Tip voor de kinderboekenweek:
De grootste griezel van Loes Riphagen
Het is Kinderboekenweek. Van 4 tot en met 15 oktober is er weer extra veel aandacht voor het (voor)lezen van kinderen. Een goede zaak! Voorlezen is namelijk goed voor de uitbreiding voor de woordenschat, maar ook voor het  ontwikkelen van auditieve verwerking. Het prikkelt  en stimuleert de fantasie. Maar bovenal, vind ik voorlezen persoonlijk gewoon een heel fijn moment. Een moment van rust, waarbij de kinderen zich om mij heen en op mijn schoot installeren. Het liefst lekker in de kussens, in het zonnetje bij het raam in onze relax-hoek. Het thema van de kinderboekenweek is dit jaar Gruwelijk Eng! Ojee… dat is best een spannend thema en welke boeken sluiten daar goed bij aan?

Ik heb onlangs het boek De grootste griezel van Loes Riphagen gekregen en meteen ‘getest’ met de kinderen van mijn groep. In het boek De grootste griezel is er een spin die zichzelf de grootste griezel vindt, echter op de volgende bladzijde volgen er steeds meer en steeds grotere dieren die zichzelf benoemen tot de grootste griezel. Iedereen is wel bang voor iemand. Of toch niet? En wie zal uiteindelijk de allergrootste griezel zijn…? Dat verklap ik natuurlijk niet! Maar dit humoristische einde is zeker origineel te noemen en betrekt de lezer in het verhaal! Leuk boek, met grote prenten. De kinderen zijn enthousiast en wijzen naar de dieren. Aan de afbeeldingen kan je goed zien of de dieren bang zijn, of juist bang willen maken. Dat resulteerde in een potje bang en boos kijken, wat een pret!
Voorlezen eindigt bij mij nooit met het dichtklappen van het boek. Maar mondt altijd weer uit in een nieuwe activiteit. Dit kan zowel een creatieve, fantasie, yoga of andere activiteit zijn en dit boek leent zich daar uitstekend voor! De dieren uit het boek kunnen natuurlijk geknutseld worden, of nagedaan, maar ook kunnen we oefenen met begrippen als groter en kleiner. En door het plot wordt ook duidelijk dat niet iedereen voor hetzelfde bang is. En wat kan je doen als je bang bent?
Graag deel ik met jullie dit yoga versje:
Ik sta hier als een berg. En niets vind ik nog erg. Ik maak me groot en lang. Ik ben niet bang.
Tip: Mocht je vast een impressie van het boek willen zien, op youtube staat een kort filmpje!
Ik wens jullie allemaal een “Gruwelijk Goeie Kinderboekenweek”!
Liefs, Doortje
Wil je De grootste griezel ook graag voorlezen bijvoorbeeld  bij jouw op de groep? Bestel het dan hier.

Over Doortje

Mijn naam is Doortje en vanaf deze maand mag ik gaan bloggen voor To Be Kinderopvang. Super leuk! Het idee van een platform voor en door de kinderopvang spreekt mij heel erg aan. Situaties en visies met elkaar delen en zodoende van elkaar leren en elkaar inspireren.

Advertentie
Revolution Slider Error: The param Slider Width should not be empty.

Ik werk inmiddels 12 jaar in de kinderopvang op een kleinschalig kinderdagverblijf, met maar twee groepen. Ik werk op een verticale groep en daar beleef ik van alles.
Ik ben mij de afgelopen jaren gaan verdiepen en verrijken met kennis en vaardigheden waarmee ik mijn beroep nog beter en leuker wil kunnen uitvoeren. Zo studeer ik jeugd en ontwikkelingspsychologie en ben ik opgeleid als docent peuter en kleuteryoga. Ook doe ik veel met muziek.

Iedere maand zal ik een blog schrijven over mijn belevenissen of visie op bepaalde situaties in de kinderopvang. Ik hoop dat jullie ze met plezier lezen.

Gerelateerde berichten