Slide Licht je (potentiele) klanten goed voor over je tarieven! vanaf € 119,- incl. BTW per jaar GRATIS PROEFACCOUNT Slide Plaats binnen 1 uur NETTO BIJDRAGE op je website beheer module - stel zelf je design op - alle prijsstructuren GRATIS PROEFACCOUNT

Tijdens mijn reizen ben ik altijd gefascineerd hoe objecten en materialen een nieuwe functie krijgen. In tropische landen zie je dat kosteloos materiaal uit de natuur innovatief wordt gebruikt.  Denk eens aan rijstkommetjes van kokosnoten, bladeren als dakbedekking en een horgordijn van hangende schelpen aan een draad. Ook binnen de kinderopvang is het gebruik van kosteloos materiaal bekend bij creatieve beeldende activiteiten. Toiletrollen worden takken van een herfstboom, versierde yoghurtbakjes dienen als potje voor de kerststukjes en pakken melk transformeren in kinderhanden tot lampionnen. In dit blog wil ik de creatieve vondsten uit het buitenland delen en een alternatief aandragen ter inspiratie.

gieter
#1 Gieter
Deze is eenvoudig te maken met kinderen met behulp van een plastic melkfles. Bso-kinderen kunnen met een handboor zelf de gaatjes in de dop boren. Ter versiering kun je uit ander kosteloos materiaal figuren knippen en beplakken. Zorg wel voor de juiste lijm.

blikje
#2 Lampje
Deze activiteit kun je zonder aanpassingen overnemen voor bso-kinderen. Denk hierbij wel aan de veiligheid bij het gebruik van een stanleymes en tik eerst met een hamertje om de eerste opening te maken.

Advertentie

Pedagogisch Medewerkster Peutergroep 3-4 jaar Pedagogisch Medewerkster Peutergroep 3-4 jaar Je staat als pedagogisch medewerker vier dagen per week (ma, woe, do en vr) op een 3+ groep. Op deze groep ga je de kinderen in een leeftijdscategorie van 3 MEER INFO ALLE VACATURES Amsterdam Ontwikkelingsgerichte Pedagogisch medewerker- Fulltime Ontwikkelingsgerichte Pedagogisch medewerker- Fulltime Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse opvang, ontwikkeling en verzorging van een groep kinderen in de leeftijdscategorie 0-4 jaar. Kortom, leef je uit. Spelletjes spelen, in de plassen stampen, liedjes MEER INFO ALLE VACATURES Rotterdam

 

IMG_0195
#3 Hut bouwen
Maak van een enorme kabelrol een hut. Deze rollen zijn niet gratis ergens te verkrijgen. Maar het concept van een hut bouwen blijft bestaan. Dit kun je verwezenlijken met al het kosteloos materiaal dat bruikbaar lijkt. Van houten hutten tot tenten van lappen stof.

auto
#4 Speelgoed
Zelf speelgoedauto’s maken! Petflessen kunnen scherp zijn, bewerk daarom de randen met schuurpapier. Met kleine haarelastiekjes aan weerszijde van de wielen blijven de doppen op z’n plaats.

bloem#5 Decoratie
Nog een leuke activiteit met de onderkant van de petfles. Zaag deze door en verf het plastic. Wanneer je deze bij elkaar hangt kan het erg decoratief zijn.

Kortom, kosteloos materiaal is waardevol. Nu jij! Geef jezelf eens de volgende opdracht. Welk kosteloos materiaal ligt er in de knutselkast? Met welke materialen kun jij morgen een activiteit organiseren? Voor leidinggevenden is het een leuke opdracht om tijdens een vergadering aan te bieden. Verzamel de materialen en bedenk activiteiten. Veel plezier!

BLOGGER

+ berichten

Hallo, mijn naam is Nicole de Beer. Als invalkracht, manager en vanuit een eigen bedrijf heb ik mij altijd proberen in te zetten om meer creatieve activiteiten op het programma te krijgen binnen de kinderopvang.
Twee jaar China heeft mij heel duidelijk gemaakt dat het beschikken over een sterk ontwikkeld creatief vermogen van groot belang is. En niet enkel in Azië, mijn huidige woonplaats, maar ook in Nederland. Nederlandse kinderen krijgen steeds meer kant en klaar activiteiten aangeboden en moeten succesvol zijn binnen de aangegeven maatschappelijke kaders. Onze benadering van kinderen belemmert het ontwikkelen van creatief vermogen. En dat is zorgelijk.
Mijn blog gaat dan ook over creativiteit in de breedste zin van het woord. Creativiteit is experimenteren, fouten maken, nadenken over mogelijke processen en ruimte krijgen. Het plezier ervaren om te mogen verkennen en te ontdekken.
Groet Nicole

Gerelateerde berichten