Tijdens mijn reizen ben ik altijd gefascineerd hoe objecten en materialen een nieuwe functie krijgen. In tropische landen zie je dat kosteloos materiaal uit de natuur innovatief wordt gebruikt.  Denk eens aan rijstkommetjes van kokosnoten, bladeren als dakbedekking en een horgordijn van hangende schelpen aan een draad. Ook binnen de kinderopvang is het gebruik van kosteloos materiaal bekend bij creatieve beeldende activiteiten. Toiletrollen worden takken van een herfstboom, versierde yoghurtbakjes dienen als potje voor de kerststukjes en pakken melk transformeren in kinderhanden tot lampionnen.

In dit blog wil ik de creatieve vondsten uit het buitenland delen en een alternatief aandragen ter inspiratie.

gieter

#1 Gieter

Deze is eenvoudig te maken met kinderen met behulp van een plastic melk fles. BSO kinderen kunnen met een handboor zelf de gaatjes in de dop boren. Ter versiering kun je uit ander kosteloos materiaal figuren knippen en beplakken. Zorg wel voor de juiste lijm.

 

blikje

#2 Lampje

Deze activiteit kun je zonder aanpassingen overnemen bij BSO kinderen. Denk hierbij wel aan de veiligheid vanwege het gebruik van een stanleymes en een hamertje (tikken) om de eerste opening te maken.

 

 

IMG_0195

#3 Hut bouwen

Maak van een enorme kabelrol, een hut. Deze rollen zijn niet gratis ergens te verkrijgen. Het concept van een hut bouwen blijft bestaan. Dit kun je verwezenlijken met al het kosteloos materiaal dat bruikbaar lijkt. Van houten hutten tot tenten van lappen stof.  

auto

#4 Speelgoed

Zelf speelgoedauto’s maken! Petflessen kunnen scherp zijn, bewerk de randen met schuurpapier. Met kleine haarelastiekjes aan weerszijde van de wielen, blijven de doppen op z’n plaats.

bloem#5 Decoratie

Nog een leule activiteit met de onderkant van de petfles. Zaag deze door en verf het plastic. Wanneer je deze bij elkaar hangt kan het erg decoratief zijn.

Kortom, kosteloos materiaal is waardevol. Nu jij! Geef jezelf eens de volgende opdracht. Welk kosteloos materiaal ligt er in de knutselkast? Met welke materialen kun jij morgen een activiteit organiseren? Voor leidinggevende is het een leuke opdracht om tijdens een vergadering aan te bieden. Verzamel de materialen en bedenk activiteiten. Veel plezier.

Geef een reactie op dit artikel

Nicole de Beer

Hallo, mijn naam is Nicole de Beer. Als invalkracht, manager en vanuit een eigen bedrijf heb ik mij altijd proberen in te zetten om meer creatieve activiteiten op het programma te krijgen binnen de kinderopvang.
Twee jaar China heeft mij heel duidelijk gemaakt dat het beschikken over een sterk ontwikkeld creatief vermogen van groot belang is. En niet enkel in Azië, mijn huidige woonplaats, maar ook in Nederland. Nederlandse kinderen krijgen steeds meer kant en klaar activiteiten aangeboden en moeten succesvol zijn binnen de aangegeven maatschappelijke kaders. Onze benadering van kinderen belemmert het ontwikkelen van creatief vermogen. En dat is zorgelijk.
Mijn blog gaat dan ook over creativiteit in de breedste zin van het woord. Creativiteit is experimenteren, fouten maken, nadenken over mogelijke processen en ruimte krijgen. Het plezier ervaren om te mogen verkennen en te ontdekken.
Groet Nicole

Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

 

Gerelateerde berichten

Bijzonder boek met vele verhalen

Bijzonder boek met vele verhalen

Als de sterren zingen Zoals jullie weten vind ik kinderboeken heerlijk.. En ook nu nog, ben ik een vervend lezer.  ...
Lees meer
Peuters en kleuters leren door dans, spel en beweging

Peuters en kleuters leren door dans, spel en beweging

Peuters en kleuters leren door dans, spel en beweging. Wist je dat het jonge brein veel beweging nodig heeft (5 tot ...
Lees meer
Twister in de buitenlucht

Twister in de buitenlucht

Buitenspelen, heel normaal... of toch niet? Mijn motto: álles wat binnen kan, kan buiten ook! Wat dacht je bijvoorbeeld van ...
Lees meer
En dan schrik je van je eigen gedachte.....

En dan schrik je van je eigen gedachte…..

Het is mooi weer en de terrassen zitten behoorlijk vol. Ik was blijkbaar niet de enige die een strandwandeling had ...
Lees meer

Andere berichten

Dé nieuwe uitdaging: werven van medewerkers

Dé nieuwe uitdaging: werven van medewerkers

Hebben we ons de afgelopen jaren helemaal gefocust op het werven van kinderen….. staan we ineens voor een nieuwe uitdaging ...
Lees meer
Buiten slapen is goed voor een baby

Buiten slapen is goed voor een baby

Je ziet steeds vaker dat kinderdagverblijven een babyslaaphuisje buiten hebben staan. Het concept is overgevlogen vanuit Scandinavië. In deze noordelijke ...
Lees meer
Door fantasievragen te stellen kan een kind lekker vrij nadenken en praten

Door fantasievragen te stellen kan een kind lekker vrij nadenken en praten

Vrij kunnen denken vinden kinderen leuk. Als je dan je eigen sturende mening achterwege laat, krijg je nog leukere gesprekken ...
Lees meer
Beurstip: NOT

Beurstip: NOT

Volgende week vindt van 22 t/m 26 januari de grootste onderwijsbeurs van Nederland weer plaats in de jaarbeurs Utrecht.  De Nationale ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]