Bijna iedere pedagogisch medewerker op de bso zal het kennen: kinderen die altijd hetzelfde willen doen. Jongens die alleen maar willen voetballen, knutselmeiden die hele middagen vingerhaken of kinderen die alleen maar willen computeren. Wat je ook aanbiedt, ze willen niets anders doen en vinden alles ‘saai’. Vooral bij de oudste kinderen hoor je dit vaak. Best lastig, want als pedagogisch medewerker wil je de kinderen graag een afwisselend programma aanbieden en dat lukt bij deze kinderen eigenlijk niet. Hoe kun je hier verandering in brengen?
Het patroon doorbreken
Vanaf een jaar of 9 krijgen kinderen steeds meer hun eigen mening over wat ze wel en niet leuk vinden. Kinderen van deze leeftijd storten zich volledig op activiteiten die ze leuk of interessant vinden en kunnen hier al hun tijd mee bezig zijn. Zo kunnen ze iedere dag uren gamen (waarbij ze steeds hetzelfde spel doen) of zijn ze iedere vrije minuut aan het voetballen, tekenen of vingerhaken.
Kinderen op deze leeftijd willen ook steeds beter worden in de dingen die ze leuk vinden, ze willen zich meten aan vriendjes en klasgenoten. Vanuit het oogpunt van het kind is het dan ook heel logisch dat ze keer op keer dezelfde activiteit doen. Hoewel het een normale fase in de ontwikkeling van het kind die weer voorbijgaat, wil je als pedagogisch medewerker dit patroon toch doorbreken. Je belang ligt in de visie dat kinderen nieuwe dingen moeten ervaren. Dit kan worden bereikt met een afwisselend activiteitenaanbod is of door kinderen meer bij de groep wilt betrekken.
Sluit aan bij de belangstelling en interesse van het kind…
Wil je kinderen meer afwisseling bieden en bij de groep betrekken? Sluit dan aan bij de belangstelling en interesse van het kind, verdiep je in de activiteiten die kinderen kiezen en vindt daarin inspiratie voor het aanbieden van iets anders. Kinderen die veel gamen willen vaak wel meedoen aan een knutselactiviteit als ze hun favoriete Pokémon kunnen knutselen. Voetballers vinden het super leuk om een tafelvoetbalspel te maken of om mee te doen aan een voetbalpoule. Met de tekenaars kun je een gezamenlijk stripverhaal maken en die meiden die alsmaar vingerhaken vinden punniken, breien en haken vast ook heel leuk. Kijk voor meer ideeën eens op een virtueel prikbord als Pinterest.
… en bij de onderliggende behoefte
Sluit vooral ook aan bij de onderliggende behoefte. Die jongens die altijd willen voetballen hebben behoefte aan beweging en competitie; vaak vinden ze andere spellen die aan die behoefte voldoen, zoals trefbal en slagbal, ook geweldig. Kinderen die veel gamen, tekenen of andere individuele activiteiten doen, kunnen behoefte hebben aan een moment van rust na school. Geef ze dit vooral en probeer ze daarna met een activiteit die zij interessant vinden bij de groep te betrekken. Knutselmeiden hebben vaak behoefte om in kleine groepjes iets te doen. Gezelligheid staat daarbij voorop, dus biedt hen vooral gezellige activiteiten aan.
Kortom, achterhaal welke behoeften en interesses er achter zelfgekozen activiteiten zitten, sluit daar in je activiteitenaanbod op aan en je zult merken dat kinderen vaker kiezen voor activiteiten die jij hen aanbiedt en dat je het woordje ‘saai’ steeds minder vaak hoort. Hoe gaan jullie op de bso om met kinderen die altijd hetzelfde willen doen? Ik hoor het graag!