Een vraag die jonge ouders vaak gesteld krijgen is: ‘Huilt ‘ie veel?’ Wat is eigenlijk veel huilen? Je spreekt pas van een huilbaby als de baby 3 weken achtereen elke dag 3 uur huilt. Meestal is er dan iets medisch aan de hand. Maar een gezonde baby huilt en dat is maar goed ook…
Huilen is tenslotte het communicatiemiddel van baby’s. Ze geven door te huilen aan dat er iets aan de hand is. Er zijn twee verschillende soorten huilen: behoefte-huilen en verwerkingshuilen. Bij beide soorten huilen is het belangrijk dat je zo snel mogelijk reageert. Een baby mag nooit onnodig alleen huilen. Een baby kan namelijk niet zelf zijn stress reguleren; daar heeft het de hulp van de verzorger voor nodig. De baby zal zonder troost uitgeput raken en in slaap vallen, maar onnodig blootgesteld zijn aan stress. Te vaak aan stress blootgesteld worden, kan ernstige consequenties hebben.
Behoefte-huilen
Een baby huilt als het ergens behoefte aan heeft. Behoefte aan eten, slaap, een boertje dat dwars zit, krampjes of ander ongemak, zoals een vieze luier of de behoefte aan nabijheid. De eerste maanden kun je deze behoeften uit de klank van het huilen halen. Dit ontdekte de Australische Priscilla Dunstan (van Dunstan Babytaal). Na 3 maanden verdwijnen deze klanken. Naast het horen van de klank is het belangrijk dat je de baby leert kennen. Als je het ritme van de baby weet, kun je de behoefte sneller achterhalen en vervullen. Het is belangrijk dat je als verzorger zelf rustig blijft; huilen is een boodschap. Je moet er alleen achter komen welke boodschap het is. Door te luisteren naar het huilen en de baby te observeren, kom je sneller achter de boodschap. Als de boodschap moeilijk te achterhalen is, kan dat frustratie opleveren. Raak je gefrustreerd, laat een ander het dan overnemen.
Verwerkingshuilen
Als er geen duidelijke behoefte achter het huilen zit, kan het zijn dat de baby een bepaalde gebeurtenis moet verwerken. Deze manier van huilen is meestal harder en klinkt vaak schel. De baby kan ontroostbaar zijn, zo lijkt het. Bij deze vorm van huilen is je nabijheid van groot belang. Je pakt de baby op en houdt hem vast. Benoem dat je de baby hoort en dat hij mag huilen. Wieg niet heen en weer, probeer dus eigenlijk niet te sussen, maar bied troost. Biedt de baby gelegenheid tot het verwerken van de gebeurtenis. Kun je de baby niet vasthouden, leg dan je hand op het lijfje. Een baby die emotioneel moet ontladen, heeft nabijheid nodig om de stress die het ervaart te kunnen reguleren. Baby’s krijgen vele traumatische ervaringen te verduren. Het begint al bij de geboorte, die kan het grootste fysieke trauma in een mensenleven vormen. Daarnaast kan een baby ervaringen opdoen die het moeilijk kan verwerken. Denk aan het plots medisch ingrijpen, een plotselinge scheiding van de moeder.
Hij kan ook een trauma van de moeder voelen en dat uiten. Een baby kan van elk trauma herstellen als hij maar voldoende emotioneel kan en mag ontladen. Onverwerkte trauma’s in de jonge baby/kinderjaren, geven in de volwassen leeftijd soms nog problemen. Huilen is dus ook zeer nuttig, zolang het begeleid wordt door de verzorger van de baby. Het is van belang dat je als verzorger zelf rustig bent. Op het moment dat je zelf stress ervaart, kun je beter een ander de verzorging over laten nemen. Je bent dan niet in staat om de baby de mogelijkheid te geven zich optimaal te kunnen ontladen.
Aletha Solter heeft een boek geschreven waarin ze het belang van emotioneel ontladen beschrijft. Het boek ‘Baby’s weten wat ze willen’ is een aanrader voor iedereen die met baby’s werkt.