Jouw leidinggevende heeft een ideaal team samengesteld. Samen met de coach/beleidsmedewerker en personeelsfunctionaris is nagedacht over wat jullie allemaal van elkaar kunnen leren. Heel veel verschillende kwaliteiten per team, mooie mixen in ieder team. Je zou kunnen zeggen dat de mogelijkheden gecreëerd zijn om de beste kwaliteit te leveren. Maar hoe gaan jullie van elkaar leren? Ofwel hoe ga je de COACH-factor verhogen? Hoe ga je ervoor zorgen dat iedereen een coach kan zijn voor zijn collega?

Elkaar coachen

De houding die je nodig hebt om elkaar te kunnen coachen is er één die niet voor iedereen even gemakkelijk is. Het vraagt om een bepaalde manier van luisteren, waarbij de aandacht niet op jezelf gericht is. Stel, je vertelt hoe het voor je was dat een bepaalde ouder kritisch was over wat er met zijn kind gebeurd was bij jou op de groep. En je krijgt van je collega terug te horen dat zij nooit problemen heeft met die ouder. Heb je dan het gevoel dat je collega naar je geluisterd heeft? Waarschijnlijk niet.

Of een andere collega luistert ogenschijnlijk heel goed en voelt helemaal met je mee en ze zegt: “Oh, dan zul je je wel heel vervelend voelen daarover!” Ze vraagt niet door en loopt weg. Een houding die helpend, prettig, fijn zou kunnen zijn is dat je collega je iets meer laat vertellen over hoe het voor je is en je vraagt wat je eventueel nodig hebt. Een echte coachende houding is dat iemand ook signalen van je oppikt die je je misschien zelf nog niet zo bewust was.

Ieder heeft haar eigen wijsheid en oplossingen in zich

Coachende vaardigheden zijn geen kunstgrepen die je even aan kunt leren. Belangrijk is om steeds te beseffen dat iedereen zijn eigen wijsheid en oplossingen in zich heeft. Door daarop te vertrouwen en de juiste vragen te stellen, zal iemand vol zelfvertrouwen zijn eigen antwoorden vinden. Zoals we naar de kinderen toe respect voor autonomie laten zien, kunnen we dat ook naar collega’s doen.

De beste versie van jezelf

Een goede coach haalt het beste in je naar boven. De beste versie van jezelf, dat gun je jezelf toch wel. En wat te denken van de kinderen in je groep en de ouders. De sfeer in je team verbetert, je merkt dat open in gesprek gaan over jullie eigen ontwikkeling niet zo eng is als je weet dat je gehoord en gezien wordt.

Gerelateerde berichten