Wat gebeurt er als je een paar pallets, hamers en spijkers en een groepje kinderen buiten zet? Juist! Dan wordt er gewerkt. Hutten bouwen, een piratenschip of een school… Je kunt het zo gek niet bedenken. Kinderen hebben fantasie genoeg om er iets moois van te maken. Leg nog een paar oude kleden of dekens buiten en het feest is helemaal compleet!

Bouwen in de kinderopvang

Nu gebeurt dit wel in de kinderopvang, maar meestal behoort dit type spel niet tot het standaardaanbod. Of mogen alleen de bso-kinderen dit soort activiteiten uitvoeren. Hieronder leg ik uit hoe je dit type spel, ook wel Loose Parts Play* genoemd ( of spelen met openeindmateriaal), kunt vertalen naar jouw situatie in de kinderopvang.

Advertentie

Gezocht: ervaren en vrolijke pedagogisch medewerker voor ons kinderdagverblijf/ BSO Gezocht: ervaren en vrolijke pedagogisch medewerker voor ons kinderdagverblijf/ BSO We hebben 2 baby en 2 peutergroepen  waar veel tijd en aandacht voor de kinderen is. We werken gestructureerd en bieden  activiteiten aan volgens de Uk&Puk methode. Je werkt op MEER INFO ALLE VACATURES Almere 3 vacatures voor pedagogisch medewerker van ca. 18 uur 3 vacatures voor pedagogisch medewerker van ca. 18 uur Als pedagogisch medewerker ben je verantwoordelijk voor de verzorging van de kinderen en het stimuleren van hun ontwikkeling op eigen niveau. Je creeert een gezellige sfeer waarin de kinderen zich MEER INFO ALLE VACATURES Edam Ervaren BSO medewerker Ervaren BSO medewerker Op onze leuke en gezellige BSO doe je alle werkzaamheden die horen bij een BSO. Daarnaast ben je met je ervaring al snel iemand die minder ervaren medewerkers goed kan MEER INFO ALLE VACATURES Almere Poort Pedagogisch medewerker BSO ‘t Mouwtje – Bussum (27,5 uur p/w) Pedagogisch medewerker BSO 't Mouwtje - Bussum (27,5 uur p/w) Heb jij een enorme dosis energie en enthousiasme? Ga je graag met de kinderen op excursie of bedenk je de leukste activiteiten? En werk je graag op een grote locatie MEER INFO ALLE VACATURES Bussum Starten als freelancer in de kinderopvang Starten als freelancer in de kinderopvang Via het onlineplatform Tadaah kun je als freelance pedagogisch medewerker aan de slag bij tal van opdrachtgevers in de randstad.  Je kunt gaan werken bij BSO, kinderdagverblijven, voorscholen, naschoolse opvang MEER INFO ALLE VACATURES Randstad, Amsterdam Ben jij de leukste en liefste BSO-medewerker die er is? Ben jij de leukste en liefste BSO-medewerker die er is? Ben jij een pedagogisch medewerker BSO en krijg jij energie van het bedenken van inspirerende activiteiten voor kinderen van 4 - 12 jaar? Dan hebben wij wellicht een droombaan voor MEER INFO ALLE VACATURES Kesteren
* Het bouwen is maar een klein onderdeel van Loose Parts Play. Meer weten over Loose Parts Play? Lees dan hier mijn blog over dit onderwerp!

De materialen

Spijkers, hamers en pallets zijn natuurlijk niet voor alle leeftijden geschikt speelmateriaal. Maar wist je dat je dit soort spel ook heel goed aan jongere kinderen kunt aanbieden? Alleen vereist dit wel wat kleine aanpassing in de materialen. Zo kun je in plaats van spijkers klitteband gebruiken om dingen aan elkaar te bevestigen. Want soms laat de situatie of de motoriek het nog niet toe om met hamers en spijkers aan de slag te gaan. Ook bij de grootte van de materialen moet je rekening houden met de fysieke kracht van de kinderen. Enorme planken zijn alleen voor grotere kinderen geschikt. Wat kleinere varianten kunnen natuurlijk weer prima voor de jongere kinderen.

Nu heb ik al wat materialen genoemd, zoals pallets en planken. Maar welke materialen zijn nu interessant om mee te spelen? Dat kan eigenlijk van alles zijn. Vaak zijn het spullen die je bij de meeste bouwmarkten of via Marktplaats wel kunt bemachtigen. Autobanden, stevige plastic kratten, goten, buizen, bamboestokken en planken staan bijvoorbeeld garant voor uren speelplezier. En als je denkt: dat ziet er ook een beetje armoedig uit? Dan heb je misschien wel gelijk. Maar wanneer je kijkt naar het speelplezier van de kinderen, dan ben je het snel vergeten!

Rommelterreintjes

In Amerika kennen ze al speeltuinen die Junkyards worden genoemd, ook de term voor rommelterreintje. Dit zijn openbare speelterreinen waar je bij de ingang gereedschap kunt lenen en daarna lekker aan de slag kunt. Je ziet dat er dagen aaneen wordt gebouwd aan projecten. En dat is natuurlijk geweldig! Want dit stimuleert de ontwikkeling van kinderen op allerlei gebieden. Logisch nadenken, motorische vaardigheden, sociale vaardigheden zoals samenwerking, creativiteit en nog veel meer.

Nu is dagen achtereen werken aan een bouwwerk niet altijd weggelegd binnen de kinderopvang, voornamelijk vanwege vandalisme. Wat dan je dan kunt doen is aan het einde van de dag, samen met de kinderen, de materialen weer opruimen in daarvoor geschikte bakken. Door alles telkens gesorteerd op te ruimen, komen kinderen vaak weer makkelijker tot spel, dan wanneer alles door elkaar ligt. Ook hou je de materialen op deze manier natuurlijk netter, waardoor ze langer mee gaan.

Dus wil je ook eens wat anders dan fietsen en stoepkrijten? Ga dan op onderzoek in de bouwmarkt of verdiep je online eens verder in Loose Parts Play / openeindmateriaal.

BLOGGER

| Website | + berichten

Ik ben Reinate Bruins Slot, eigenaar van Ik & Buiten. Als kind was ik altijd al gefascineerd door de natuur en was dan ook veel buiten te vinden. Na een carrière als ecoloog ben ik ruim vijf jaar geleden gestart met het promoten van buiten slapen op kinderdagverblijven door de verkoop van een zelf ontwikkeld buitenbed en het geven van advies over buiten slapen. Maar na een tijdje begonnen mijn groene roots weer te kriebelen en ik geef daarom nu trainingen en workshops over natuurlijk buiten spelen aan de kinderopvang en aan gastouders. Bij mij staat de eenvoud van natuurbeleving voorop. Al met kleine middelen en ideeën en praktische tips kun je de natuur overal beleven en genieten van buiten spelen!

Gerelateerde berichten