Buiten- en natuur-bso’s schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Er lijkt zich een trend te ontwikkelen die zich focust op groen, duurzaamheid en verbinding met de natuur. Onder andere door alle technologische ontwikkelingen zouden wij – mensen – de connectie met de natuur zijn kwijtgeraakt. Daarnaast spelen kinderen steeds meer binnen, op tablets en achter andere digitale apparaten. Een steeds grotere groep mensen lijkt te erkennen dat juist het buiten spelen en het ontdekken in de natuur zo enorm waardevol is. Maar waarom zijn het buiten spelen en de natuur nou eigenlijk goed voor kinderen?

Waarom natuur en buiten spelen goed zijn voor de ontwikkeling van kinderen

Met deze vragen zijn onze teams aan de slag gegaan. We hebben onze ervaringen in beeld gebracht en deze uitkomsten geverifieerd met wetenschappelijk onderzoek. Hier zijn ‘de 10 redenen waarom natuur en buiten spelen goed zijn voor de ontwikkeling van kinderen’ uit voortgevloeid*:

  • Veel buiten spelen maakt je slimmer en socialer
  • Buiten kun je pas écht je grenzen verleggen en dat is goed voor je motorische ontwikkeling
  • Buiten spelen bevordert het zelfvertrouwen en weerbaarheid
  • Buiten spelen is goed voor je gezondheid
  • Buiten spelen bevordert je concentratie en vergroot je leerprestaties
  • Buiten zijn verbreedt je horizon
  • In de natuur is meer ruimte voor fantasie, dromen en verwondering
  • Op jonge leeftijd met natuur bezig zijn, is de basis voor duurzaam gedrag op latere leeftijd
  • Buiten, in de natuur, kun je je vrij voelen
  • En ten slotte: van buiten spelen word je vrolijk en blij

Veel van deze uitkomsten zullen je vast bekend in de oren klinken of misschien denk je wel: “Dat is toch logisch?” Klopt, voor iedereen die dit ervaren heeft in zijn jeugd of bij zijn eigen kinderen is het dat ook. Het raakt echter steeds meer op de achtergrond, met name in dichtbevolkt gebied. De steden worden ‘grijzer’ en groter en het is onze dagelijkse ervaring dat er steeds minder kinderen buiten spelen.

Natuurfontein

Mede hierom is Natuurfontein opgericht. Natuur en buiten spelen zit namelijk vanaf de start (2011) in ons DNA. De visie luidt: “Alle kinderen hebben recht op een jeugd met veel buitenspelen en natuur om zich zo te ontwikkelen tot maatschappijbewuste volwassenen”. Inmiddels hebben wij 4 vestigingen in Amsterdam. Onze teams bestaan uit ontzettend enthousiaste, gepassioneerde en gemotiveerde medewerkers.

Groene vlek

Met hen willen wij samen de ‘Groene Vlek’ verspreiden! Om zo onze inzichten, kennis en ervaring met iedereen te delen en te laten ervaren wat natuur en buiten spelen met je doet. Meer informatie op onze website  www.natuurfontein.nl. Neem ook eens een kijkje op onze Facebook-, Instagramaccounts en de Natuurvlogs van Johan op onze YouTube-kanaal. Zie onderstaande auteurbox.

*op onze website vind je een uitgebreide onderbouwing van deze tien redenen

Gerelateerde berichten