Een nieuw schooljaar is gestart of staat voor de deur. Met veel ‘nieuwe’ kinderen; kinderen die nieuw op de bso komen en ook kinderen die naar een nieuwe groep gaan. Al die nieuwe kinderen hebben in het begin van het schooljaar net wat extra aandacht nodig zodat zij zich snel op hun gemak voelen.

Basisbehoeften nieuwe kinderen

Naast duidelijkheid over op welke groep je zit, waar die groep is en welke pedagogisch medewerkers er werken, hebben de kinderen in een groep verschillende basisbehoeften. De drie belangrijkste hiervan zijn: erbij horen, invloed uit kunnen oefenen en vrienden in de groep hebben. Pas wanneer aan deze drie basisbehoeften voldaan is, voelen kinderen zich veilig en op hun gemak, en kunnen zij volop spelen en ontdekken op de bs0. De moeite waard dus om in die eerste weken extra op deze basisbehoeften te letten.

Advertentie

Pedagogisch Medewerker Pedagogisch Medewerker Wil jij groeien van pm-er naar pedagogisch professional?

Hoe werkt het kinderbrein nu eigenlijk? Hoe kan ik een kind helpen in zijn ontwikkeling? Hoe zie ik of een kind zich werkelijk
MEER INFO ALLE VACATURES Amersfoort
Enthousiaste pedagogisch medewerker Enthousiaste pedagogisch medewerker Het team van onze kleinschalige,  huiselijke, natuurgerichte kinderopvang ondersteunen. We hebben een kinderdagverblijf met 4 horizontale groepen en een gezellige BSO met 2 basisgroepen.

Als vast teamlid ben je flexibel inzetbaar
MEER INFO ALLE VACATURES Amersfoort - Vathorst
Pedagogisch medewerker baby/peutergroep Pedagogisch medewerker baby/peutergroep Wij zijn per direct op zoek naar een enthousiaste, leergierige en betrokken pedagogisch medewerker die het leuk vindt om zowel op de baby als op de peutergroep te werken. Je vervangt de MEER INFO ALLE VACATURES Utrecht Pedagogisch Medewerker Kinderopvang + VVE Pedagogisch Medewerker Kinderopvang + VVE Wij zijn op zoek naar een gemotiveerde en spontane teamspeler voor het creëren van een ware thuisgevoel! Je werkt met kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar en MEER INFO ALLE VACATURES Amsterdam Sportieve pedagogisch medewerker kleinschalige BSO Sportieve pedagogisch medewerker kleinschalige BSO Uiteraard help je mee om de kinderen op onze BSO een leuke middag te bezorgen. Hierbij doe je alle werkzaamheden die nodig zijn op een BSO. Je helpt mee met MEER INFO ALLE VACATURES Almere Poort Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (0-uren) Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (0-uren)
Je werkt op een 0 tot 2 jaar groep of op een 2 tot 4 jaar groep als je in het bezit bent van een VVE certificaat met vaste
MEER INFO ALLE VACATURES Tilburg

Erbij horen

Een kind dat nieuw in de groep komt, kijkt op welke manier hij erbij kan horen. Hij observeert de gang van zaken en zal zich in het bestaande patroon voegen. Hij wil bijvoorbeeld dezelfde kleding als anderen aan of wil net zo grappig of sportief zijn als de andere kinderen. Een nieuw kind wil ook weten hoe het op de bso werkt. Wat gaan we doen, wat mag wel en niet en welk gedrag vindt de rest van de groep normaal? De meeste kinderen kunnen al deze zaken prima zelf uitvogelen, sommige kinderen zijn sociaal wat minder handig en hebben hier wat hulp bij nodig, iets om als pm’er goed op te letten.

Invloed uitoefenen

Voor ieder kind is het belangrijk om gezien en gehoord te worden, en om te ervaren dat je mening ertoe doet. Een kind wil dan ook graag meedenken en meebeslissen in de groep, bijvoorbeeld over activiteiten. Moedig ‘nieuwe’ kinderen actief aan om hun mening te geven, neem ze serieus en moedig de andere kinderen in de groep aan naar nieuwe kinderen te luisteren en zet af en toe hun ideeën extra in het zonnetje. Je ziet ze dan groeien.

Vrienden

Een eigen vriend op de bso maakt de groep veiliger en overzichtelijker. Het vormt een beschermende factor tegen ruzie en versterkt het zelfvertrouwen. Vaak kennen kinderen die nieuw op de bso zijn al andere kinderen in de groep, omdat ze op dezelfde school zitten. Door als pm’er over die connectie te praten zullen kinderen zich sneller vertrouwd voelen. Praat bijvoorbeeld eens over welke juf of meester iedereen heeft. Het kan ook helpen om nieuwe kinderen een maatje te geven dat het nieuwe kind wegwijs maakt op de groep. Soms leidt dit ook echt tot vriendschap, maar in ieder geval leert een ‘nieuw’ kind zo snel andere kinderen kennen en heeft hij de eerste dagen een extra houvast.

Meer weten?

Meer weten over groepsvorming, veiligheid in een groep en welke rol jij als pm’er daarin kunt spelen? Kijk dan eens in het dossier ‘Werken met groepen’ van het NJI 

BLOGGER

Website | + berichten

Welkom op mijn blog. Mijn naam is Mariëlle, ik ben 43 jaar oud en woon in het mooie Eindhoven. Sinds de zomer van 2000 werk ik in de kinderopvang. De eerste 15 jaar heb ik bij een grote kinderopvangorganisatie in Eindhoven gewerkt als pedagogisch medewerker BSO en daarnaast als overblijfcoördinator op een grote basisschool. Nu werk ik alweer 3 jaar op een particulier kinderdagverblijf als pedagogisch medewerker BSO en BSO coördinator. Naast mijn werk in de kinderopvang ben ik coach bij Petje Af (een weekendschool voor kinderen in de leeftijd van 10-14 jaar), schrijf ik recensies voor NBD Biblion, ik blog en ik studeer HBO Pedagogiek.
Ik ben een echte BSO-leidster, ik kan daar al mijn enthousiasme en energie in kwijt en vind de afwisseling die het biedt heerlijk. Samen met ze spelen, kletsen en lachen en daarnaast kinderen die iets extra’s nodig hebben begeleiden, ik vind het heerlijk en ga iedere dag met plezier naar mijn werk. De oudste BSO kinderen (vanaf 9 jaar) hebben een speciaal plekje in mijn hart. Die prépubers die enerzijds al heel groot zijn en anderzijds nog heerlijk ‘kind’ zijn vind ik echt geweldig, ik geniet volop van de gesprekken die ik met ze heb en vind het een leuke uitdaging om met hen vorm te geven aan de groep en de activiteiten.
In mijn blog laat ik jullie meekijken op mijn BSO, deel ik tips en adviezen voor de omgang met de oudste kinderen, deel ik succeservaringen en mislukkingen en geef ik ideeën voor leuke activiteiten voor de 9plus.
Ik ben heel benieuwd wat jullie van mijn blog vinden, reacties, ideeën en tips zijn altijd welkom. Veel leesplezier en tot snel!

Gerelateerde berichten