Tijdens de Media Ukkie Dagen van 26 maart t/m 2 april wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Het thema is dit jaar ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’. Mediasmarties en Netwerk Mediawijsheid lanceerden twee WegWijzers. Een voor peuters (2-4 jaar) en een voor kleuters (4-6 jaar). De WegWijzers staan vol aanraders die aansluiten bij dit thema.

Met en zonder scherm

In de WegWijzers wordt continu gezocht naar een combinatie tussen lezen, kijken, luisteren, spelen en doen, met én zonder scherm, binnen en buiten. Met de WegWijzers zie je hoe je verschillende media en activiteiten met elkaar kan verbinden, door bijvoorbeeld digitale prentenboeken of voorleesfilmpjes te gebruiken als aanvulling op het prentenboek dat je aan het lezen bent.

De WegWijzers sluiten goed aan bij de ontwikkelingsfase van de kinderen. Er wordt bijvoorbeeld gelet op het tempo van een filmpje, zodat de informatie echt binnenkomt bij peuters en kleuters. Ook is er gelet op de duur van een filmpje: sluit het aan bij de concentratieboog van jonge kinderen?

Gebruik de WegWijzers naar eigen inzicht op jouw groep

De WegWijzers zijn een soort routekaart. Het is aan jou als professional om zelf in te schatten of de tips passen bij de kinderen in jouw groep, jullie visie over mediagebruik, het taal-, of het VVE-programma waar jullie mee werken.

De brug van professionals naar ouders

Je hoeft niet alle media op de groep in te zetten; sommige zijn heel geschikt voor thuis. Je kunt de WegWijzer-tips die aansluiten bij het thema op de kinderopvang aan de ouders geven. Zo kan je aan ouders laten zien wat hun kind bijvoorbeeld leuk vindt of wat jullie die dag op de groep gedaan hebben. Ouders kunnen daar vervolgens thuis ook mee aan de slag. Zo sla je een brug tussen de kinderopvang en thuis. Daarnaast kunnen ouders de mediatips voor thuis downloaden op www.mediasmarties.nl, daarin staan media die thuis goed te gebruiken zijn – en die niet allemaal in de WegWijzers staan.

Download de Mediasmarties WegWijzers hier als A4 (pdf).

Kijk voor meer informatie op de website mediaukkiedagen.

Praat op sociale media mee via de hashtag #MUD21.

Gerelateerde berichten