Waar heb jij vandaag behoefte aan? Dat is de vraag waar ik een coaching mee start. Of het nu binnen mijn eigen kinderdagverblijf is of bij een andere kinderopvangorganisatie. Het coachen vind ik super mooi én leuk om te kunnen en mogen doen. Ik zie het coachen namelijk als een mooie tool om een pedagogisch medewerker zichzelf te laten ontwikkelen, het beste in de pm’er naar boven te halen,  vanuit de eigen wensen én mogelijkheden.

De omgeving is bepalend

Iedere coaching die ik mag geven is anders; ik hanteer niet één standaard werkwijze in het coachen. Omdat dat, in mijn beleving, niet kan. Iedere pm’er is anders én heeft andere behoeftes. De ene pm’er kan zichzelf verder ontwikkelen door samen te gaan zitten en te gaan praten, de ander is liever in beweging. Wél vind ik de omgeving bepalend voor het gevoel van een coachingsessie. Daarom heb ik een heerlijke huiskamer gecreëerd in ons kinderdagverblijf,  waar we in alle rust samen kunnen gaan zitten voor een coachingsessie. Maar wanneer een pm’er liever samen met mij de buitenlucht in wil gaan, dan doen we dat. Het voordeel van zelf eigenaresse zijn van een kinderdagverblijf én de rol van coach vervullen, is dat ik zelf zicht heb op de planning en de invalmogelijkheden. Daardoor kan de coaching in alle rust buiten de dagelijkse werkzaamheden van de pm’ers om kan plaatsvinden.

Advertentie

Pedagogisch Medewerker Kinderopvang Babygroep 24-32 uur per week Pedagogisch Medewerker Kinderopvang Babygroep 24-32 uur per week -Je werkt met vaste pedagogisch medewerkers op 1 locatie voor kinderdagopvang;
-Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse begeleiding, ontwikkeling en verzorging van de kinderen;
-Je begeleidt de kinderen zowel in groepsverband als
MEER INFO ALLE VACATURES Tilburg
Pedagogisch Medewerkster Peutergroep 2-3 jaar Pedagogisch Medewerkster Peutergroep 2-3 jaar Als pedagogisch medewerker dien je de kinderen in een leeftijdscategorie van 2 t/m 3 jaar te begeleiden. Van belang is dat je van kinderen houdt en je kunt inleven in MEER INFO ALLE VACATURES Amsterdam Groepshulp BSO ‘t Spiegeltje – Naarden (18,45 uur p/w) Groepshulp BSO 't Spiegeltje - Naarden (18,45 uur p/w) Heb jij affiniteit met kinderen tussen 4 - 7 jaar? Vind je het leuk om onze pedagogisch medewerker op een kleine BSO te ondersteunen? En communiceer je gemakkelijk met grote MEER INFO ALLE VACATURES Naarden

Leren door te doen

Ook coach ik veel tijdens de dagelijkse werkzaamheden van de pm’ers; er doen zich dagelijks mooie coachingskansen voor. Daar de pm’er in meenemen vind ik mooi én effectief. Zo kunnen we dan samen heel ‘makkelijk’ werken aan de eigen doelen van de pm’er of de leidinggevende. Ik wil niet generaliseren, maar de meeste pm’ers leren het makkelijkste door te doen, gewoon doen. Daar sluit ik bij aan; samen het dagelijkse spel van de kinderen meenemen in de coaching werkt helder en is zinvol. Je ziet dan direct effect op de hele groep én een pm’er groeit in haar kwaliteiten. Want hoe fijn is het wanneer je als pm’er ervaart dat je rust binnen de groep weet te bereiken én vast kunt houden? Hoe fijn is het wanneer je als pm’er weet hoe je een kind spel kan aanbieden dat aansluit op zijn of haar belevingswereld? Dat is toch genieten? Daar gaat het toch om? Die pedagogische dagelijkse kwaliteit én het plezier.

Behoefte vaststellen

Voordat ik start met het coachen van pm’ers of leidinggevenden stel ik een aantal vragen: ‘Waar heb jij behoefte aan?’, ‘Wat wil jij met de coaching bereiken?’, ‘Welke doelen wil jij voor jezelf met de coaching behalen?’ En zeker zo belangrijk: ‘Hoe wil de gecoachte zichzelf voelen aan het einde van de coaching én hoe wil de gecoachte de behaalde resultaten gaan vieren.’ Want successen moet je vieren toch?

