In de vakanties eten we dagelijks brood op de bso, iets wat bij ons normaal alleen op woensdagmiddag gebeurt.  Na het ochtendprogramma wordt er snel even de tafel gedekt en gegeten, zodat we op tijd aan de pauzes kunnen beginnen. Zonde want het eetmoment biedt zoveel mogelijkheden.

Oefenen van vaardigheden

Allereerst is de broodmaaltijd een uitgelezen moment om op een ongedwongen manier verschillende vaardigheden te oefenen. Zelf smeren en snijden vergroot de motorische vaardigheden. Daarnaast leren kinderen door zelf te smeren en melk in te schenken hoeveelheden in te schatten. Door op elkaar te wachten, dingen aan anderen te vragen en aan elkaar door te geven bevorder je de sociale vaardigheden.

Rust en gezelligheid

Daarnaast is het eten een moment waarop kinderen even niet in beweging zijn en tot rust kunnen komen. Aan tafel kunnen kinderen hun verhaal kwijt. Ze kunnen vertellen wat ze gedaan hebben of wat hen op dat moment bezig houdt. Vaak zijn dit vooral de leuke dingen, zoals vakanties en uitstapjes, maar ik heb ook vaak juist tijdens het eten hele gesprekken over ruzies, pesten, scheiden en andere serieuze onderwerpen.

Terug- en vooruitkijken

Zeker met de oudste kinderen biedt de maaltijd de gelegenheid om kinderen mee te laten praten over wat er op de bso gebeurt. Je kunt met de kinderen de activiteiten van die ochtend bespreken en ze laten vertellen wat ze daarvan vonden. Heel laagdrempelig. Natuurlijk kun je ook vooruitkijken en de kinderen mee laten denken over wat je de rest van de dag, week of vakantie gaat doen. Hier is ieder eetmoment trouwens geschikt voor. Op de oudste bso-groep hebben we in vakanties de gewoonte rond tien uur met alle kinderen aan tafel fruit te eten en dan te bespreken wat we die dag gaan doen. De kinderen hebben genoeg uitvoerbare ideeën en leren te overleggen met elkaar.

Zelf doen

Om het beste uit het eetmoment te halen is het vooral belangrijk om er de tijd voor te nemen. Laat kinderen zoveel mogelijk zelf doen. Oh ja, wanneer je kinderen zelf melk in laat schenken wordt er weleens geknoeid en ook het zelf smeren leidt nog weleens tot puinhoop maar kinderen leren er zoveel van. Zeker wanneer je de kinderen ook nog eens zelf laat opruimen en afwassen. Dit slit wellicht niet altijd aan bij je eigen standaard van schoon, maar kinderen leren hier veel van en je ziet dat kinderen ervan groeien. Een jaar of twee geleden vochten de jongens bij mij op de groep bijna om wie er mocht afwassen. Onze keuken zat boven in het gebouw en ze vonden het zo stoer dat ze dan alleen in de keuken waren en alles helemaal zelf mochten doen. Heerlijk om te zien.

Gezelligheid en goede gesprekken

Maak het eten gezellig en zorg dat er gepraat wordt. Zeker wanneer de eerste kinderen klaar zijn met eten is er volop ruimte voor een gesprek. Vaak beginnen kinderen automatisch met vertellen, als pm’er kun je dit stimuleren door vragen te stellen. Ga in op wat kinderen vertellen en betrek andere kinderen bij het gesprek. Bij mij aan tafel komen de meest uiteenlopende onderwerpen aan bod. Van ‘Wat er gebeurt als de bliksem inslaat’ tot Ga je zomaar met iemand mee die je kent’, en nog veel meer onderwerpen.

Wat mij betreft reden genoeg om de tijd te nemen voor de broodmaaltijd.

Gerelateerde berichten