Het begint met: “Wat vreemd mijn stem zo te horen, ik klink zoals mijn moeder.” “Nou, de volgende keer let ik eerst op hoe mijn haar zit voordat we gaan filmen.” En dan: “Ik zie nu hoe het kindje kijkt:, “Mooi om te ontdekken wat mijn interactie teweeg brengt”, “Daar had ik wel wat meer met gevoel kunnen reageren op dat kindje, ik had het druk in mijn hoofd met wat ik nog allemaal moest en heb daarom niet goed gekeken… Tot: “Ik heb veel ontdekt over mezelf waarmee ik mijn contact met de kinderen kan verbeteren.” Zomaar wat uitspraken van pedagogisch medewerkers tijdens individuele video interactie begeleiding.

Videointeractiebegeleiding (VIB) neemt initiatieven van kinderen als insteek. Dat levert tevens een spiegel voor je eigen gedrag; je ziet jezelf vanaf een afstand en je ziet hoe de kinderen op je reageren. Beeld levert de mogelijkheid tot krachtige ontwikkelingsmomenten op.. We gaan over de beelden in gesprek en meestal geven pedagogisch medewerkers uit zichzelf aan wat ze een volgende keer anders gaan doen. Dat is leerzaam en fijn…. soms wordt er ook een traantje weggepinkt. VIB raakt dieper dan welk studieboek of welk training dan ook. Het raakt jezelf… gewoon door het zien van jou zelf….

Een pedagogisch medewerker vertelde me dat zij, na aanvankelijke weerstand, zo veel leert van de VIB-consulten, gewoonweg door te kijken naar de interactie tussen kinderen en haar : “Ik merk dat ik beter aansluit bij de behoeften die kinderen hebben, ik zie het gewoon beter. Ik kan makkelijker mijn taak loslaten om kinderen meer ruimte te geven om zelf richting te geven aan een activiteit. Daarmee zie je echt in het beeld dat kinderen zo veel meer plezier hebben tijdens de activiteit. En als je er plezier in hebt dan leer je gewoon makkelijker. Video Interactie Begeleiding heeft mij ECHT verdieping in mijn werk als professional in de kinderopvang gebracht”.

VIB stimuleert de kwaliteit van pedagogisch medewerkers, net als een VVE-training dat kan doen. Een studie onder leiding van hoogleraar Kinderopvang Ruben Fukkink laat zien dat het combineren van deze twee manieren van leren nog efficiënter is.
Al jaren wordt door mij, als VVE-trainer Uk & Puk, VIB ingezet tijdens de individuele consulten in de tweejarige certificeringstrajecten en in de instroomgroepen.

Ook zet ik VIB in tijdens de individuele contactmomenten bij de gesubsidieerde training ‘Oog voor Interactie’ en ik heb zelfs een combitraining TINK (gesubsidieerd) EN 3 VIB-groepsconsulten (op kosten van de kinderopvang zelf) bij een kinderopvangorganisatie uitgevoerd.

Heb jij een aanvraag voor de gesubsidieerde training ‘Oog voor Interactie’ of  ‘TINK’ gedaan en wil jij er ook graag zo’n combitraining van maken? Ga dan op zoek naar een trainer die, naast de licentie ‘TINK’ of ‘Oog voor Interactie’, ook A.I.T gecertificeerd VIB’er is. Dan weet je zeker dat je kwaliteit in huis haalt.

Vanzelfsprekend kun je ook bij mij terecht voor zo’n combitraining, en voor initiële videointeractiebegeleiding of video-coaching on the job.

Website | + berichten

Jonge Kind Centrum. Al jaren help en leer ik professionals in de kinderopvang en het basisonderwijs om nog beter aan te sluiten bij de ontwikkelingsbehoeften van kinderen. Dit doe ik op een professionele, gepassioneerde wijze door middel van trainingen en individuele videocoaching op de werkvloer. Voor de gesubsidieerde trainingen "Oog voor Interactie" en "TINK" kun je bij mij terecht. Daarnaast ben ik gecertificeerd Ko-totaal trainer waaronder Uk & Puk, Peuterplein en vierVVE, (A.I.T.) en gecertificeerd VIB-er (Video Interactie Begeleider). Binnen het Jonge Kind Centrum hebben we de training 'Babyclub® Excellente Beroepskracht' ontwikkelt en deze werd in 2017 IKKproof bevonden.

Als projectmedewerker van Stichting BKK (Bureau Kwaliteit Kinderopvang) ben ik betrokken bij diverse projecten van BKK; "pilot Betrokkenheid", studiedag Peuterwerk op 6 juni 2018 en de Masterclass met Annerieke Boland op 25 juni 2018.

Als vrijwilliger ben ik de initiator van het congres voor professionals in de Week van het Jonge Kind Almere.

Naast mijn werkzaamheden voor professionals ben ik directeur van de Stichting Jonge Kind Centrum waarbinnen onze, zelf ontwikkelde, ouder-kind programma's; Babyclub, Dreumesfun en Peutersteps plaatsvinden.

Gerelateerde berichten