We weten natuurlijk al wel dat sporten en actief zijn goed is voor ons lijf, maar wist je ook dat dit een heel gunstig effect heeft op je brein. Een beweegactiviteit werkt als een boost op het gebied van geheugen, productiviteit, besluitvaardigheid, en probleemoplossend vermogen. En je brein wordt er ook nog eens blij van. Dit blije gevoel komt door het gelukshormoon endorfine dat vrijkomt wanneer je beweegt.

Hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder zegt ‘beweeg’

Bewegen zorgt ervoor dat jezelf en de kinderen fit blijven, maar het brengt ook het brein in topconditie. Dit is natuurlijk waar wij in de kinderopvang ook voor gaan, een brein in topconditie voor een goede opbouw. Dit beschrijft hij ook in zijn boek ‘Laat je hersenen niet zitten’.

Advertentie

3 vacatures voor pedagogisch medewerker van ca. 18 uur 3 vacatures voor pedagogisch medewerker van ca. 18 uur Als pedagogisch medewerker ben je verantwoordelijk voor de verzorging van de kinderen en het stimuleren van hun ontwikkeling op eigen niveau. Je creeert een gezellige sfeer waarin de kinderen zich MEER INFO ALLE VACATURES Edam Ben jij de leukste en liefste BSO-medewerker die er is? Ben jij de leukste en liefste BSO-medewerker die er is? Ben jij een pedagogisch medewerker BSO en krijg jij energie van het bedenken van inspirerende activiteiten voor kinderen van 4 - 12 jaar? Dan hebben wij wellicht een droombaan voor MEER INFO ALLE VACATURES Kesteren Ervaren BSO medewerker Ervaren BSO medewerker Op onze leuke en gezellige BSO doe je alle werkzaamheden die horen bij een BSO. Daarnaast ben je met je ervaring al snel iemand die minder ervaren medewerkers goed kan MEER INFO ALLE VACATURES Almere Poort Starten als freelancer in de kinderopvang Starten als freelancer in de kinderopvang Via het onlineplatform Tadaah kun je als freelance pedagogisch medewerker aan de slag bij tal van opdrachtgevers in de randstad.  Je kunt gaan werken bij BSO, kinderdagverblijven, voorscholen, naschoolse opvang MEER INFO ALLE VACATURES Randstad, Amsterdam Gezocht: ervaren en vrolijke pedagogisch medewerker voor ons kinderdagverblijf/ BSO Gezocht: ervaren en vrolijke pedagogisch medewerker voor ons kinderdagverblijf/ BSO We hebben 2 baby en 2 peutergroepen  waar veel tijd en aandacht voor de kinderen is. We werken gestructureerd en bieden  activiteiten aan volgens de Uk&Puk methode. Je werkt op MEER INFO ALLE VACATURES Almere Pedagogisch medewerker BSO ‘t Mouwtje – Bussum (27,5 uur p/w) Pedagogisch medewerker BSO 't Mouwtje - Bussum (27,5 uur p/w) Heb jij een enorme dosis energie en enthousiasme? Ga je graag met de kinderen op excursie of bedenk je de leukste activiteiten? En werk je graag op een grote locatie MEER INFO ALLE VACATURES Bussum

Hoe werkt dit nu?

Door te bewegen zet je gelijk de startknop van de hersenen aan. Het denken gaat sneller en brengt je soms zelf ook nog op nieuwe ideeën. Als je beweegt, gaat je hart harder werken. Dit zorgt ervoor dat je hart versneld gaat werken, wat als een pomp op je bloedsomloop werkt, die hierdoor verbetert. De goede doorbloeding zorgt voor een verbeterde hersenwerking; er worden sneller verbindingen (neuronen) gemaakt tussen de verschillende hersengebieden.

Beweeg in een vorm waar de kinderen plezier aan beleven

Bied beweegactiviteiten aan waar de kinderen plezier aan beleven, denk bijvoorbeeld aan tikkertje of verstoppertje. Bij deze activiteiten moeten de kinderen rennen door de ruimte en tegelijk opletten dat ze niet tegen iemand aanrennen, ze moeten afremmen en anderen in de gaten houden. en heb je er al aan gedacht om media in te zetten? Zet muziek in om kinderen in de beweegmodus te krijgen. Laat de kinderen dansen op muziek en doe er passende bewegingen bij. Goed voor de motoriek en het brein. En je zult zien dat na deze activiteit de concentratieboog ook wat groter is. De kinderen zijn dan alerter, meer geconcentreerd en gefocust. Benut dit moment dan bijvoorbeeld weer door na de beweegactiviteit een boek te gaan voorlezen. Een betere concentratie betekent een betere opname van het verhaal. Dit werkt weer heel bevorderend voor de spraak-taalontwikkeling. Uit onderzoek blijkt dat de combinatie van fysieke en cognitieve inspanning het meeste resultaat oplevert.

Daag de hersens uit!

Om het brein actief te houden hebben je hersenen steeds een andere prikkel nodig. Het beste werkt het als de kinderen 20 minuten hebben bewogen, maar bijvoorbeeld 20 minuten dansen achter elkaar lukt niet altijd. Maar maak een start, daag de kinderen en jezelf uit om even lekker te swingen op uitdagende muziek. Maak gebruik van deze activiteit om daarna de rust aan tafel te hebben voor het eten of een andere activiteit waar aandacht bij nodig is. Gebruik hiervoor wel langere periodes achter elkaar hetzelfde lied; herhaling helpt kinderen beter te begrijpen wat wij van ze verwachten. Dit zorgt voor een gevoel van welbevinden en nodigt meer uit om mee te doen.

Ik heb al een voorbeeld gegeven voor uitdagende beweegmuziek, maar misschien heb jij ook nog een leuk voorbeeld. Ik zou het vinden als je dit wilt achterlaten via een link in een reactie.

Veel beweeg- en dansplezier!

BLOGGER

+ berichten

Ik werk 15 jaar als pedagogisch medewerker bij Rollebol Kindercentra in Alkmaar, daarnaast werk ik ook als mediacoach. Als mediacoach wil ik iedereen vandaag en morgen in staat stellen om zich bewust, kritisch en actief te bewegen in een gemedialiseerde samenleving. In mijn blogs deel ik graag mijn kennis over mediaopvoeding, hoe je dit kan integreren in de kinderopvang. Beleef samen plezier aan media.

Gerelateerde berichten