Ik zit in een overleg met Dagmar. Zij is begonnen als pedagogisch medewerker en is nu beleidsmedewerker en pedagogisch coach binnen Wijs!. Zij is één van de talenten binnen onze bso. Ik zie haar iedere dag groeien. Dat wil ze ook. Ze pakt steeds meer taken op die ik graag afstoot. Op een bepaald moment gaat haar telefoon. Het is één van de vestigingen die belt. Ze vindt het prettig om dat soort telefoontjes direct ‘te pakken’. Die afspraak hebben we ook. Ze neemt dus op. Er gaat iets niet goed op een vestiging.

Mens, wat een groei maak je door!

Ze reageert heel rustig en stelt de ander gerust. Een paar doelgerichte vragen volgen. Ik doe net alsof ik verder ga met m’n papieren, maar luister stiekem een beetje mee. Nee, niet om eventueel zelf in te grijpen, maar om in stilte trots te voelen om wat er gebeurt! Want ik hoor aan hoe ze de situatie aanpakt. Hoe ze de oplossing aandraagt door gericht vragen te stellen. Ze geeft zelf geen enkele instructie of oplossing. Ze stelt de ander in staat die zélf ter plekke te bedenken. Mens, wat een groei maak je door! En wat heerlijk om te zien hoe je volledig autonoom, zelfs niet met de kleinst mogelijke vragende blik naar mij, even later ophangt en zegt: “Okay, waar waren we…”

Werken vanuit écht vertrouwen

In een vorig werkleven was er al lang reden om me er als leidinggevende mee te bemoeien. Maar dat is niet meer. Ik wéét namelijk gewoon dat als er écht iets aan de hand is waar mijn hulp bij nodig is, die ook gevraagd wordt. Dat vertrouwen is er gewoon. Zelf houd ik van het hebben van overzicht en ‘loslaten’ blijft voor mij een uitdaging. Maar ik ben geen control freak meer. Gelukkig! Een herinnering popt ineens op: hét moment, een jaar of 7 terug, waarin me helder werd op welke wijze ik mijn kinderopvang vorm wilde gaan geven. Ik wilde het anders doen dan gebruikelijk. Anders dan wat ik gewend was in een werkwereld waar alles ‘voorwaardelijk’ was en afgemeten…

Ik wilde gaan werken startend vanuit écht vertrouwen in de ander als kernwaarde. Waarin ik mensen de ruimte geef om zich te ontwikkelen. Om zich te ontplooien in de dingen waar ze goed in zijn of die nodig zijn om te groeien als professional in de kinderopvang. Ja, dat betekent investeren, het beslechten van paden en overbruggen van verschillen. Zowel aan mijn kant als aan de kant van de medewerker. Het is topsport. Maar het geeft enorm veel voldoening! Starten met het geven van vertrouwen in plaats van de ander zich eerst te laten bewijzen.

Oh ja… Er was een probleem op een vestiging. Een kind was namelijk niet opgehaald van school. Een ding dat normaal gesproken een echelon hoger getrokken wordt voor de oplossing. Niet nodig dus! Trots!

Vanuit eigen kracht

Het fundament: VERTROUWEN!

Binnen de kinderopvang ligt het accent op een foutloze en risicoloze organisatie. Maar we hoeven ons niet gek te laten maken door het niet mogen maken van fouten. Dit kan leiden tot een angstcultuur. Het ombuigen ervan vraagt om lef, maar bovenal vertrouwen! Vertrouwen in je medewerkers maakt namelijk écht verschil. Erkenning, werkplezier, minder twijfels, creativiteit… Heb jij voldoende vertrouwen in je medewerkers?

Gerelateerde berichten