Eind deze maand, op 29 juni om precies te zijn, is het weer ModderDag! Hebben jullie er ook zo’n zin in?! Op veel kinderopvangorganisaties vieren ze zelfs een ModderWeek. Hoe is deze internationale dag eigenlijk ontstaan? Ik zocht het op:

Spelen in de modder 

Het idee van International Mud Day ontstond in 2009 op het World Forum for Early Childhood Care and Education in Belfast. Onderdeel van het World Forum is de werkgroep Natuur, De missie van deze groep is om kinderen opnieuw in contact te brengen met de natuur door ontwikkelingsgerichte natuureducatie een onderdeel te maken van het dagelijks leven van alle kinderen van de wereld. Twee leden van de groep, Gillian McAuliffe uit West-Australië en Bishnu Bhatta uit Nepal, raakten in gesprek over wat ‘spelen in de modder’ in hun omgeving betekende.

Gillian vertelde Bishnu hoe lastig het bij haar is om kinderen lekker met modder te laten spelen. Perth ligt namelijk op een zanderige vlakte, dus daar is bijna geen modder, en bovendien willen Australische ouders liever niet dat hun kinderen vies worden. Bishnu legde uit dat er in Nepal juist heel veel modder is, maar dat veel kinderen niet genoeg kleren hebben om ze vuil te kunnen maken of zeep om ze te wassen.

Advertentie

Pedagogisch Medewerker Kinderopvang Pedagogisch Medewerker Kinderopvang -Je werkt met vaste pedagogisch medewerkers op 1 locatie voor kinderdagopvang;
-Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse begeleiding, ontwikkeling en verzorging van de kinderen;
-Je begeleidt de kinderen zowel in groepsverband als
MEER INFO ALLE VACATURES Tilburg
Vacature pedagogisch medewerker Vacature pedagogisch medewerker KDV en BSO De Rekeltjes is per direct op zoek naar een enthousiaste en flexibele pedagogisch medewerker.
Als pedagogisch medewerker  begeleid je kinderen van het KDV.
Je zorgt als pedagogisch medewerker voor
MEER INFO ALLE VACATURES Alkmaar
Enthousiaste pedagogisch medewerker dreumesgroep Enthousiaste pedagogisch medewerker dreumesgroep Dreumesen moeten het allemaal nog leren. Op alle gebieden leg je als pedagogisch medewerker bij hen de basis voor de rest van hun leven. Dat vraagt dus om een betrokken MEER INFO ALLE VACATURES Cyclopenstraat 14, 1363TD Almere Poort

Gift aan kinderen in Nepal

Gillian was in die tijd directeur van de Bold Park Community School. Terug op haar school vertelde ze het verhaal van Bishnu aan een groep 6- en 7-jarige leerlingen.

“Stel je voor dat je niet in de modder zou kunnen spelen?”
“Stel je voor dat je geen plezier zou kunnen hebben.”
De leerlingen waren geschokt dat niet ieder kind, waar dan ook, in de modder zou kunnen spelen vanwege een gebrek aan kleren.
“Ik kan ze wat van mijn kleren sturen.”
“Mijn moeder kan naaien; zij  kan kleren voor ze maken.”

Speciale feestdag

Uiteindelijk bedachten de leerlingen dat ze het beste geld konden sturen, zodat de kinderen in hun eigen stad kleren konden kopen. Ze zamelden in drie weken tijd $ 1000 in en stuurden het naar Bishnu. Die organiseerde naar aanleiding van deze bijzondere gift in een speciale feestdag voor de kinderen van het Panchkhal-tehuis.

Sindsdien spelen de kinderen van het Panchkhal-tehuis en de Bold Park Community School 1 dag per jaar samen in de modder, zij het in verschillende landen. Op die manier vieren zij hun speciale band. En wat dus begon als een uitwisseling tussen de kinderen van Nepal en Australië, is nu een speciale dag die over de hele wereld wordt gevierd!

ModderDag in Nederland

Meer ontdekken over ModderDag in Nederland en/of je activiteit aanmelden? Ga naar www.modderdag.nl.

BLOGGER

Website | + berichten

Ruim 30 jaar ervaring in de kinderopvang en gek op taal. In mijn rol als redacteur van TO BE Kinderopvang komen deze twee prachtig samen. Ik redigeer alle blogs en samen met eigenaar Jeroen beheer ik de website en socialmediakanalen, en onderhoud ik het contact met bloggers. Regelmatig blog ik ook zelf voor TO BE.

Ik ben gastouder en pedagogisch medewerker geweest, en heb 13 jaar als communicatiemedewerker bij een kinderopvangorganisatie gewerkt. Sinds 2019 ben ik locatie-onafhankelijk freelancer. Ik reis nu een groot deel van het jaar. Onderweg werk ik als webredacteur, blogger en tekstredacteur. ‘Living the laptoplife’ :-).

Gerelateerde berichten