Ik vind kinderboeken heerlijk. Al een tijdje geleden kreeg ik een boek van Tonke Dragt Als de sterren zingen. Het is een dik boek, dat ik zelf niet zo snel zou aanschaffen voor de bso, maar eenmaal aan het lezen werd ik meegezogen in de verhalen. 

Heel bijzonder vond ik het om na ieder verhaal een noot van de schrijfster zelf te lezen. Alle verhalen zijn tussen 1956 en 2005. Je merkt het verschil tussen de tijd in woord en schrift, dat maakt dat sommige verhalen voor kinderen makkelijker in het gehoor liggen dan andere.

De verhalen zijn verdeeld in de 5 delen in het boek: Sprookjes en vertellingen, Sagen, mysteries en avontuur, Raadselverhalen,  Toekomstverhalen en sciencefiction en Nachtverhalen. Een bijzonder verhaal is het verhaal van de draak en de sleutel. Een verhaal geschreven voor een belangrijk moment in de vaderlandse geschiedenis. In het geheim geschreven en bewaard voor een speciaal moment. Het is zelfs op televisie verschenen, met illustraties van Tonke Dragt… Al nieuwsgierig?

Ondanks dat de taal hier en daar wel wat ouderwets klinkt,  zijn de thema’s van alle tijden. Je kan op de bso gerust een verhaal per keer voorlezen. Maar zorg dan wel dat je dat doet voor kinderen die daar echt de  rust voor hebben. Voor kinderen met een korte spanningsboog is het misschien wat minder geschikt.

De kinderen op mijn bso vonden vooral de raadselverhalen erg leuk! Zo is Een visum voor bureaucratië niet alleen een verhaal, maar je zou het ook als spel kunnen spelen. Je mag pas verder lezen als je de vragen beantwoordt, of er naar geraden hebt. Het is wel echt lastig hoor! 20 vragen… Gelukkig staan de antwoorden op de goudkleurige bladzijden na  het verhaal en hoef je dus niet te blijven kniezen.

Voor liefhebbers voor mooie verhalen, is dit boek absoluut een must!

Gerelateerde berichten