Eind deze maand, op 29 juni om precies te zijn, is het weer ModderDag! Hebben jullie er ook zo’n zin in?! Op veel kinderopvangorganisaties vieren ze zelfs een ModderWeek. Hoe is deze internationale dag eigenlijk ontstaan? Ik zocht het op:

Spelen in de modder 

Het idee van International Mud Day ontstond in 2009 op het World Forum for Early Childhood Care and Education in Belfast. Onderdeel van het World Forum is de werkgroep Natuur, De missie van deze groep is om kinderen opnieuw in contact te brengen met de natuur door ontwikkelingsgerichte natuureducatie een onderdeel te maken van het dagelijks leven van alle kinderen van de wereld. Twee leden van de groep, Gillian McAuliffe uit West-Australië en Bishnu Bhatta uit Nepal, raakten in gesprek over wat ‘spelen in de modder’ in hun omgeving betekende.

Gillian vertelde Bishnu hoe lastig het bij haar is om kinderen lekker met modder te laten spelen. Perth ligt namelijk op een zanderige vlakte, dus daar is bijna geen modder, en bovendien willen Australische ouders liever niet dat hun kinderen vies worden. Bishnu legde uit dat er in Nepal juist heel veel modder is, maar dat veel kinderen niet genoeg kleren hebben om ze vuil te kunnen maken of zeep om ze te wassen.

Gift aan kinderen in Nepal

Gillian was in die tijd directeur van de Bold Park Community School. Terug op haar school vertelde ze het verhaal van Bishnu aan een groep 6- en 7-jarige leerlingen.

“Stel je voor dat je niet in de modder zou kunnen spelen?”
“Stel je voor dat je geen plezier zou kunnen hebben.”
De leerlingen waren geschokt dat niet ieder kind, waar dan ook, in de modder zou kunnen spelen vanwege een gebrek aan kleren.
“Ik kan ze wat van mijn kleren sturen.”
“Mijn moeder kan naaien; zij  kan kleren voor ze maken.”

Speciale feestdag

Uiteindelijk bedachten de leerlingen dat ze het beste geld konden sturen, zodat de kinderen in hun eigen stad kleren konden kopen. Ze zamelden in drie weken tijd $ 1000 in en stuurden het naar Bishnu. Die organiseerde naar aanleiding van deze bijzondere gift in een speciale feestdag voor de kinderen van het Panchkhal-tehuis.

Sindsdien spelen de kinderen van het Panchkhal-tehuis en de Bold Park Community School 1 dag per jaar samen in de modder, zij het in verschillende landen. Op die manier vieren zij hun speciale band. En wat dus begon als een uitwisseling tussen de kinderen van Nepal en Australië, is nu een speciale dag die over de hele wereld wordt gevierd!

ModderDag in Nederland

Meer ontdekken over ModderDag in Nederland en/of je activiteit aanmelden? Ga naar www.modderdag.nl.

Gerelateerde berichten