Jullie zijn het volgende berichtje misschien al wel tegen gekomen. Volgens een onderzoek van The Hague University zijn peuters in de kinderopvang tijdens een uur buiten spelen gemiddeld maar 12 minuten actief aan het bewegen. Afgaande op wat ik dagelijks in de praktijk zie denk ik dat dit min of meer ook voor de kinderen op de BSO geldt. Sterker ik denk dat het aantal beweegminuten bij sommige kinderen wellicht nog lager ligt.

Op de oudste BSO (7-12) merk ik dat de verschillen tussen hoe de jongens en de meisjes buitenspelen erg groot is. Bij ons op de BSO wordt aan het begin van de middag door alle kinderen een half uurtje buiten gespeeld. De meeste jongens zijn dan aan het voetballen, spelen tikkertje of doen pakspelletjes. De meiden staan meer in groepjes bij elkaar, ze kletsen, vlechten elkaars haren, spelen restaurantje of doen een spelletje mens-erger-je-niet aan onze speltafel. In een half uur buiten spelen zijn zij dus nauwelijks in beweging.  Daarnaast zie je dat deze meiden vaak voor activiteiten als koken en knutselen kiezen. Je hebt dus een groep kinderen die wel wat hulp kan gebruiken om in beweging te komen.

Advertentie
Revolution Slider Error: The param Slider Width should not be empty.

Misschien wel de belangrijkste tip, geef zelf het goede voorbeeld! Ga niet aan de kant toekijken terwijl de kinderen buitenspelen maar doe mee met tikkertje of ga lekker mee voetballen. Wanneer jij enthousiast aan het bewegen bent nodigt dit kinderen uit om ook mee te gaan doen. Biedt daarnaast tijdens vrij spel bewegingsspelletjes aan. Ga met de kinderen elastieken,  hinkelen, hoepelen, springtouwen of doe overlopertje. Als je zelf met een paar kinderen begint zul je zien dat de groep steeds groter wordt en ook de minder actieve kinderen in beweging komen.

Voeg (extra) beweging toe aan andere activiteiten. Hang quizvragen verspreid op je speelplein, laat de kinderen naar de vraag toe rennen en daarna weer terug om het antwoord op te schrijven. Verstop de puzzelstukken voor een escaperoomspel, eerst rondrennen en zoeken in het park en dan pas puzzelen. Laat kinderen opdrachten doen als rondjes rennen of hinkelen, hoe langer ze het vol houden hoe meer tijd ze hebben voor de volgende opdracht (varianten hierop gebruik ik vaak bij Wie is de Mol). Ga samen boodschappen doen voor je kookactiviteit of ga eerst samen kastanjes zoeken voordat je er iets leuks mee knutselt. Alle beetjes beweging helpen!

Een andere manier om kinderen die zelf niet vaak voor sport en spel kiezen in beweging te krijgen zijn speurtochten. Een scavenger hunt, buurtbingo, een fotospeurtocht, kleurenspeurtocht of gewoon een traditionele speurtocht waarbij je de pijlen volgt. Het maakt niet uit welke variant, bijna alle kinderen vinden alle speurtochten leuk. Ongemerkt zetten de kinderen (en jijzelf) heel wat extra stappen en zijn jullie lekker in beweging.

Hoe zetten jullie de BSO kinderen in beweging? Ik ben benieuwd!

Over Marielle Zee

Welkom op mijn blog. Mijn naam is Mariëlle, ik ben 43 jaar oud en woon in het mooie Eindhoven. Sinds de zomer van 2000 werk ik in de kinderopvang. De eerste 15 jaar heb ik bij een grote kinderopvangorganisatie in Eindhoven gewerkt als pedagogisch medewerker BSO en daarnaast als overblijfcoördinator op een grote basisschool. Nu werk ik alweer 3 jaar op een particulier kinderdagverblijf als pedagogisch medewerker BSO en BSO coördinator. Naast mijn werk in de kinderopvang ben ik coach bij Petje Af (een weekendschool voor kinderen in de leeftijd van 10-14 jaar), schrijf ik recensies voor NBD Biblion, ik blog en ik studeer HBO Pedagogiek.
Ik ben een echte BSO-leidster, ik kan daar al mijn enthousiasme en energie in kwijt en vind de afwisseling die het biedt heerlijk. Samen met ze spelen, kletsen en lachen en daarnaast kinderen die iets extra’s nodig hebben begeleiden, ik vind het heerlijk en ga iedere dag met plezier naar mijn werk. De oudste BSO kinderen (vanaf 9 jaar) hebben een speciaal plekje in mijn hart. Die prépubers die enerzijds al heel groot zijn en anderzijds nog heerlijk ‘kind’ zijn vind ik echt geweldig, ik geniet volop van de gesprekken die ik met ze heb en vind het een leuke uitdaging om met hen vorm te geven aan de groep en de activiteiten.
In mijn blog laat ik jullie meekijken op mijn BSO, deel ik tips en adviezen voor de omgang met de oudste kinderen, deel ik succeservaringen en mislukkingen en geef ik ideeën voor leuke activiteiten voor de 9plus.
Ik ben heel benieuwd wat jullie van mijn blog vinden, reacties, ideeën en tips zijn altijd welkom. Veel leesplezier en tot snel!

Bekijk mijn website

Gerelateerde berichten