Tijdens mijn reizen ben ik altijd gefascineerd hoe objecten en materialen een nieuwe functie krijgen. In tropische landen zie je dat kosteloos materiaal uit de natuur innovatief wordt gebruikt.  Denk eens aan rijstkommetjes van kokosnoten, bladeren als dakbedekking en een horgordijn van hangende schelpen aan een draad. Ook binnen de kinderopvang is het gebruik van kosteloos materiaal bekend bij creatieve beeldende activiteiten. Toiletrollen worden takken van een herfstboom, versierde yoghurtbakjes dienen als potje voor de kerststukjes en pakken melk transformeren in kinderhanden tot lampionnen. In dit blog wil ik de creatieve vondsten uit het buitenland delen en een alternatief aandragen ter inspiratie.

gieter
#1 Gieter
Deze is eenvoudig te maken met kinderen met behulp van een plastic melkfles. Bso-kinderen kunnen met een handboor zelf de gaatjes in de dop boren. Ter versiering kun je uit ander kosteloos materiaal figuren knippen en beplakken. Zorg wel voor de juiste lijm.

Advertentie

Starten als freelancer in de kinderopvang Starten als freelancer in de kinderopvang Via het onlineplatform Tadaah kun je als freelance pedagogisch medewerker aan de slag bij tal van opdrachtgevers in de randstad.  Je kunt gaan werken bij BSO, kinderdagverblijven, voorscholen, naschoolse opvang MEER INFO ALLE VACATURES Randstad, Amsterdam Ben jij de leukste en liefste BSO-medewerker die er is? Ben jij de leukste en liefste BSO-medewerker die er is? Ben jij een pedagogisch medewerker BSO en krijg jij energie van het bedenken van inspirerende activiteiten voor kinderen van 4 - 12 jaar? Dan hebben wij wellicht een droombaan voor MEER INFO ALLE VACATURES Kesteren Pedagogisch medewerker BSO ‘t Mouwtje – Bussum (27,5 uur p/w) Pedagogisch medewerker BSO 't Mouwtje - Bussum (27,5 uur p/w) Heb jij een enorme dosis energie en enthousiasme? Ga je graag met de kinderen op excursie of bedenk je de leukste activiteiten? En werk je graag op een grote locatie MEER INFO ALLE VACATURES Bussum Ervaren BSO medewerker Ervaren BSO medewerker Op onze leuke en gezellige BSO doe je alle werkzaamheden die horen bij een BSO. Daarnaast ben je met je ervaring al snel iemand die minder ervaren medewerkers goed kan MEER INFO ALLE VACATURES Almere Poort 3 vacatures voor pedagogisch medewerker van ca. 18 uur 3 vacatures voor pedagogisch medewerker van ca. 18 uur Als pedagogisch medewerker ben je verantwoordelijk voor de verzorging van de kinderen en het stimuleren van hun ontwikkeling op eigen niveau. Je creeert een gezellige sfeer waarin de kinderen zich MEER INFO ALLE VACATURES Edam Gezocht: ervaren en vrolijke pedagogisch medewerker voor ons kinderdagverblijf/ BSO Gezocht: ervaren en vrolijke pedagogisch medewerker voor ons kinderdagverblijf/ BSO We hebben 2 baby en 2 peutergroepen  waar veel tijd en aandacht voor de kinderen is. We werken gestructureerd en bieden  activiteiten aan volgens de Uk&Puk methode. Je werkt op MEER INFO ALLE VACATURES Almere

blikje
#2 Lampje
Deze activiteit kun je zonder aanpassingen overnemen voor bso-kinderen. Denk hierbij wel aan de veiligheid bij het gebruik van een stanleymes en tik eerst met een hamertje om de eerste opening te maken.

 

IMG_0195
#3 Hut bouwen
Maak van een enorme kabelrol een hut. Deze rollen zijn niet gratis ergens te verkrijgen. Maar het concept van een hut bouwen blijft bestaan. Dit kun je verwezenlijken met al het kosteloos materiaal dat bruikbaar lijkt. Van houten hutten tot tenten van lappen stof.

auto
#4 Speelgoed
Zelf speelgoedauto’s maken! Petflessen kunnen scherp zijn, bewerk daarom de randen met schuurpapier. Met kleine haarelastiekjes aan weerszijde van de wielen blijven de doppen op z’n plaats.

bloem#5 Decoratie
Nog een leuke activiteit met de onderkant van de petfles. Zaag deze door en verf het plastic. Wanneer je deze bij elkaar hangt kan het erg decoratief zijn.

Kortom, kosteloos materiaal is waardevol. Nu jij! Geef jezelf eens de volgende opdracht. Welk kosteloos materiaal ligt er in de knutselkast? Met welke materialen kun jij morgen een activiteit organiseren? Voor leidinggevenden is het een leuke opdracht om tijdens een vergadering aan te bieden. Verzamel de materialen en bedenk activiteiten. Veel plezier!

BLOGGER

+ berichten

Hallo, mijn naam is Nicole de Beer. Als invalkracht, manager en vanuit een eigen bedrijf heb ik mij altijd proberen in te zetten om meer creatieve activiteiten op het programma te krijgen binnen de kinderopvang.
Twee jaar China heeft mij heel duidelijk gemaakt dat het beschikken over een sterk ontwikkeld creatief vermogen van groot belang is. En niet enkel in Azië, mijn huidige woonplaats, maar ook in Nederland. Nederlandse kinderen krijgen steeds meer kant en klaar activiteiten aangeboden en moeten succesvol zijn binnen de aangegeven maatschappelijke kaders. Onze benadering van kinderen belemmert het ontwikkelen van creatief vermogen. En dat is zorgelijk.
Mijn blog gaat dan ook over creativiteit in de breedste zin van het woord. Creativiteit is experimenteren, fouten maken, nadenken over mogelijke processen en ruimte krijgen. Het plezier ervaren om te mogen verkennen en te ontdekken.
Groet Nicole

Gerelateerde berichten