De laatste schoolweek is bij ons aangebroken, dus we zijn druk bezig met de voorbereiding van de zomervakantie. Naast speurtochten, Wie is de Mol, levend Cluedo, Expeditie Robinson en bosspellen wil ik ook diverse kookactiviteiten aanbieden.  Nu vind ik koken best leuk maar als bso-activiteit is het niet echt mijn ding. Vandaar dat ik een aantal simpele maar leuke en vooral lekkere activiteiten voor deze zomervakantie heb uitgezocht.

Junior Masterchef

Wat grotere activiteiten die gebaseerd zijn op tv-programma’s zijn bij onze kinderen altijd erg geliefd. Zo wil ik deze zomer weer eens Junior Masterchef met de kinderen spelen. Jaren geleden heb ik dat op mijn oude bso een aantal keer gedaan en dat was een groot succes. Je deelt de kinderen op in twee- of drietallen en laat ieder groepje op internet een gerecht kiezen dat ze willen gaan maken. De groepjes maken een boodschappenlijstje, doen de boodschappen en gaan dan koken. Op netjes opgemaakte borden presenteren ze de gemaakte gerechten. De jury, bestaande uit andere kinderen, medewerkers van een andere groep, of ouders, proeven en geven cijfers. Het groepje dat het hoogste cijfer haalt, wint Junior Masterchef.

Extra uitdagend

Een spel als Junior Masterchef kun je op veel verschillende manieren aanpassen zodat het extra uitdagend wordt. Laat de kinderen een driegangenmenu bedenken en koken. Op die manier heb je drie verschillende kookrondes in het spel. Tussendoor is er dan ruimte om binnen of buiten even lekker ‘vrij’ te spelen. Iedere ronde wordt apart beoordeeld en de cijfers worden per ronde bijgehouden. Aan het einde van de dag wint het groepje met de meeste punten. Je kunt ook een thema koppelen aan deze activiteit. Zo kun je de kinderen een gerecht uit een (bepaald) vakantieland laten kiezen en koken. Koken met alleen groenten, gezond koken of een gerecht maken in een bepaalde kleur zijn ook erg leuk om te doen.

Wildplukken

Wat in de zomervakantie ook heel leuk is om te gaan doen, is wildplukken. Je gaat daarbij in de (stads)natuur op zoek naar eetbare blaadjes, noten en vruchten. Op de site oogstenzonderzaaien.nl vind je alles over eten uit het wild en hoe je dit lekker klaar kunt maken. In de wildplukwijzer (te vinden op internet) kun je de plekken in jouw buurt waar bijvoorbeeld noten- of fruitbomen staan, vinden. Ga ’s morgens met de kinderen de buurt in, neem bakjes en zakjes mee en vergeet vooral niet te voelen, te ruiken en te proeven. Terug op de bso kook je wat lekkers met de gevonden ingrediënten. Let met wildplukken wel op de volgende zaken. Pluk geen paddenstoelen! Om deze veilig te kunnen plukken en eten is gedegen kennis nodig. Laat altijd met plukken voldoende vruchten/noten over voor hongerige dieren en pluk niet langs drukke wegen in verband met uitlaatgassen .

Kleine ideetjes

Naast deze grotere activiteiten zijn er genoeg kleine activiteiten te bedenken waarmee je de zomervakantie net iets lekkerder maakt. Maak met de kinderen ijsblokjes met eetbare bloemen, fruit en kruiden erin. Bak eens suikervrije cake of koekjes. Bak broodjes en pof (aard)appels boven een kampvuur of vuurkorf. Maak met zijn allen een saladebuffet en eet dat in plaats van boterhammen. Maak met de kids jullie eigen ijsthee en fruitlimonade in verschillende smaken. Ga eetbare bloemen plukken en maak hier siroop van (zie Pinterest voor ideeën). Maak ’s morgens een lekkere picknick klaar en eet deze in een park of bos in de buurt lekker op. Laat de kinderen zelf zoeken in kookboeken, Allerhandes of op internet naar recepten zoeken. Dit vinden veel kinderen superleuk om te doen.

Ik heb nu al zin om met de kinderen aan de slag te gaan en te genieten van al dat lekkers. Jullie hopelijk ook. Alvast een fijne zomervakantie en tot mijn volgende blog!

Gerelateerde berichten