Aan de hand van het eerste coachingsgesprek bepaal ik samen met de pm’er of de leidinggevende hoe we de coaching vorm kunnen gaan geven. In de coaching maak ik gebruik van verschillende tools; zo kan ik gebruik maken van filmopnames, rollenspel, spreuken, vragenspel, wandelen, of samen in de praktijk situaties doorlopen op een coachende manier.

Geen adviezen geven

Wat ik vooral heb geleerd is dat je als coach geen adviserende rol vervult. Als coach ben je vooral het hulpmiddel dat de vragen stelt zodat de gecoachte zelf kan ontdekken hoe zij zichzelf kan ontwikkelen, waar de belemmeringen liggen of waar juist  het talent en de passie zit. Dat was én is soms zeker wel wennen voor mij. Zeker wanneer ik binnen mijn eigen team coaching geef, kan ik soms in mijn eigen valkuil van adviseren vallen. Wat mij daarin helpt, is zelfreflectie. Wat ging goed, wat kan beter? Ook vraag ik als coach feedback aan de gecoachte, hoe hebben zij de coaching ervaren? Daar leer ook ik weer van én daardoor kan ik mezelf als coach ook verder ontwikkelen.

Wat maakt jou blij als coach?

Het coachen geeft mij positieve energie, ik geniet van het samen mogen ontdekken waar de mooie kwaliteiten verstopt zitten. Ik geniet wanneer ik een gecoachte vooruit kan en mag helpen in zijn of haar persoonlijke ontwikkeling en groei. Hoe mooi is het wanneer een gecoachte van een belemmerende gedachte naar een helpende gedachte kan groeien? Een gecoachte ziet groeien in haar eigen persoonlijkheid? Haar eigen passie en talenten zien ontdekken én in weten te zetten?

En hoe mooi is het als je als coach ziet hoe de pm’ers steeds meer het pedagogisch beleid begrijpen én weten te vertalen in de dagelijkse praktijk, dankzij hun eigen persoonlijke ontwikkeling. Maar ook dat een leidinggevende zichzelf kan ontwikkelen door de coaching én daardoor aan kan sluiten bij de behoeftes van het team, een team weet te motiveren én kan laten samenwerken vanuit één en dezelfde visie en beleid. Dat een leidinggevende in zichzelf de rust en kracht ervaart in het leidinggeven aan een team of meerdere teams. Waardoor de leidinggevende het leidinggeven als plezierig en effectief ervaart, waardoor de pm’ers genieten van hun vak, waardoor de kinderen genieten op het kinderdagverblijf én de ouders tevreden zijn.

Ja daar geniet ik van. Want uiteindelijk komt alles (voor mij) weer terug bij de kinderen.

Wat maakt jou blij als coach?

BLOGGER

+ berichten

Ik ben Susanne. Sinds 1998 ben ik de trotse eigenaresse van mijn kleinschalig kinderdagverblijf. Kinderdagverblijf Suusje is mijn droom die ik al 18 jaar mag beleven. Ik werk met drie kleine horizontale opvang groepen. Een beetje tussen de gastouderopvang en kinderopvang is.
Dat doe ik samen met een klein team van zes geweldige pedagogische medewerksters.
Ook mag ik trotse mama zijn van een dochter van 17 jaar en twee zoons van 13 jaar.
Als persoon ben ik impulsief, ondernemend, creatief in het creëren van mogelijkheden, enthousiast,onafhankelijk en ik houdt van humor. Daarbij ben ik soms behoorlijk eigenwijs en als ik een doel voor ogen heb dan ga ik er volledig voor.
Bij mij is het motto dan ook altijd "Wie wil zoekt mogelijkheden, wie niet wil zoekt een reden".
In mijn blogs voor To Be Kinderopvang zal ik gaan bloggen over mijn ervaringen en de verschillende kanten van het ondernemer zijn in de kinderopvang.
In deze afgelopen jaren heb ik volgens mij toch al wel heel veel verschillende kanten van ondernemer zijn in de kinderopvang mogen ervaren, het is dan ook echt niet 24/7 een droomwereld. Maar altijd zijn het de kinderen die mij doen beseffen en voelen waarom ik een eigen kinderdagverblijf heb!
Voor mij is dan ook het allerbelangrijkste de kinderen binnen mijn kinderdagverblijf, de kinderen moeten zichzelf veilig en vertrouwd kunnen voelen én daar ligt dan ook consequent mijn focus op.
Ondernemen doe ik vanuit mijn gevoel en passie, een praktijk mens ben ik dan ook op en top die vanuit een helikopter blik de onderneming aan mag sturen en vooral volop mag en kan genieten van de geweldige belevingswereld van de kleine kinderen
Veel lees plezier
Liefs Susanne

Gerelateerde berichten