Dit speelgoed is alleen voor jongens! Dit speelgoed is alleen voor meiden! De laatste tijd heb ik extra opgelet op de buitenschoolse opvang en de peuterspeelzaal waar ik werk, maar ook in winkels. Hoe vaak gebeurt het niet dat bepaald speelgoed of bepaalde activiteiten gericht zijn op specifiek jongens of meisjes. Een kind kan dit toch zelf bepalen?  Waarom zouden we bepaald speelgoed aan een bepaalde gender koppelen?

Je loopt in een winkel en ziet een kleurboek waar op de voorkant staat geschreven ‘kleurboek voor jongens’. Ik vraag me  gelijk af waarom het nodig is hier een gender bij te noemen. Een kind kan toch zelf kiezen welke kleurplaat hij/zij/het leuk vindt? Iedereen weet dat jongens en meiden verschillend zijn en dat er speelgoed is waar jongens vaak mee spelen en speelgoed waar meisjes vaak  mee spelen. Maar dat wil niet zeggen dat je specifiek hoeft te benoemen of iets voor een jongen of een meisje is. Is het een probleem als een meisje een keer met de auto’s wil spelen? Of een jongen met de poppen?

Kinderen mogen wat mij betreft zelf kiezen waarmee ze willen spelen. Ik probeer activiteiten  genderneutraal aan te bieden. Kinderen mogen meedoen als ze willen meedoen; het maakt niet uit van welke gender ze zijn. Kinderen weten zelf heel goed wat ze wel en niet willen doen. Ik denk dat het goed is om te luisteren naar wat een kind zou willen.

Geef aan een kind mee dat er niks mis mee is als hij/zij/het met iets wilt spelen waar misschien door de maatschappij een ander gender aan gekoppeld is. Je leert kinderen hierdoor te respecteren dat iedereen verschillend is en dat het goed is als iedereen doet waar hij/zij/het zich het beste bij voelt.

Zijn jullie al eens op onderzoek gegaan of je bepaald speelgoed hebt op de groep dat zichtbaar voor jongens of meiden is bedoeld?

Gerelateerde berichten