Elke zaterdag pannenkoeken eten. Op Moederdag met de hele familie naar de Efteling. Zondagochtend zolang in bad als je maar wilt. Gourmetten op kerstavond. Herkenbaar? Waarschijnlijk hebben we thuis allemaal wel tradities op bepaalde dagen. Deze vaste gewoontes ontstaan vaak onbewust binnen een gezin, maar ik ken ze ook op de groep van ons kinderdagverblijf.

Onze tradities

Als je jarig bent, mag je bij ons op de stoel staan tijdens het zingen. En we ruimen samen het speelgoed op terwijl we een opruimliedje zingen. En Kerstmis vieren wij jaarlijks met alle kinderdagverblijfkinderen op onze eigen bijzondere manier. Dan eten we namelijk patatjes! Of ze nu groots en uitbundig zijn of intiem en kleinschalig; tradities zijn vooral heel gezellig.

Keuze van de kinderen

Vlak voor de feestdagen nodigen we alle kinderen uit om in hun mooiste kersttenue aan te schuiven bij ons kerstdiner. De medewerkers gaan ook op chique. Om te voorkomen dat we na groots onderhandelen iets heerlijks voedzaams uitkiezen dat 48 uur moet marineren, luisteren we vooral nu naar de behoeftes van de kinderen. En eten we één(!) keer in het jaar, gewoon omdat het feest is en zo verschrikkelijk lekker, met z’n allen PATAT! Het is eigenlijk net zoals in de grote mensenwereld: we laten met Kerst de dagelijkse kost even voor wat het is en pakken uit met iets ‘anders dan anders’.

Intens genieten

Het is geweldig om die blije gezichtjes te zien als wij ze met een complimentje over hun outfit ontvangen. Na het kerstdiner voeren we wensliedjes op voor alle papa’s en mama’s. We zien de kinderen genieten van de fonkelende lichtjes in de ineens donker geworden speelruimte. En de ezel in de kerststal tovert ook een glimlach op hun gezicht. Ook mijn collega’sen ik vinden dit een heerlijke avond. Ik maak elke dag bijzondere momenten mee, maar zo’n kerstfeest maakt mijn werk memorabel.

Gerelateerde berichten