Ruimtevaart is tegenwoordig heel gewoon. Astronauten pendelen op en neer naar het ruimtestation, er rijden karretjes rond op Mars en we vliegen zo naar de maan. Vroeger konden mensen alleen maar fantaseren over reizen door de ruimte. En dat begon al bij de oude Grieken!

Reis in het boek Hadden de Grieken al raketten? mee door de spannende geschiedenis van de ruimtevaart. Van de duif van Archytas, stripheld Kuifje en dappere ruimtedieren tot de eerste voetstappen op de maan, astronaut André Kuipers – en nog veel meer. En neem ook alvast een kijkje in de toekomst: misschien ga jij wel op vakantie naar de maan of ga je later op Mars wonen!

Thema van de Kinderboekenweek 2020 – En toen?

Het boek Hadden de Grieken al raketten? sluit perfect aan bij het thema van de Kinderboekenweek, ‘En toen’. Het is geschreven door Govert Schilling en de tekeningen zijn van Tjarko van der Pol. Het staat boordevol interessante weetjes en subtiele grapjes. Op de illustraties valt van alles te ontdekken. Let op dat je de inhoudsopgave niet overslaat. Onderaan staan 9 figuurtjes met de opdracht: ‘Vind ons op elke bladzijde!’…

Heel geschikt om samen te lezen

Kinderen vanaf 7 jaar kunnen het boek zelf lezen, maar het is ook heel geschikt om voor te lezen en samen te bekijken op de bso. Over de tekst en de illustraties kun je namelijk eindeloos samen fantaseren en filosoferen. Het boek daagt de kinderen regelmatig uit om in actie te komen of om ergens dieper over na te denken.

Dromers, Denkers, Doeners en Durfallen

Het voorwoord is van de astronaut André Kuipers. Hij vertelt heel mooi hoe bijzonder de geschiedenis van de ruimtevaart eigenlijk is en dat je daar Dromers, Denkers, Doeners en Durfallen voor nodig hebt.

Een dromer moet eerst het gekke idee krijgen om de ruimte in te willen gaan. Dan moet de denker gaan uitrekenen of het kan en de raket bedenken. De doener gaat de raket bouwen, en uiteindelijk stapt de durfal in!

Dat biedt natuurlijk gelijk gespreksstof: wie van deze 3 types vinden de kinderen van zichzelf en elkaar dat zij zijn?

Over de schrijver en de illustrator

Govert Schilling is wetenschapsjournalist; je kent hem waarschijnlijk wel van televisie. Voor zijn werk ontving hij diverse prijzen en er is zelfs een planetoïde naar hem vernoemd.

Tjarko van der Pol is illustrator van kinderboeken (o.a. Pretpark de Poepfabriek en Het hersenhotel.) En hij maakt illustraties voor NRC Media.

Je kunt het boek in de boekhandel kopen of bestellen via bijvoorbeeld bol.com.

Gerelateerde berichten