Naast gesprekken over verkering en zoenen gebeurt het bij de oudste bso-groep regelmatig dat kinderen vragen stellen die net een stukje verder gaan. Zeker in periodes dat ze in de klas bezig zijn met seksuele voorlichting of meedoen aan een project als Lentekriebels. Welke vragen ik zoal krijg en hoe ik daarmee omga lees je in dit blog.
Soms lastig te beantwoorden
Vragen over relaties, veranderende prepuberlichamen en seks zijn soms lastig te beantwoorden. Je hebt te maken met je eigen normen en waarden. Je hebt ook niet altijd een antwoord paraat of je twijfelt of de kinderen op jouw groep er wel aan toe zijn. Dat maakt dat je je als pedagogisch medewerker soms erg ongemakkelijk voelt.
Zijn ze er wel aan toe?
Wanneer zijn kinderen eraan toe? Hier kun je achter komen door het initiatief bij het kind te laten en goed te observeren. Meestal zie je meteen of een vraag serieus is of dat het een kwestie is van stoer doen. Mijn ervaring is dat de kinderen met vragen er aan toe zijn om meer te weten over het betreffende onderwerp. Neem deze vragen serieus en check of het kind je antwoord kan volgen. Maak je niet te druk over jongere kinderen in de groep die meeluisteren. Kinderen die nog niet aan het onderwerp toe zijn zullen vanzelf afhaken en iets anders gaan doen.
‘Moet ik dan ook vaker naar de wc?’
In de meivakantie vroeg de bijna 9-jarige Fabian; ‘Als ik straks een puber ben, moet ik dan ook vaker naar de wc?’. Hij had ergens gehoord over zaadjes en had bedacht dat je daardoor vast vaker naar de wc moest. Want die zaadjes moeten nu eenmaal je piemel uit. Met prepubers op de groep krijg ik vaker vragen over de lichamelijke veranderingen in de puberteit. Waar ik uit eigen ervaring kan praten over groeiende borsten en ongesteld zijn, heb ik met jongenszaken geen ervaring. Om ook de vragen van de jongens te kunnen beantwoorden, pak ik regelmatig mijn boek ontwikkelingspsychologie erbij. Door me in te lezen weet ik wat er bij de jongens gebeurt en kan ik hun vragen beantwoorden.
Heb jij weleens seks gehad?
Dat ik niet getrouwd ben of samenwoon, levert vaak vragen op. Kinderen willen weten of ik verkering heb, maar vragen bijvoorbeeld ook of ik weleens seks heb gehad. Vragen van kinderen die uit interesse gesteld worden beantwoord ik altijd. Wel beantwoord ik dit soort vragen to the point, ik geef geen details. Vind ik een vraag te persoonlijk dan leg ik dit aan het kind uit. Ik zeg dan bijvoorbeeld dat ik over dat onderwerp alleen met vriendinnen praat. Kinderen snappen vaak heel goed dat je niet alles met iedereen bespreekt.
Open sfeer
Omgaan met vragen over relaties, lichamelijke veranderingen en seks hoort bij het werken op de oudste bso-groep. Dat wil niet zeggen dat je alle ins en outs van de puberteit moet weten of dat jij jezelf volledig bloot moet geven. Wel is het belangrijk dat er een open sfeer in de groep is. Een sfeer waarin kinderen deze vragen durven te stellen. Waarin zij zich serieus genomen voelen en jij je als pm’er op je gemak voelt. Laat het initiatief voor dit soort gesprekken bij de kinderen liggen en stem je antwoord af op de leeftijd en ontwikkelingsfase van het kind. Krijg je een vraag die je niet kunt of wilt beantwoorden, leg dit dan aan het kind uit zonder het kind af te wijzen.
Veel praatplezier!