Slide Licht je (potentiele) klanten goed voor over je tarieven! vanaf € 119,- incl. BTW per jaar GRATIS PROEFACCOUNT Slide Plaats binnen 1 uur NETTO BIJDRAGE op je website beheer module - stel zelf je design op - alle prijsstructuren GRATIS PROEFACCOUNT

Je hoort het nog wel eens; ‘Ik heb 2 linkerhanden’. Of ‘Hij liet Sam vandaag echt links liggen’. Uit dat soort uitspraken zou je kunnen opmaken dat het niet best is als je linkshandig bent. En dat kan ook lastig zijn. Omdat de meerderheid van de mensen rechtshandig is, is de wereld daar immers op ingericht.

De oorsprong van linkshandigheid

Linkshandigheid komt ongeveer bij 10 tot 15 % van de mensen voor. Dit percentage is door de eeuwen niet veranderd. Er waren wel tijdperken dat op scholen werd afgeleerd om met links te schrijven, maar de echte handvoorkeur is daarmee natuurlijk niet veranderd. Linkshandigheid is voor een deel genetisch bepaald. Wanneer beide ouders linkshandig zijn, heeft een kind een kans van ongeveer 60% om ook linkshandigheid te ontwikkelen. Er wordt gedacht dat linkshandigheid zich al in de baarmoeder ontwikkelt.

Bij de geboorte is al enigszins te zien of het kind rechts- of linkshandig zal worden. Zo heeft men pasgeborenen gedurende 24 uur gefilmd om na te gaan naar welke kant ze bij voorkeur kijken. De kant waarnaar het kind zijn hoofdje het vaakst draait, zal waarschijnlijk de dominante kant worden. Na 18 maanden kan de voorkeurshand nog duidelijker zichtbaar worden. Het kind heeft dan vaak al een voorkeur ontwikkeld bij het tekenen, spelen en pakken. Het is echter pas op de leeftijd van ongeveer 6 jaar met zekerheid te zeggen welke hand de voorkeurshand van het kind is. Tot die tijd kan het zijn dat het kind wisselt van hand en dat is prima.

Advertentie

Medewerker BSO Medewerker BSO Vind je werken met kinderen fantastisch, en ben je op zoek naar een baan bij een kleine en persoonlijke kinderopvangorganisatie waar je echt onderdeel van het geheel bent? Lees dan MEER INFO ALLE VACATURES Gilze-Rijen

Uitdagingen voor linkshandigen

Linkshandigen komen in hun leven voor nogal wat uitdagingen te staan, waar rechtshandigen niet bij stil staan. Denk aan de rechtshandige scharen die overal liggen, of de fietssloten die op rechtshandigen zijn gemaakt. Ook ritssluitingen en soeplepels met een tuitje zijn met name handig als je ze rechtshandig gebruikt. En wat dacht je van een leuke mok met opdruk aan de ‘voorkant’? Die is lang zo leuk niet als je hem met je linkerhand vasthoudt.

Voordelen!

Omdat linkshandigen in hun leven zoveel voorwerpen tegenkomen die eigenlijk voor rechtshandigen zijn gemaakt, wordt er steeds een beroep gedaan op hun creativiteit en aanpassingsvermogen. Veel linkshandigen zijn dan ook erg vindingrijk. In de sport kunnen linkshandigen enorm in het voordeel zijn. Hun tegenstander verwacht immers vaak een rechtshandige actie! Linkshandigheid is dan een verrassingselement dat je goed in kunt zetten. Vooral bij sporten als tennis en judo werkt dit in je voordeel.

Ooit geprobeerd iemand te leren veters strikken terwijl je tegenover diegene zat? Dat is heel lastig uitleggen omdat je snel in de war raakt tussen links en rechts. Een linkshandige kan gemakkelijker demonstreren aan iemand die rechtshandig is, omdat hij als een soort spiegel werkt.

Links- of rechtshandig?

Bij jonge kinderen is niet altijd duidelijk of ze links- of rechtshandig zijn en zolang ze nog niet aan schrijven toe zijn is dat ook helemaal niet erg. Wil een kind tekenen dan is het handig om de krijtjes middenvoor het kind te leggen. Op die manier pakt het kind de krijtjes met de hand die het prettigst voelt (of wisselt af), en niet met de hand die toevallig het dichtst bij het schrijfgerei ligt.

Twijfel je bij een ouder kind wat de voorkeurskant is? Een kinderoefentherapeut, kinderergotherapeut of kinderfysiotherapeut kan een handdominantietest afnemen.

Voor linkshandige schrijvers is het handig om hun papier scheef voor zich neer te leggen; in het verlengde van hun linker onderarm. Op die manier zien ze beter wat ze geschreven hebben.

Meer lezen over linkshandigheid:

Linkshandig.info/linkshandig-schrijven

Scientas.nl/linkshandigheid-is-tof-en-wel-om-deze-reden

Ouderavond

Een ouderavond organiseren over schrijfvaardigheid en/ of linkshandigheid? Neem gerust contact op.

BLOGGER

| Website | + berichten

Hallo, ik ben Marieke. Ik ben eigenaar van Bureau Didactiek waar ik scholing geef over de motorische ontwikkeling aan kinderdagverblijven. Ook geef ik trainingen over gezond werken voor de pedagogisch medewerkers. Belangrijk, want zij zijn het kapitaal! Ik ben opgeleid als kinderoefentherapeut Cesar en heb 8 jaar met veel plezier in een grote fysiotherapiepraktijk gewerkt. Daar heb ik veel kinderen behandeld met een sensomotorische achterstand. Vaak zat daar ook nog een gedragsstoornis als ADHD of autisme bij. Werk dat veel voldoening gaf!
Maar na een tijdje begon het te kriebelen en wilde ik mijn kennis doorgeven; ik ben cursussen gaan geven aan paramedici zoals fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten. Op deze manier kwam ik in contact met pedagoog Ingrid Nagtzaam en samen hebben we SLIM bewegen ontwikkeld. We zijn cursus gaan geven binnen de kinderopvang, wat een leuke wereld!
Als ik op kinderdagverblijven kom zie ik met hoeveel liefde en energie pedagogisch medewerkers werken. Maar ik zie ook dat het stimuleren van de (motorische) ontwikkeling als een pittige klus ervaren wordt. Moet een kind nu wel of niet kruipen? Hoe jong mag je een kind al laten tekenen met potlood? En wat te doen als een kind ’s ochtends al overprikkeld binnen komt?
Ik geloof dat wanneer er meer kennis is over de motorische ontwikkeling, je echt vanuit de kinderen kunt werken. Dan blijkt namelijk dat je geen losse ‘lesjes’ nodig hebt, maar dat je de (motorische) ontwikkeling de hele dag door kunt stimuleren! Met dit blog hoop ik mensen uit de kinderopvang te kunnen informeren en inspireren. En wie weet zie ik je terug in één van mijn cursussen!
Ik werk vaak en graag samen met:
Het Kan! www.hetkanvoorhetkind.nl
Kinderopvangacademie www.kinderopvangacademie.nl

contact opnemen

Gerelateerde berichten