Kinderen bewegen nog steeds te weinig. Wat kunnen we daar aan doen? In deze blog licht ik graag twee dingen uit die jíj kunt doen als professional in de kinderopvang. Wil je weten hoe je makkelijk het gesprek over bewegen aangaat met ouders? En bijvoorbeeld hoe je buitenspelen nog leuker maakt? Lees dan verder! 

Je hebt het de afgelopen jaren misschien al vaker gehoord: kinderen bewegen te weinig! Ook uit de meest recente cijfers blijkt weer dat slechts 60,7% van de kinderen van 4 tot 12 jaar voldoet aan de beweegrichtlijnen. Afgelopen jaar is voor het eerst gekeken naar waar kinderen hun beweging vandaan halen. Een heel groot deel van hun beweging vindt plaats  op school/bij de opvang en vooral: tijdens het buitenspelen. Des te belangrijker om ervoor te zorgen dat buitenspelen leuk en uitdagend blijft. Wil je tips en tricks over hoe je buitenspelen zo leuk mogelijk maakt? Kijk dan het webinar ‘Hoe maak je buitenspelen leuk?’ terug. Zo kun je inspiratie opdoen om het buitenspelen bij de kinderopvang nog leuker te maken. Wil je liever meer lezen over nuttige tips en praktische instrumenten die je in je eigen werk kunt inzetten? Lees dan dit artikel Hoe maken we buitenspelen leuk en aantrekkelijk?

Maar er liggen ook kansen bij meer bewegen in en om huis. Als kinderen op school en bij de opvang veel bewegen, is dat vaak een goede basis. Maar juist als kinderen ook thuis, met ouders, broertjes, of zusjes, meer gaan bewegen zorgt dat voor de extra beweging die nodig is om de beweegrichtlijn te halen. Daarnaast is het erg belangrijk dat ouders het belang van bewegen inzien, zodat ze hun kinderen gaan stimuleren om te sporten en bewegen. Samen sporten en bewegen is ook erg leuk! Maar hoe ga je met ouders het gesprek aan over het beweeggedrag van hun kind? En hoe krijg je hen enthousiast om ook thuis op bewegen in te zetten? Daarvoor zijn de Argumentenkaartjes ontwikkeld, een handige gesprekstool. 

Met de Argumentenkaartjes ga je het gesprek aan met ouders vanuit hun perspectief. Je vraagt ouders bijvoorbeeld een kaartje te kiezen, waarop aangegeven staat wat zij belangrijk vinden voor hun kind. Bijvoorbeeld ‘zelfvertrouwen’ of ‘het maken van nieuwe vriendjes’. Zo kom je er samen achter wat voor ouders belangrijk is en op welke manier sport of bewegen hier een bijdrage aan levert. Dit laatste vind je terug in de bijbehorende handleiding, net als werkvormen over hoe je de kaartjes precies inzet. Je kunt de kaartjes gebruiken tijdens een-op-eengesprekken, maar ook bij ouderbijeenkomsten of ouderactiviteiten. De Argumentenkaartjes en de handleiding zijn kosteloos te downloaden via Kenniscentrum Sport & Bewegen

Met het webinar en de Argumentenkaartjes kun je weer veel inspiratie opdoen om kinderen meer te laten bewegen! Heb je nog vragen of opmerkingen? Mail dan naar:

Gerelateerde berichten