Ik ben op de groep van een kinderdagverblijf. Juul zit in de kring, net als de andere kinderen. Juf Marina laat een boek zien. Ze vraagt wie het boek kent. Juul roept ‘ik!’ en wiebelt enthousiast met haar benen. Ze mag vertellen waar het boek over gaat en doet dat staand. Nu is een ander kind aan de beurt. ‘Ga meer weer zitten’ zegt Marian tegen Juul. Die doet haar best om naar de anderen te luisteren en tegelijkertijd haar stoel op 2 poten in evenwicht te houden. ‘Zit maar stil Juul’, zegt Marian.

Stilzitten

Hoe goed we ook weten dat kinderen mogen bewegen, toch willen we soms dat ze gewoon even blijven zitten. Maar kinderen zijn niet gemaakt om stil te zitten. Ja, met de iPad op schoot lukt het erg goed, maar is nou net niet het soort stilzitten dat we willen.
Hoewel de meeste kinderen als ze ouder worden wel even in de kring kunnen zitten en aandachtig meedoen, lukt dit niet bij allemaal. Sommige kinderen hebben een probleem in de Sensorische Informatieverwerking. Onder logopedisten, oefen- en fysiotherapeuten een bekend ‘probleem’ en ook wel SI-stoornis genoemd.

Sensorische informatie

Sensorische informatie is alle informatie die door je zintuigen opgemerkt wordt; ook wel prikkels genoemd. Dus dat wat je hoort, ruikt, voelt, proeft en ziet. Maar ook wat je voelt als je beweegt. Bij sommige mensen komen prikkels heel hard binnen; een muziekje op de achtergrond is al snel te veel. Zij zijn snel overprikkeld. Onderprikkeld zijn de mensen die prikkels juist niet goed ervaren. De muziek moet hard! Niet om een ander dwars te zitten, maar omdat ze anders niet genieten van het geluid. Juul zou onderprikkeld kunnen zijn. Ze heeft beweging nodig om haar lijf te ervaren en alert te blijven. Waar volwassenen vaak denken dat wiebelen op je stoel afleidt, heeft Juul het wiebelen juist nodig om zich te kunnen concentreren!

Juul heeft eigenlijk een slimme strategie bedacht voor zichzelf: door te bewegen blijft ze alert. Maar niet alle kinderen verzinnen een strategie om prikkels harder (of zachter) te laten binnenkomen. Bovendien zijn niet alle ideeën handig voor de rest van de groep… Het is wat mij betreft aan ons om te zorgen dat ieder kind lekker in z’n vel zit en van daaruit goed kan meedoen.

Tips voor het verhogen van de alertheid in een kring:

  • Kinderen kunnen zichzelf met hun handen een paar keer op van de zitting opdrukken.
  • Laat even opstaan en bewegen.
  • Span een elastiek tussen de stoelpoten of het bankje waar ze met hun voeten mee kunnen spelen.
  • Laat ze friemelen aan een speelgoedje dat geen geluid maakt.
  • Draai de stoel om en laat ze met de buik tegen de rugleuning zitten.

Juf Marian zingt het liedje dat bij het boek hoort en maakt van de gelegenheid gebruik om iedereen even lekker te laten dansen. Daarna mag de vertelbeer bij Juul op schoot om lekker geknuffeld te worden. Ze glundert.

Gerelateerde berichten