Er is zoveel dat je afleidt van wat eigenlijk belangrijk is, zoals je smartphone, je werk, of simpelweg je eigen gedachtes… Yoga geeft je de kans om te genieten in het moment. Ik beschrijf graag een ouder/peuteryogalessen die ik onlangs gaf. Actieve en ontspannende oefeningen wisselen elkaar af, maar de interactie tussen ouder en kind staat centraal. Zo’n les is genieten voor de peuters, hun ouders en voor mij!

Vrijwel ieder thema en elk seizoen lenen zich voor een yogales. Ik baseer mijn thema’s echt op de belevingswereld van de kinderen. Ik kijk naar wat er speelt en wat op dat moment belangrijk is voor ze. De les hieronder sluit aan bij de lente.

Kinderzonnegroet

Ik begin vaak met de kinderzonnegroet. Omdat het een versje is, herkennen de peuters dit al snel en doen ze graag mee!

Maak een cirkel heel mooi rond
Stamp met je voeten op de grond
Daarna loop ik hand voor hand
Als een grote olifant
Ik maak me lang
Als een slag ssssss
Ik maak me klein
Dat vind ik fijn
Ik buig
Ik strek
Ik draai
Dit is te gek!

Hierna is het spannende er wel af, en komt iedereen een beetje los. Ik leg uit dat we vandaag gaan doen alsof. Ik zie een paar oogjes al glunderend opkijken naar hun ouder. Om in deze alsof-wereld te komen, maken de mama’s en papa’s een yogatunnel waar alle kinderen doorheen mogen kruipen. Eén meisje vindt het toch wel gek en wil er niet door. Zij gaat naast haar mama staan en is zo onderdeel van de yoga-tunnel!

Iedereen komt op een matje zitten. Ik heb geen echte yogamatjes, maar ronde matten van IKEA. Deze zijn er in allerlei vrolijke kleuren en zijn precies groot genoeg voor een peuter of kleuter!

Twee Vogels

Ik heb voor vandaag een verhaal bedacht over twee vogels. De mamavogel broedt haar ei uit en dan komt er een babyvogel uit het ei. Het ei moet eerst lekker warm worden en als de babyvogels geboren worden, moeten ze alles nog leren. Hun veren, hun vleugels, uit het nest springen, vliegen, voedsel zoeken. En als ze dan door het bos vliegen, komen ze misschien nog wel meer dieren tegen. Ik vind het zelf heel fijn als kinderen ook ideeën aandragen. Het vraagt wel wat van mijn creativiteit, máár het maakt het voor de kinderen veel leuker, omdat ze zich onderdeel van het verhaal voelen.

Ik geniet van de lachende kindergezichten en zie de vertederde blikken van de moeders en vaders. Ze genieten van elkaars aandacht en zijn fysiek lekker bezig. Alle soorten oefeningen komen aan bod. Actief, ontspannen, aarden, strekken en massage. Oefeningen die goed zijn voor de concentratie, de bloedsomloop, organen en de weerstand. Oefeningen die goed zijn voor de sociale en emotionele ontwikkeling. En dat alles met plezier! Wat wil je nog meer?

We sluiten af met mijn ’tingel-tangel’ (Zaphir-Carillon). De vogeltjes zijn moe van deze dag in het bos. Wat hebben ze veel geleerd! We gaan weer naar de matjes, waar alle vogeltjes bij hun ouder op schoot kruipen. Ze gaan net-alsof slapen. Met gesloten ogen luisteren ze naar het geluid van de tingel-tangel en ik vertel op een rustige toon wat we allemaal gedaan hebben. Ik zie een moeder zachtjes door de haren van haar dochter strijken, terwijl het meisje gaapt. Iedereen is ontspannen. Ik ook. Wat een fijne les.

Liefs, Doortje

Gerelateerde berichten