De hersenontwikkeling van baby’s gaat in het eerste levensjaar razendsnel. Het babybrein wordt in het eerste halfjaar wel twee keer zo groot. Naast genetische aanleg is het voor de hersenontwikkeling belangrijk dat we baby’s stimuleren en laten uitproberen.
Hoe meer hersenen leren, hoe beter ze zich ontwikkelen.

Bij geboorte zien baby’s slechts tot 20 centimeter scherp en ze kunnen ook nog niet echt kleuren zien. Ze kunnen wel grote objecten, grote zwart-wit patronen en beweging waarnemen. Het gebrekkige zicht van een pasgeboren baby komt doordat het visuele gebied nog niet goed ontwikkeld is. De hersenen hebben visuele input nodig om het visuele netwerk goed aan te leggen. Een baby moet dus zien om te leren zien.

Dit geldt natuurlijk ook voor de tastzin: een baby leert verschillende objecten te onderscheiden door te voelen. In het begin meestal met de mond, maar zodra de tastzin in de handen zich verder ontwikkelt, leren baby’s ook verschillende structuren met hun handen te onderscheiden. Voelt iets hard, glad, ruw, warm of juist koud aan?

Hoe kun je zelf ontwikkelingsstimulerend spelen op de kinderopvang?

Beweeg, kijk om je heen en ga naar buiten. Ga op avontuur, ontdek en ontwikkel. Beleef het hier en nu, en speel in op de omgeving van het kind. Gebruik wat voorhanden is. Toont een baby interesse in een bal? Rol hem dan zachtjes heen en weer. Ben je buiten, ontdek dan samen hoe de blaadjes vallen als je een handje vol in de lucht gooit. Binnen kun je dit natuurlijk prima met tissues, veertjes of sjaaltjes doen. Blaas zeepbellen op de groep en laat de baby’s op hun buik met spiegeltjes en zwart-wit patronen spelen.

Hoe meer hersenen leren, hoe beter ze zich ontwikkelen. Hoe beter de ontwikkeling van de hersenen, hoe breder het leervermogen. Hoe breder het leervermogen, hoe makkelijk leren gaat en hoe sneller talent en plezier in leren en ‘de vorm waarin’ ontdekt wordt. Hoe sneller dat duidelijk is hoe beter je als ouder, als pedagogisch medewerker en als leerkracht kunt aansluiten bij de individuele leer- en ontwikkelingsbehoeften van kinderen. En hoe beter je dat doet, hoe soepeler de opvoeding gaat… en dat betekent: blije kinderen & blije ouders :-).

Gerelateerde berichten