- De broodjes worden zwart
- De broodjes worden niet gaar
- De kinderen zijn het zat ruim voor de broodjes klaar zijn
- Het leek zo leuk, het leek zo makkelijk …..
Herkenning? Lees dan verder en laat je op weg helpen om het buiten op en rond het vuur bakken wel tot een succes te maken.
Koken op kampvuur past in het ‘buitenbeleid’, het past bij het ‘leren risico’s’ nemen. Daarnaast heeft vuur heeft een magische aantrekkingskracht op kinderen (en volwassenen). Kortom koken op vuur is (letterlijk en figuurlijk) helemaal hot!
Risico’s en maatregelen
Voor je hier verantwoord en succesvol mee aan de slag kunt, is het belangrijk dat je goed weet waar de risico’s liggen en welke maatregelen er nodig zijn om deze risico’s op verantwoorde wijze aan te gaan en beheersbaar te houden. Het begint bij aansluiten bij de doelgroep. Een broodje op een stok is voor kleuters en peuters niet haalbaar omdat ze de vaardigheden missen. Daarnaast wil je met kleuters en peuters altijd een fysieke barrière tussen kinderen en vuur. Een broodtaart die je afbakt op het vuur is niet alleen heel smakelijk, hij past binnen vrijwel elk voedingsbeleid. Bovendien kunnen de kinderen vrijwel alles zelf doen behalve het op het vuur zetten van de pan. Succes verzekerd en volledig veilig! Met andere woorden een kind dat eendjes kan voeren kan verantwoord en veilig buiten koken!
Levensgevaarlijke slangen
Één ding is wel van belang, als je de appel schilt met een appelschilmachine ontstaat er een vreselijk lange appelschil. Dat is erg gevaarlijk want deze lange schillen zijn in werkelijkheid levensgevaarlijke slangen. Gelukkig doen de slangen niets meer als je de kop er afgebeten hebt. De slangen kun je dan veilig met z’n allen opeten.

Zijn de kinderen wat ouder en heb je een keer geen zin in dat gedoe met die stokken rond het vuur? Er kan zoveel meer: bak een tostitaart, hartig en verantwoord, maak een bloembrood en laat ieder zijn eigen bolletje maken en versieren. Of maak een marshmallowtaart of Coca-Cola-taart. Deze laatste twee passen totaal niet in je geen-suikerbeleid maar zijn wel superlekker!
Wil je trouwens je stokbroodjes tot een goed einde brengen dan geef ik je bij deze één van de sleutels die bijdragen aan het succes. Zorg ervoor dat je geen klonten deeg op de stok doet maar wikkel een lange dunne sliert rond de stok. Dit is veel sneller gaar dan een dikke klont deeg!
Recept broodtaart
Ingrediënten
- Melk (voldoende om het kneedbaar te maken)
- Eieren (4 tot 6 per heel brood)
- Oud brood
- Appel(s) naar smaak
- Kaneel
- Rozijnen / cranberry
- Honing of een handje suiker
Materiaal
- Een appelschilmachine
- Een Dutch Oven met bijpassende skillet
Aanpak
- Alle kinderen krijgen een stuk brood en maken hier kleine stukjes van. Koppel dit eventueel aan het eendjes voeren, eenden houden niet van grote stukken brood.
- Schil de appel, en voeg stukjes appel samen met de rozijnen en de cranberry’s, wat kaneel en wat suiker of honing toe aan de stukken brood. Je kunt de kinderen laten doseren door ze een voor een handjes te laten toevoegen.
- Laat de kinderen de eieren breken en in de schaal doen (een verdwaald schilletje krijg je niets van)
- Voeg wat melk toe en laat de kinderen het geheel tot een smeuïge massa kneden
- Laat een van de kinderen een vel bakpapier tot een prop maken en ontrafel vervolgens de prop
- Leg het ontrafelde bakpapier op de bodem van de skillet en laat de kinderen de broodpap aandrukken tot de bodem gelijkmatig bedekt is
- Bak het geheel af in de skillet met Dutch Oven deksel. Bovenop 1 ring briketten op de rand van het deksel, onder crica 5 briketten, gelijkmatig verdeeld
- Bak tot de taart mooi bruin is en het ei gestold is.
NB Dit kan natuurlijk ook gewoon binnen in een oven gebakken worden.