Buiten- en natuur-bso’s schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Er lijkt zich een trend te ontwikkelen die zich focust op groen, duurzaamheid en verbinding met de natuur. Onder andere door alle technologische ontwikkelingen zouden wij – mensen – de connectie met de natuur zijn kwijtgeraakt. Daarnaast spelen kinderen steeds meer binnen, op tablets en achter andere digitale apparaten. Een steeds grotere groep mensen lijkt te erkennen dat juist het buiten spelen en het ontdekken in de natuur zo enorm waardevol is. Maar waarom zijn het buiten spelen en de natuur nou eigenlijk goed voor kinderen?

Met deze vragen zijn onze teams aan de slag gegaan. We hebben onze ervaringen in beeld gebracht en deze uitkomsten geverifieerd met wetenschappelijk onderzoek. Hier zijn ‘de tien redenen waarom natuur en buiten spelen goed zijn voor de ontwikkeling van kinderen’ uit voortgevloeid*;

  • Veel buiten spelen maakt je slimmer en socialer
  • Buiten kun je pas écht je grenzen verleggen en dat is goed voor je motorische ontwikkeling
  • Buiten spelen bevordert het zelfvertrouwen en weerbaarheid
  • Buiten spelen is goed voor je gezondheid
  • Buiten spelen bevordert je concentratie en vergroot je leerprestaties
  • Buiten zijn verbreedt je horizon
  • In de natuur is meer ruimte voor fantasie, dromen en verwondering
  • Op jonge leeftijd met natuur bezig zijn, is de basis voor duurzaam gedrag op latere leeftijd
  • Buiten, in de natuur, kun je je vrij voelen
  • En tenslotte: van buiten spelen word je vrolijk en blij

Veel van deze uitkomsten zullen je vast bekend in de oren klinken of misschien denk je wel: “Dat is toch logisch?” Klopt, voor iedereen die dit ervaren heeft in zijn jeugd of bij zijn eigen kinderen is het dat ook. Echter raakt dit steeds meer op de achtergrond, met name in dichtbevolkt gebied. De steden worden ‘grijzer’ en groter en het is onze dagelijkse ervaring dat er steeds minder kinderen buiten spelen.

Mede hierom is Natuurfontein opgericht. Natuur en buiten spelen zit namelijk vanaf de start (2011) in ons DNA. De visie luidt: “Alle kinderen hebben recht op een jeugd met veel buitenspelen en natuur om zich zo te ontwikkelen tot maatschappijbewuste volwassenen”.

Inmiddels hebben wij drie vestigingen in Amsterdam en één in het oosten van het land. Onze teams bestaan uit ontzettend enthousiaste, gepassioneerde en gemotiveerde medewerkers. Met hen willen wij samen de ‘Groene Vlek’ verspreiden! Om zo onze inzichten, kennis en ervaring met iedereen te delen en te laten ervaren wat natuur en buiten spelen met je doet.

Word je hier ook ontzettend enthousiast van? Toevallig zoeken wij nog pedagogisch medewerkers. Meer informatie vind je hier op onze website. Neem ook eens een kijkje op onze Facebook-, Instagramaccounts en de Natuurvlogs van Johan op onze YouTube-kanaal. Zie onderstaande auteurbox.

*op onze website vind je een uitgebreide onderbouwing van deze tien redenen

Geef een reactie op dit artikel

Danny Teders

Mijn naam is Danny Teders, werkzaam als Organisatie Coördinator bij onze BuitenSpeelOrganisatie Natuurfontein. Het is mijn rol om de teams dusdanig te ondersteunen dat zij dagelijks met de kinderen buiten avonturen kunnen beleven.

Centraal staan daarbij de kinderen, onze ‘natuurtalenten’. Ik ben ervan overtuigd dat kinderen natuur en buitenspelen nodig hebben voor een evenwichtige groei en ontwikkeling. Dat blijkt uit diverse onderzoeken, maar ervaar ik ook in de dagelijkse praktijk.

Natuurfontein biedt daarom kinderopvang aan waarbij kinderen zoveel mogelijk buiten zijn, in de (stads)natuur. We streven ernaar dat elk kind prachtige jeugdherinneringen creëert in zijn/haar tijd bij Natuurfontein.

Bekijk mijn website
Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

Initiatief gestart voor steunbetuiging Oss vanuit de kinderopvang

Initiatief gestart voor steunbetuiging Oss vanuit de kinderopvang

Na het noodlottige ongeluk met een stint in Oss denken veel pedagogisch medewerkers en gastouders: Dat had ik kunnen zijn ...
Lees meer
Emoties? Wat doe je ermee?

Emoties? Wat doe je ermee?

"Niet huilen, is niet nodig!” Dit hoor ik regelmatig om mij heen. Ook ik heb dat in het verleden wel ...
Lees meer
Man in de kinderopvang, jij mag er zijn!

Man in de kinderopvang, jij mag er zijn!

In een positief jasje, met een glimlach op je gezicht, niets aan de hand en deze keer geen negatieve aanleiding ...
Lees meer
Huilen

Huilen

Een vraag die jonge ouders vaak gesteld krijgen is: 'Huilt 'ie veel?' Wat is eigenlijk veel huilen? Je spreekt pas ...
Lees meer

Andere berichten

Balans

Balans

Zo aan het begin van een heel nieuw jaar maak ik altijd de balans op. Wie ben ik, wat doe ...
Lees meer
Kom op voor Kinderopvang, teken de petitie

Kom op voor Kinderopvang, teken de petitie

Kwaliteit moet in de kinderopvang voorop staan. Om die reden is de Wet Innovatie & Kwaliteit Kinderopvang (IKK) ingevoerd. Een ...
Lees meer
Het sneeuwt! liedje en spelletjes

Het sneeuwt! liedje en spelletjes

Brrrrr, wat zijn het koude dagen geweest! Om nog even in de winter-stemming te blijven, heb ik vandaag een filmpje gemaakt met ...
Lees meer
Verplichte bijscholing babyopvang al afgevinkt van je to do lijst?

Verplichte bijscholing babyopvang al afgevinkt van je to do lijst?

De verplichte bijscholing in de babyopvang staat voor de deur. Heb jij ondanks de drukte, al tijd gevonden om een ...
Lees meer