Tip voor de kinderboekenweek:

De grootste griezel van Loes Riphagen

Het is Kinderboekenweek. Van 4 tot en met 15 oktober is er weer extra veel aandacht voor het (voor)lezen van kinderen. Een goede zaak! Voorlezen is namelijk goed voor de uitbreiding voor de woordenschat, maar ook voor het  ontwikkelen van auditieve verwerking. Het prikkelt  en stimuleert de fantasie. Maar bovenal, vind ik voorlezen persoonlijk gewoon een heel fijn moment. Een moment van rust, waarbij de kinderen zich om mij heen en op mijn schoot installeren. Het liefst lekker in de kussens, in het zonnetje bij het raam in onze relax-hoek. Het thema van de kinderboekenweek is dit jaar Gruwelijk Eng! Ojee… dat is best een spannend thema en welke boeken sluiten daar goed bij aan?

Ik heb onlangs het boek De grootste griezel van Loes Riphagen gekregen en meteen ‘getest’ met de kinderen van mijn groep. In het boek De grootste griezel is er een spin die zichzelf de grootste griezel vindt, echter op de volgende bladzijde volgen er steeds meer en steeds grotere dieren die zichzelf benoemen tot de grootste griezel. Iedereen is wel bang voor iemand. Of toch niet? En wie zal uiteindelijk de allergrootste griezel zijn…? Dat verklap ik natuurlijk niet! Maar dit humoristische einde is zeker origineel te noemen en betrekt de lezer in het verhaal! Leuk boek, met grote prenten. De kinderen zijn enthousiast en wijzen naar de dieren. Aan de afbeeldingen kan je goed zien of de dieren bang zijn, of juist bang willen maken. Dat resulteerde in een potje bang en boos kijken, wat een pret!

Voorlezen eindigt bij mij nooit met het dichtklappen van het boek. Maar mondt altijd weer uit in een nieuwe activiteit. Dit kan zowel een creatieve, fantasie, yoga of andere activiteit zijn en dit boek leent zich daar uitstekend voor! De dieren uit het boek kunnen natuurlijk geknutseld worden, of nagedaan, maar ook kunnen we oefenen met begrippen als groter en kleiner. En door het plot wordt ook duidelijk dat niet iedereen voor hetzelfde bang is. En wat kan je doen als je bang bent?

Graag deel ik met jullie dit yoga versje:

Ik sta hier als een berg. En niets vind ik nog erg. Ik maak me groot en lang. Ik ben niet bang.

Tip: Mocht je vast een impressie van het boek willen zien, op youtube staat een kort filmpje!

Ik wens jullie allemaal een “Gruwelijk Goeie Kinderboekenweek”!

Liefs, Doortje

Wil je De grootste griezel ook graag voorlezen bijvoorbeeld  bij jouw op de groep? Bestel het dan hier.

Geef een reactie op dit artikel

Doortje

Mijn naam is Doortje en vanaf deze maand mag ik gaan bloggen voor To Be Kinderopvang. Super leuk! Het idee van een platform voor en door de kinderopvang spreekt mij heel erg aan. Situaties en visies met elkaar delen en zodoende van elkaar leren en elkaar inspireren.

Ik werk inmiddels 12 jaar in de kinderopvang op een kleinschalig kinderdagverblijf, met maar twee groepen. Ik werk op een verticale groep en daar beleef ik van alles.
Ik ben mij de afgelopen jaren gaan verdiepen en verrijken met kennis en vaardigheden waarmee ik mijn beroep nog beter en leuker wil kunnen uitvoeren. Zo studeer ik jeugd en ontwikkelingspsychologie en ben ik opgeleid als docent peuter en kleuteryoga. Ook doe ik veel met muziek.

Iedere maand zal ik een blog schrijven over mijn belevenissen of visie op bepaalde situaties in de kinderopvang. Ik hoop dat jullie ze met plezier lezen.

Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw berich wordt geplaatst door deze auteur.

Gerelateerde berichten

En dan schrik je van je eigen gedachte.....

En dan schrik je van je eigen gedachte…..

Het is mooi weer en de terrassen zitten behoorlijk vol. Ik was blijkbaar niet de enige die een strandwandeling had ...
Lees meer
Ouderwets buitenspelen vandaag: tikkertje

Ouderwets buitenspelen vandaag: tikkertje

Met de BSO-kinderen zijn we in een boomgaard aan het spelen. Tijdens het limonade drinken horen we een bijzonder geluid ...
Lees meer
Plan(t)tijd

Plan(t)tijd

Tja, ik kan het niet ontkennen. Ik snap het en ik begrijp het. Als ik zelf binnen bij de kachel ...
Lees meer
IJs en ijskoud

IJs en ijskoud

Op het moment dat ik dit blog schrijf is het koud. Nou ja, koud... Het vriest een beetje en het ...
Lees meer

Andere berichten

Vraag en antwoord

Vraag en antwoord

Enige tijd geleden alweer verzamelde TO BE Kinderopvang op Facebook vragen van volgers. Dank je wel voor jullie vragen. In ...
Lees meer
Activiteitentips voor in de herfstvakantie

Activiteitentips voor in de herfstvakantie

Op verschillende plekken in het land is de herfstvakantie al begonnen en in Brabant is het volgende week zover. Een ...
Lees meer
Vrij spel. Het beste bewegingsprogramma?

Vrij spel. Het beste bewegingsprogramma?

Kinderen zijn gemaakt om te bewegen. Dat is bijna iedereen wel met elkaar eens. Maar hoe krijg je kinderen aan ...
Lees meer
Ga eens op een andere manier in gesprek met kinderen

Ga eens op een andere manier in gesprek met kinderen

Door regelmatig met kinderen te praten, bouw je een goede band met ze op. Dat hoeft niet over privédingen te ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]