Volwassenen vinden knutselen met jonge kinderen soms maar gedoe. Ze vinden het lastig dat het werkje er heel anders uitziet dan zij zelf in gedachten hadden. Zij ervaren het meer als een hoop geklieder van lijm op het papier. Ook zijn de kinderen altijd zo snel klaar en wie mag dan weer de rotzooi opruimen…? Herkenbaar? Ik begrijp dat het niet heel aantrekkelijk klinkt en dat laten spelen met ‘gewoon’ speelgoed je wellicht gemakkelijker afgaat. Toch heeft knutselen veel waardevolle elementen voor een kind. Meer dan je misschien denkt.

Contact

Samen met iets bezig zijn, schept een band. Het geeft je ruimte om in gesprek te gaan, ook over andere zaken. En je richt je samen op hetzelfde. Niet hetzelfde resultaat, maar dezelfde bezigheid. Je praat misschien wel over de lijm die niet zo goed plakt en probeert er samen een oplossing voor te zoeken. Je vraagt bijvoorbeeld waar die streep op het papier naar toe gaat? Heeft het huisje ook een raam aan de achterkant? Heeft jouw echte huis ook een raam aan de achterkant? Je leert elkaar beter kennen door samen iets te ondernemen. Het kind voelt dat jij betrokken bent en om hem geeft.

Ontwikkeling versterken

Knutselen ondersteunt kinderen ook bij hun algehele ontwikkeling. De creatieve ontwikkeling is natuurlijk een inkoppertje. Wanneer je iets maakt, vraagt dat om verbeeldingskracht. Wanneer je onderzoekt, zul je geduld moeten hebben en doorzettingskracht. Dingen lukken niet altijd in één keer. Het kind zal beetje bij beetje een steeds rondere bal kunnen tekenen.
Knutselen in de breedste zin vergt dan ook hand-oogcoördinatie en het kind oefent zijn motorische vaardigheden. Het  draagt ook bij aan de emotionele ontwikkeling. Wat een kind verbaal wellicht (nog) niet kan vertellen, kan hij/zij wel uiten met verf, potloden of klei.

Advertentie

Enthousiaste pedagogisch medewerker dreumesgroep Enthousiaste pedagogisch medewerker dreumesgroep Dreumesen moeten het allemaal nog leren. Op alle gebieden leg je als pedagogisch medewerker bij hen de basis voor de rest van hun leven. Dat vraagt dus om een betrokken MEER INFO ALLE VACATURES Cyclopenstraat 14, 1363TD Almere Poort Vacature pedagogisch medewerker Vacature pedagogisch medewerker KDV en BSO De Rekeltjes is per direct op zoek naar een enthousiaste en flexibele pedagogisch medewerker.
Als pedagogisch medewerker  begeleid je kinderen van het KDV.
Je zorgt als pedagogisch medewerker voor
MEER INFO ALLE VACATURES Alkmaar
Pedagogisch Medewerker Kinderopvang Pedagogisch Medewerker Kinderopvang -Je werkt met vaste pedagogisch medewerkers op 1 locatie voor kinderdagopvang;
-Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse begeleiding, ontwikkeling en verzorging van de kinderen;
-Je begeleidt de kinderen zowel in groepsverband als
MEER INFO ALLE VACATURES Tilburg

Denk bij knutselen ook aan het sociale aspect. Het delen van krijtjes en daarmee op je beurt (leren) wachten. Je kunt kinderen ook betrekken bij het opruimen en daarmee verantwoordelijkheid geven. Via gesprekken tijdens de activiteit stimuleer je de taalontwikkeling. Het vragen om een kwast, het benoemen van wat er gebeurt op zijn knutselwerk.

Als ik later groot ben

Alle gebeurtenissen en ervaringen in het leven vormen je referentiekader. Hoe groter en breder dit kader is, hoe meer gereedschap je hebt om later, waar nodig, in te kunnen zetten. Wanneer kinderen mogen experimenteren leren zij onder andere vaardigheden als doorzetten, omgaan met teleurstellingen, keuzes maken en onderzoeken. Het kan een kind veerkrachtiger maken en vindingrijker wanneer het later tegen dagelijkse en complexe problemen aanloopt.

Waarom niet?

Knutselen met jonge kinderen is dan misschien soms een hoop gedoe, maar, zoals je leest, is het ook heel belangrijk. Houd daarom  dit blog eens in gedachte, bij het aanbieden van een knutselactiviteit. Knutselen levert tenslotte  veel meer op dan enkel een knutselwerkje.

BLOGGER

+ berichten

Hallo, mijn naam is Nicole de Beer. Als invalkracht, manager en vanuit een eigen bedrijf heb ik mij altijd proberen in te zetten om meer creatieve activiteiten op het programma te krijgen binnen de kinderopvang.
Twee jaar China heeft mij heel duidelijk gemaakt dat het beschikken over een sterk ontwikkeld creatief vermogen van groot belang is. En niet enkel in Azië, mijn huidige woonplaats, maar ook in Nederland. Nederlandse kinderen krijgen steeds meer kant en klaar activiteiten aangeboden en moeten succesvol zijn binnen de aangegeven maatschappelijke kaders. Onze benadering van kinderen belemmert het ontwikkelen van creatief vermogen. En dat is zorgelijk.
Mijn blog gaat dan ook over creativiteit in de breedste zin van het woord. Creativiteit is experimenteren, fouten maken, nadenken over mogelijke processen en ruimte krijgen. Het plezier ervaren om te mogen verkennen en te ontdekken.
Groet Nicole

Gerelateerde berichten