Ik heb al eens eerder een blog geschreven over knutselen met jonge kinderen.  Het blijkt dat volwassenen het soms best lastig vinden om te ervaren dat het werkje er iets anders uit ziet dan men zelf in gedachte had. Zij ervaren het meer als een hoop geklieder van lijm op het papier. Ook is het kind altijd zo snel klaar en wie mag dan weer de rotzooi opruimen? Herkenbaar?

Ik begrijp dat het niet heel aantrekkelijk klinkt en dat spelen met ander speelgoed je wellicht gemakkelijker afgaat. Toch heeft knutselen veel waardevolle elementen voor een kind. Meer dan je misschien denkt.

Contact

Samen met iets bezig zijn, schept een band. Het geeft je ruimte om in gesprek te gaan, ook over andere zaken. En je richt je samen op hetzelfde ding. Dat niet hetzelfde is als resultaat. Je spreekt misschien wel over de lijm die niet zo goed plakt en probeert er samen een oplossing voor te zoeken. Je vraagt bijvoorbeeld waar die lijn/streep op het papier naar toe gaat? Heeft het huisje ook een raam aan de achterkant? Je leert elkaar beter kennen door samen iets te ondernemen. Het kind voelt dat jij betrokken bent en om hem/haar geeft.

Ontwikkeling versterken

Knutselen ondersteunt kinderen ook bij hun algehele ontwikkeling. De creatieve ontwikkeling is natuurlijk een inkoppertje. Wanneer je iets maakt/doet vraagt dat om verbeeldingskracht. Wanneer je onderzoekt, zul je geduld moeten hebben en doorzettingskracht. Dingen lukken niet altijd in één keer. Het kind zal beetje bij beetje een steeds rondere bal kunnen tekenen.

Knutselen in de breedste zin vergt dan ook hand-oogcoördinatie en het kind oefent haar/zijn motorische vaardigheden. Het  draagt ook bij aan de emotionele ontwikkeling. Wat een kind verbaal wellicht (nog) niet kan vertellen, kan hij/zij wel uiten met verf, potloden of klei.

Denk bij knutselen ook aan het sociale aspect. Het delen van krijtjes en daarmee op je beurt (leren) wachten. Je kunt kinderen ook betrekken bij het opruimen en daarmee verantwoordelijkheid meegeven voor het geheel. Via gesprekken tijdens de activiteit doet het kind een beroep op de taalontwikkeling. Het vragen om een kwast, het benoemen van wat er gebeurt op zijn/haar knutselwerk.

Als ik later groot ben

Alle gebeurtenissen en ervaringen in het leven vormen je referentiekader. Hoe groter en breder dit kader is, hoe meer gereedschap je hebt om later, waar nodig, in te kunnen zetten. Wanneer kinderen mogen experimenteren leren zij o.a vaardigheden als doorzetten, omgaan met teleurstellingen, keuzes maken en onderzoeken. Het kan een kind veerkrachtiger maken en vindingrijker wanneer het later tegen dagelijkse en complexe problemen aanloopt.

Waarom niet?

Knutselen met jonge kinderen is dan misschien soms een hoop gedoe, maar, zoals je leest, is het ook heel belangrijk. Houd daarom  dit blog in gedachte, bij het aanbieden van een knutselactiviteit. Knutselen levert tenslotte meer op voor kinderen dan enkel een knutselwerkje.

 

Geef een reactie op dit artikel

Nicole de Beer

Hallo, mijn naam is Nicole de Beer. Als invalkracht, manager en vanuit een eigen bedrijf heb ik mij altijd proberen in te zetten om meer creatieve activiteiten op het programma te krijgen binnen de kinderopvang.
Twee jaar China heeft mij heel duidelijk gemaakt dat het beschikken over een sterk ontwikkeld creatief vermogen van groot belang is. En niet enkel in Azië, mijn huidige woonplaats, maar ook in Nederland. Nederlandse kinderen krijgen steeds meer kant en klaar activiteiten aangeboden en moeten succesvol zijn binnen de aangegeven maatschappelijke kaders. Onze benadering van kinderen belemmert het ontwikkelen van creatief vermogen. En dat is zorgelijk.
Mijn blog gaat dan ook over creativiteit in de breedste zin van het woord. Creativiteit is experimenteren, fouten maken, nadenken over mogelijke processen en ruimte krijgen. Het plezier ervaren om te mogen verkennen en te ontdekken.
Groet Nicole

Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

 

Gerelateerde berichten

En dan schrik je van je eigen gedachte.....

En dan schrik je van je eigen gedachte…..

Het is mooi weer en de terrassen zitten behoorlijk vol. Ik was blijkbaar niet de enige die een strandwandeling had ...
Lees meer
Ouderwets buitenspelen vandaag: tikkertje

Ouderwets buitenspelen vandaag: tikkertje

Met de BSO-kinderen zijn we in een boomgaard aan het spelen. Tijdens het limonade drinken horen we een bijzonder geluid ...
Lees meer
Plan(t)tijd

Plan(t)tijd

Tja, ik kan het niet ontkennen. Ik snap het en ik begrijp het. Als ik zelf binnen bij de kachel ...
Lees meer
IJs en ijskoud

IJs en ijskoud

Op het moment dat ik dit blog schrijf is het koud. Nou ja, koud... Het vriest een beetje en het ...
Lees meer

Andere berichten

Hoepla, breng die peuters naar de opvang

Hoepla, breng die peuters naar de opvang

Dit is de laatste keer dat ik erover zeur, goed? Over het belang van peuteropvang voor het leren van taal ...
Lees meer
De ultieme omslag voor meer rust en kwaliteit in de babyopvang

De ultieme omslag voor meer rust en kwaliteit in de babyopvang

Man, man, man, wat gebeurt er veel in babyopvangland! We horen overal geluiden dat iedereen zich zorgen maakt over hoe ...
Lees meer
Themawerken is zo waardevol

Themawerken is zo waardevol

"Zijn dit allemaal jullie eigen kinderen?",  "Gaan jullie met al deze kinderen op vakantie?". Het zijn een paar voorbeelden van ...
Lees meer
online marketing kinderopvang Het Aktie Atelier

Wil je € 61.000 verdienen in één dag?

Huh, wat bedoelt Daisy daar nou weer mee? Nou, precies zoals het er staat: of je € 61.000 wil verdienen ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]