Je hoort het nog wel eens; ‘Ik heb 2 linkerhanden’. Of ‘Hij liet Sam vandaag echt links liggen’. Uit dat soort uitspraken zou je kunnen opmaken dat het niet best is als je linkshandig bent. En dat kan ook lastig zijn. Omdat de meerderheid van de mensen rechtshandig is, is de wereld daar immers op ingericht.
De oorsprong van linkshandigheid
Linkshandigheid komt ongeveer bij 10 tot 15 % van de mensen voor. Dit percentage is door de eeuwen niet veranderd. Er waren wel tijdperken dat op scholen werd afgeleerd om met links te schrijven, maar de echte handvoorkeur is daarmee natuurlijk niet veranderd. Linkshandigheid is voor een deel genetisch bepaald. Wanneer beide ouders linkshandig zijn, heeft een kind een kans van ongeveer 60% om ook linkshandigheid te ontwikkelen. Er wordt gedacht dat linkshandigheid zich al in de baarmoeder ontwikkelt.
Bij de geboorte is al enigszins te zien of het kind rechts- of linkshandig zal worden. Zo heeft men pasgeborenen gedurende 24 uur gefilmd om na te gaan naar welke kant ze bij voorkeur kijken. De kant waarnaar het kind zijn hoofdje het vaakst draait, zal waarschijnlijk de dominante kant worden. Na 18 maanden kan de voorkeurshand nog duidelijker zichtbaar worden. Het kind heeft dan vaak al een voorkeur ontwikkeld bij het tekenen, spelen en pakken. Het is echter pas op de leeftijd van ongeveer 6 jaar met zekerheid te zeggen welke hand de voorkeurshand van het kind is. Tot die tijd kan het zijn dat het kind wisselt van hand en dat is prima.
Uitdagingen voor linkshandigen
Linkshandigen komen in hun leven voor nogal wat uitdagingen te staan, waar rechtshandigen niet bij stil staan. Denk aan de rechtshandige scharen die overal liggen, of de fietssloten die op rechtshandigen zijn gemaakt. Ook ritssluitingen en soeplepels met een tuitje zijn met name handig als je ze rechtshandig gebruikt. En wat dacht je van een leuke mok met opdruk aan de ‘voorkant’? Die is lang zo leuk niet als je hem met je linkerhand vasthoudt.
Voordelen!
Omdat linkshandigen in hun leven zoveel voorwerpen tegenkomen die eigenlijk voor rechtshandigen zijn gemaakt, wordt er steeds een beroep gedaan op hun creativiteit en aanpassingsvermogen. Veel linkshandigen zijn dan ook erg vindingrijk. In de sport kunnen linkshandigen enorm in het voordeel zijn. Hun tegenstander verwacht immers vaak een rechtshandige actie! Linkshandigheid is dan een verrassingselement dat je goed in kunt zetten. Vooral bij sporten als tennis en judo werkt dit in je voordeel.
Ooit geprobeerd iemand te leren veters strikken terwijl je tegenover diegene zat? Dat is heel lastig uitleggen omdat je snel in de war raakt tussen links en rechts. Een linkshandige kan gemakkelijker demonstreren aan iemand die rechtshandig is, omdat hij als een soort spiegel werkt.
Links- of rechtshandig?
Bij jonge kinderen is niet altijd duidelijk of ze links- of rechtshandig zijn en zolang ze nog niet aan schrijven toe zijn is dat ook helemaal niet erg. Wil een kind tekenen dan is het handig om de krijtjes middenvoor het kind te leggen. Op die manier pakt het kind de krijtjes met de hand die het prettigst voelt (of wisselt af), en niet met de hand die toevallig het dichtst bij het schrijfgerei ligt.
Twijfel je bij een ouder kind wat de voorkeurskant is? Een kinderoefentherapeut, kinderergotherapeut of kinderfysiotherapeut kan een handdominantietest afnemen.
Voor linkshandige schrijvers is het handig om hun papier scheef voor zich neer te leggen; in het verlengde van hun linker onderarm. Op die manier zien ze beter wat ze geschreven hebben.
Meer lezen over linkshandigheid:
Linkshandig.info/linkshandig-schrijven
Scientas.nl/linkshandigheid-is-tof-en-wel-om-deze-reden
Ouderavond
Een ouderavond organiseren over schrijfvaardigheid en/ of linkshandigheid? Neem gerust contact op.
Hallo, ik ben Marieke. Vanuit Bureau Didactiek ontwikkel en geef ik trainingen over de motorische ontwikkeling van kinderen. Dit doe ik op kinderdagverblijven en basisscholen en waar mogelijk natuurlijk graag in samenwerking met andere professionals uit mijn netwerk.
Mijn missie is om pm'ers en leerkrachten te laten ervaren dat je voor het stimuleren van de motoriek geen losse lesjes of oefeningen nodig hebt. Wel een boel kennis, en oog voor wat er de hele dag gebeurt, zodat je hier op in kunt spelen.