijdscategorie van 3 MEER INFO ALLE VACATURES Amsterdam

Hoe kun je zelf ontwikkelingsstimulerend spelen op de kinderopvang?

Beweeg, kijk om je heen en ga naar buiten. Ga op avontuur, ontdek en ontwikkel. Beleef het hier en nu, en speel in op de omgeving van het kind. Gebruik wat voorhanden is. Toont een baby interesse in een bal? Rol hem dan zachtjes heen en weer. Ben je buiten, ontdek dan samen hoe de blaadjes vallen als je een handje vol in de lucht gooit. Binnen kun je dit natuurlijk prima met tissues, veertjes of sjaaltjes doen. Blaas zeepbellen op de groep en laat de baby’s op hun buik met spiegeltjes en zwart-wit patronen spelen.

Hoe meer hersenen leren, hoe beter ze zich ontwikkelen. Hoe beter de ontwikkeling van de hersenen, hoe breder het leervermogen. Hoe breder het leervermogen, hoe makkelijk leren gaat en hoe sneller talent en plezier in leren en ‘de vorm waarin’ ontdekt wordt. Hoe sneller dat duidelijk is hoe beter je als ouder, als pedagogisch medewerker en als leerkracht kunt aansluiten bij de individuele leer- en ontwikkelingsbehoeften van kinderen. En hoe beter je dat doet, hoe soepeler de opvoeding gaat… en dat betekent: blije kinderen & blije ouders :-).

BLOGGER

Website | + berichten

Jonge Kind Centrum. Al jaren help en leer ik professionals in de kinderopvang en het basisonderwijs om nog beter aan te sluiten bij de ontwikkelingsbehoeften van kinderen. Dit doe ik op een professionele, gepassioneerde wijze door middel van trainingen en individuele videocoaching op de werkvloer. Voor de gesubsidieerde trainingen "Oog voor Interactie" en "TINK" kun je bij mij terecht. Daarnaast ben ik gecertificeerd Ko-totaal trainer waaronder Uk & Puk, Peuterplein en vierVVE, (A.I.T.) en gecertificeerd VIB-er (Video Interactie Begeleider). Binnen het Jonge Kind Centrum hebben we de training 'Babyclub® Excellente Beroepskracht' ontwikkelt en deze werd in 2017 IKKproof bevonden.

Als projectmedewerker van Stichting BKK (Bureau Kwaliteit Kinderopvang) ben ik betrokken bij diverse projecten van BKK; "pilot Betrokkenheid", studiedag Peuterwerk op 6 juni 2018 en de Masterclass met Annerieke Boland op 25 juni 2018.

Als vrijwilliger ben ik de initiator van het congres voor professionals in de Week van het Jonge Kind Almere.

Naast mijn werkzaamheden voor professionals ben ik directeur van de Stichting Jonge Kind Centrum waarbinnen onze, zelf ontwikkelde, ouder-kind programma's; Babyclub, Dreumesfun en Peutersteps plaatsvinden.

Gerelateerde berichten