Sinterklaas is geweest en Kerst staat alweer voor de deur. Er zijn vast een boel cadeautjes ontvangen! Valt jou ook op hoe leuk kinderen uitpakken vinden, en spelen met lege dozen? Ze zetten een doos op hun hoofd, doen hem eindeloos open en dicht, en proberen bij een grote doos of ze erin passen. Ze pakken hun eigen speelgoed opnieuw in met ‘oud’ cadeaupapier, om het vervolgens verrast weer uit te pakken.
Motoriek en ruimtelijk inzicht
Als kinderoefentherapeut kijk ik extra geïnteresseerd naar dit spel van de kinderen om me heen. Vaak denken we bij de motorische ontwikkeling aan de mijlpalen omrollen, kruipen, lopen en fietsen. Belangrijk, maar je oriënteren in de ruimte, is net zo belangrijk! Dat je weet hoe groot je bent, of je onder de stoel door kunt kruipen en of ronde pakjes op elkaar kunt stapelen. Hoe beter het ‘plaatje’ is van de wereld om je heen, hoe beter je je in deze wereld kunt bewegen. Bovendien zorgt het vertrouwd zijn met een ruimte ervoor dat kinderen vervolgens op verkenning durven gaan.
Verschillende ruimtes
Met het verkennen van de ruimte starten kinderen met het ontwikkelen van wiskundig inzicht. In ieder geval met ruimtelijk inzicht, zoals dat bij vakken als rekenen en aardrijkskunde aan bod komt. Daar heeft de dreumes gelukkig nog geen weet van. Die banjert lekker rond op het kinderdagverblijf, wat op dat moment de werkelijke ruimte is voor hem. Misschien komt hij een poppenhuis of garage tegen, wat de verkleinde ruimte is. Dat is een driedimentionale weergave van de werkelijkheid.
Een perfecte omgeving om ervaring op te doen, bijvoorbeeld of de grote knuffelhond in het kleine poppenbed past. Als je kinderen dan ook nog verbaal begeleidt bij al dat stapelen en ordenen, zullen ze steeds meer taalbegrip krijgen bij de verschillende ruimtes.
Een volgende stap in de ruimtelijke oriëntatie is het begrijpen van de afgebeelde ruimte, zoals een illustratie of foto. Om de link te kunnen leggen van de tweedimentionale foto naar de driedimentionale ruimte die erop staat, is heel wat inzicht nodig! Dus heb je nog lege dozen van sinterklaassurprises? Of komen er mooie kerstpakjes aan? Gebruik ze in de groep! Laat de kinderen ze ontdekken, leg ze op grootte of laat er mee bouwen. En leg het vooral op foto vast, zodat je er later nog eens over kunt praten.