In een positief jasje, met een glimlach op je gezicht, niets aan de hand en deze keer geen negatieve aanleiding om jou te bespreken. Jij komt in het nieuws, wordt weer besproken. Man in de kinderopvang jij mag er zijn.

Onze maatschappij wordt heel langzaamaan sekseneutraal. We groeien in het loslaten van onze ‘ouderwetse’ mindset. We kijken naar ieder als individu en iedereen mag er zijn. Als je met de trein reist wordt je aangesproken als reiziger. De verpleegkundige is niet meer standaard een jonge dame met een paardenstaart, maar kan ook die ene man zijn met een baard. Langzaamaan leren wij van de Scandinavische landen waar een genderneutrale opvoeding heel normaal is. Mannelijkheid en vrouwelijkheid wordt er niet uitgesloten, maar kinderen krijgen van beide werelden iets mee. Waarom is dan de Nederlandse kinderopvang over het algemeen nog een feministische opvoedomgeving voor onze kinderen? “Pas op”, “kijk uit”, “niet doen” hoor je veelal in de kinderopvang. Het lijkt wel alsof er wordt gedacht dat jongens sneller iets stuk maken en vechten. Meisjes volgzamer zijn, makkelijker in omgang en verbaal sterker. Dit is uiteraard even ongenuanceerd geschetst.

Mannen waar zijn jullie?

Er werken te weinig mannen in de Nederlandse kinderopvang en dat lijkt alleen maar minder te worden. Mannen waar zijn jullie? Tijdens mijn afstudeeronderzoek naar het belang van mannen in de kinderopvang concludeerde ik op basis van literatuuronderzoek dat ongeveer 4% van de pedagogisch medewerkers man was. Dit lage percentage blijkt nu een paar jaar later zelfs nog lager te zijn. Dit is niet de afspiegeling van de maatschappij die wij kinderen willen tonen binnen de kinderopvang. De wereld van een kind begint klein met moeder, vader, broer of zus, opa, oma, buurvrouw, buurman, enz. Heel gewoon die mannen en vrouwen. Vervolgens gaan kinderen naar de feministische kinderopvang en stromen ze door naar het onderwijs waar vrouwen in het merendeel ook in de meerderheid zijn. In die kinderrijke omgeving lijken mannen en vrouwen opeens niet meer heel gewoon. De uitspraak van Amerikaanse ondernemer en filantroop Bill Gates Sr. – The first five years have so much to do with how the next 80 turn out – inspireert mij enorm. Wanneer ik deze uitspraak lees denk ik meteen aan het belang van mannen in de kinderopvang. Als die eerste vijf jaar zo belangrijk zijn voor de toekomst van kinderen, waarom spiegelen we in de kinderopvang niet de maatschappij waarin wij leven en waarop wij kinderen zo goed als mogelijk proberen voor te bereiden?

Mannenberoepen en vrouwenberoepen

Wij zien makkelijk van iedereen de buitenkant met gendertyperende verschillen. Wij vullen al snel in wat de gender gerelateerde eigenschappen zijn van een man en vrouw. Ik pleit om juist te kijken naar de inhoud van ieder mens als individu en niet bij voorbaat te bevoordelen vanwege hen sekse. Dat wij allen gaan kijken naar ieders talenten en te zorgen dat die talenten kunnen floreren in het beroep dat bij hen past. Als wij openstaan voor ieders talenten, de gender gerelateerde eigenschappen loslaten en kinderen genderneutraal opvoeden zullen wij in de toekomst meer vrouwen tegenkomen in ‘mannenberoepen’ en meer mannen tegenkomen in ‘vrouwenberoepen’. Zo ook meer mannen in de kinderopvang.

Enthousiast en trots was ik toen EenVandaag mij benaderde om deel te nemen aan een reportage over het belang van mannen in de kinderopvang. Samen met gedragsdeskundige Lauk Woltring en mannelijke collega’s uit het werkveld heb ik hier een positief steentje aan mogen bijdragen. Met dank aan TO BE Kinderopvang. Vanavond te zien om 18.15 uur bij EenVandaag.

Geef een reactie op dit artikel

Rick Ploemen

Mijn naam is Rick en sinds juli 2016 werkzaam als leidinggevende van een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Graag neem ik jou als lezer mee in mijn blogs die gaan over mannen in de kinderopvang waarin ik de koppeling leg tussen theorie en praktijk. Vanuit de achtergrond van mijn HBO-studie aan de opleiding Pedagogisch Management Kinderopvang en hetgeen ik allemaal in de praktijk mee maak. Een onderwerp dat mijn interesse en verbazing heeft geraakt, waarin ik mij heb verdiept en waar ik mee ben afgestudeerd.

Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

 

Gerelateerde berichten

Initiatief gestart voor steunbetuiging Oss vanuit de kinderopvang

Initiatief gestart voor steunbetuiging Oss vanuit de kinderopvang

Na het noodlottige ongeluk met een stint in Oss denken veel pedagogisch medewerkers en gastouders: Dat had ik kunnen zijn ...
Lees meer
Emoties? Wat doe je ermee?

Emoties? Wat doe je ermee?

"Niet huilen, is niet nodig!” Dit hoor ik regelmatig om mij heen. Ook ik heb dat in het verleden wel ...
Lees meer
Huilen

Huilen

Een vraag die jonge ouders vaak gesteld krijgen is: 'Huilt 'ie veel?' Wat is eigenlijk veel huilen? Je spreekt pas ...
Lees meer
Waarom is natuur en buiten spelen eigenlijk zo goed voor kinderen?

Waarom is natuur en buiten spelen eigenlijk zo goed voor kinderen?

Buiten- en natuur-bso’s schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Er lijkt zich een trend te ontwikkelen die zich focust ...
Lees meer

Andere berichten

Wij gaan dagelijks met de kinderen naar buiten

Wij gaan dagelijks met de kinderen naar buiten

Als ik vraag wie er naar buiten wil, gaan altijd alle handjes omhoog. Regen, kou of hagel zijn voor kinderen ...
Lees meer
Bewegen als doel of middel?

Bewegen als doel of middel?

Een frustrerende wereld brengt je in beweging. Liggend op je buik raakte je als baby gefrustreerd omdat je net niet ...
Lees meer
Hulp nodig bij het schrijven van jouw blogs?

Hulp nodig bij het schrijven van jouw blogs?

Wil je graag inhoudelijke blogs plaatsen op To Be Kinderopvang, maar kun je zelf niet goed schrijven? Of heb je ...
Lees meer
Gaat de Kinderopvang een nieuwe crisis tegemoet?

Gaat de Kinderopvang een nieuwe crisis tegemoet?

Binnenkort behandelt de Eerste Kamer de wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK). Dit is een belangrijke nieuwe wet die grote ...
Lees meer