Als de sterren zingen
Zoals jullie weten vind ik kinderboeken heerlijk.. En ook nu nog, ben ik een vervend lezer.  Meer dan eens vraag ik mij af hoe schrijvers aan hun inspiratie komen.
Al een tijdje geleden kreeg ik een boek van Tonke Dragt Als de sterren zingen.
Het is een dik boek, dat ik zelf niet zo snel zou aanschaffen voor de kinderopvang, maar eenmaal aan het lezen werd ik meegezogen in de verhalen en vond ik het heel bijzonder om na ieder verhaal een noot van de schrijfster zelf te lezen.
Alle verhalen zijn tussen 1956 en 2005. Je merkt het verschil tussen de tijd in woord en schrift, dat maakt dat sommige verhalen voor kinderen makkelijker in het gehoor liggen dan andere.
De verhalen zijn verdeeld in de 5 delen in het boek: Sprookjes en vertellingen, Sagen, mysteries en avontuur, Raadselverhalen,  Toekomstverhalen en sciencefiction en Nachtverhalen.
Een bijzonder verhaal is het verhaal van de draak en de sleutel. Een verhaal geschreven voor een belangrijk moment in de vaderlandse geschiedenis. In het geheim geschreven en bewaard voor een speciaal moment waar het zelfs op televisie verschenen is met illustraties van Tonke Dragt… Al nieuwsgierig?
Ondanks dat de taal hier en daar wel wat ouderwets klinkt,  zijn de thema’s van alle tijden.
Je kan op de BSO gerust een verhaal per keer lezen. Maar zorg dan wel dat je echt een paar kinderen hebt die daar de  rust voor hebben, dan weet ik zeker dat het ze zal ontspannen. Voor kinderen met een kortere spanningsboog is het misschien wat minder geschikt.
De kinderen vonden vooral de raadselverhalen erg leuk! Zo is Een visum voor bureaucratië niet alleen een verhaal, maar je zou het ook als spel kunnen spelen. Je mag pas verder lezen als je de vragen beantwoord, of er naar geraden hebt. Het is wel echt lastig hoor! 20 vragen… Gelukkig staan de antwoorden op de goudkleurige bladzijden na  het verhaal en hoef je dus niet te blijven kniezen J.
Voor liefhebbers voor mooie verhalen, is dit boek absoluut een must!

Over Doortje

Mijn naam is Doortje en vanaf deze maand mag ik gaan bloggen voor To Be Kinderopvang. Super leuk! Het idee van een platform voor en door de kinderopvang spreekt mij heel erg aan. Situaties en visies met elkaar delen en zodoende van elkaar leren en elkaar inspireren.

Advertentie

Oops...
No slides found, please add at least one Slide Template to the choosen language.

Ik werk inmiddels 12 jaar in de kinderopvang op een kleinschalig kinderdagverblijf, met maar twee groepen. Ik werk op een verticale groep en daar beleef ik van alles.
Ik ben mij de afgelopen jaren gaan verdiepen en verrijken met kennis en vaardigheden waarmee ik mijn beroep nog beter en leuker wil kunnen uitvoeren. Zo studeer ik jeugd en ontwikkelingspsychologie en ben ik opgeleid als docent peuter en kleuteryoga. Ook doe ik veel met muziek.

Iedere maand zal ik een blog schrijven over mijn belevenissen of visie op bepaalde situaties in de kinderopvang. Ik hoop dat jullie ze met plezier lezen.

Gerelateerde berichten

2019-04-10T06:22:53+02:00Categorie(ën): Creatie & Inspiratie|