Wie werkt in de kinderopvang weet dat er, zowel letterlijk als figuurlijk, veel op de nek en schouders van de pedagogisch medewerkers aankomt. Het is daarom niet vreemd dat nek- en schouderklachten vaak voorkomen bij medewerkers in de kinderopvang.

Overbelasting van het nek- en schoudergebied tijdens je werk kan de oorzaak zijn van deze klachten. Denk maar aan het tillen van kinderen en speelgoed, naar voren reiken met de armen tijdens het verschonen of aan tafel werken, met de armen boven schouderhoogte reiken naar (te) hoog staande mandjes, kracht zetten tijdens schoonmaakwerkzaamheden etc. En ook stress en het ervaren van een hoge werkdruk kan een belangrijke (mede)veroorzaker zijn van nek-en schouderklachten.

Tips om nek-schouderklachten te verminderen:

Ontspan bewust je schouders

Soms zijn de spieren van het nek-en schoudergebied zo verkrampt dat je zelf niet meer voelt dat ze te gespannen zijn. Neem daarom een aantal keer per dag bewust de tijd om te voelen of je schouders nog ontspannen en laag zijn. Vind je het lastig om te voelen of de spieren ontspannen of gespannen zijn? Span ze dan bewust aan door je schouders richting je oren op te tillen en laat ze daarna heel bewust los. Door dit regelmatig te doen, ga je steeds bewuster voelen en ga je ook de signalen van te gespannen schouders tijdens het werken herkennen.

Check je werkhoogte

Gespannen en opgetrokken schouders kunnen ook ontstaan doordat bijvoorbeeld de aankleedtafel te hoog staat of doordat je aan een te hoge tafel zit te werken. Ergonomisch gezien werk je op de juiste werkhoogte als je rug gestrekt is en je armen in hoeken van 90 graden zijn, met je schouders laag en ontspannen. Vind je het zelf lastig om te bepalen of de juiste werkhoogte hebt? Vraag een collega om met je mee te kijken of laat je collega een foto maken van je werkhouding.

Werk met je armen dichtbij je lichaam

De belasting op de nek- en schoudergordel is het laagst als je rug gestrekt is en je bovenarmen naast je romp zijn. Zodra je je armen naar voren opheft, neemt de spanning in de nek-en schouderspieren toe, vooral tijdens het heffen voorbij schouderhoogte. Natuurlijk kun je reiken en armen heffen niet voorkomen tijdens je werk, wel kun je er bewust mee om gaan. Richt de ruimte daarom zo in dat jij zo min mogelijk hoeft te reiken. Kunnen de mandjes misschien op een lagere pleks of kan je een opstapje gebruiken? Moet je echt ver reiken naar de andere kant van de tafel of kunnen de kinderen ook dingen aangeven, of kan je beter om de tafel heen lopen? Voorkom reiken tijdens het tillen. Sta dichtbij en haal het voorwerp of bijvoorbeeld de baby eerst naar je toe voordat je tilt.

Stimuleer de kinderen veel zelf te doen – goed voor jou en goed voor het kind!

Je kunt je werk zo organiseren dat je de fysieke belasting voor jezelf vermindert en tegelijkertijd de ontwikkeling van het kind stimuleert. Goed voor jou en goed voor het kind! Til bijvoorbeeld kinderen die kunnen lopen zo min mogelijk. Maak gebruik van het trappetje bij de aankleedtafel, maak van het opruimen van speelgoed een beweegspel. Dit zijn voorbeelden waarbij je de ontwikkeling van het kind stimuleert en de fysieke belasting voor jezelf klein houdt. Winst voor iedereen dus!

Confriends Training bij jou op de werkvloer – gezond werken in de kinderopvang

Wil je ook leren hoe je gezond met je lichaam omgaat tijdens je werk? Kijk dan op de pagina Arbo en gezond werken op de website van Confriends voor praktische trainingen op de werkvloer over gezond werken in de kinderopvang. Zowel voor het voorkomen van fysieke als mentale overbelasting.

Gerelateerde berichten