Volwassenen vinden knutselen met jonge kinderen soms maar gedoe. Ze vinden het lastig dat het werkje er heel anders uitziet dan zij zelf in gedachten hadden. Zij ervaren het meer als een hoop geklieder van lijm op het papier. Ook zijn de kinderen altijd zo snel klaar en wie mag dan weer de rotzooi opruimen…? Herkenbaar? Ik begrijp dat het niet heel aantrekkelijk klinkt en dat laten spelen met ‘gewoon’ speelgoed je wellicht gemakkelijker afgaat. Toch heeft knutselen veel waardevolle elementen voor een kind. Meer dan je misschien denkt.
Contact
Samen met iets bezig zijn, schept een band. Het geeft je ruimte om in gesprek te gaan, ook over andere zaken. En je richt je samen op hetzelfde. Niet hetzelfde resultaat, maar dezelfde bezigheid. Je praat misschien wel over de lijm die niet zo goed plakt en probeert er samen een oplossing voor te zoeken. Je vraagt bijvoorbeeld waar die streep op het papier naar toe gaat? Heeft het huisje ook een raam aan de achterkant? Heeft jouw echte huis ook een raam aan de achterkant? Je leert elkaar beter kennen door samen iets te ondernemen. Het kind voelt dat jij betrokken bent en om hem geeft.
Ontwikkeling versterken
Knutselen ondersteunt kinderen ook bij hun algehele ontwikkeling. De creatieve ontwikkeling is natuurlijk een inkoppertje. Wanneer je iets maakt, vraagt dat om verbeeldingskracht. Wanneer je onderzoekt, zul je geduld moeten hebben en doorzettingskracht. Dingen lukken niet altijd in één keer. Het kind zal beetje bij beetje een steeds rondere bal kunnen tekenen.
Knutselen in de breedste zin vergt dan ook hand-oogcoördinatie en het kind oefent zijn motorische vaardigheden. Het draagt ook bij aan de emotionele ontwikkeling. Wat een kind verbaal wellicht (nog) niet kan vertellen, kan hij/zij wel uiten met verf, potloden of klei.
Denk bij knutselen ook aan het sociale aspect. Het delen van krijtjes en daarmee op je beurt (leren) wachten. Je kunt kinderen ook betrekken bij het opruimen en daarmee verantwoordelijkheid geven. Via gesprekken tijdens de activiteit stimuleer je de taalontwikkeling. Het vragen om een kwast, het benoemen van wat er gebeurt op zijn knutselwerk.
Als ik later groot ben
Alle gebeurtenissen en ervaringen in het leven vormen je referentiekader. Hoe groter en breder dit kader is, hoe meer gereedschap je hebt om later, waar nodig, in te kunnen zetten. Wanneer kinderen mogen experimenteren leren zij onder andere vaardigheden als doorzetten, omgaan met teleurstellingen, keuzes maken en onderzoeken. Het kan een kind veerkrachtiger maken en vindingrijker wanneer het later tegen dagelijkse en complexe problemen aanloopt.
Waarom niet?
Knutselen met jonge kinderen is dan misschien soms een hoop gedoe, maar, zoals je leest, is het ook heel belangrijk. Houd daarom dit blog eens in gedachte, bij het aanbieden van een knutselactiviteit. Knutselen levert tenslotte veel meer op dan enkel een knutselwerkje.