Het is al weer ruim een jaar geleden dat ik dit ‘bijzondere bezoek’, mijn eigen moeder,  op de groep mocht ontvangen en nog altijd denk ik er met een glimlach aan terug.

Mijn moeder is schrijfster. Deze maand is haar derde kinderboek uit gekomen en dat is zo leuk, dat ik het jullie toch even wil tippen! 😉 Een aantal jaar geleden begon het idee van Kaggeli Darius. Mijn moeder werkte in het geheim aan haar eerste peuter- en kleuterboek. Ze las de verhaaltjes voor aan mijn kinderen als ze op hen paste op de dinsdagmiddag. Mijn kinderen vroegen mij dan ’s avonds om voor te lezen uit het zelfde boekje als oma, en ik had geen idee!

Totdat zij die zomer vertelde waar ze mee bezig was… Haar eerste boek was grotendeels af, alleen de illustraties nog niet helemaal. Ze had de verhaaltjes voorgelezen aan haar kleinkinderen, maar wilde toch graag eens kijken wat ‘het grote publiek’ er van vond. Dat ‘grote publiek’ mochten de kinderen van het dagverblijf zijn!

De kinderen vinden het altijd bijzonder als ik vertel over mijzelf. Ze vinden het maar gek dat ik niet op het kinderdagverblijf woon, dat ik mijn eigen kinderen heb en dan ook nog een moeder, waar ik niet bij woon! Haha. Tja, die levensloop is een ingewikkeld ding. Als ik spelletjes speel met de kinderen en vragen stel als Waar woon jij? en Hoe heet je van je achternaam?  willen ze dat ook altijd weten van mij.

En die middag zou mijn moeder op bezoek komen. Mijn moeder… op dat moment voor de kinderen ongeveer net zo bijzonder als de koningin. Dat ze een verhaal kwam voorlezen, vonden de kinderen helemaal niet interessant, dat die mevrouw die zou komen mijn moeder was.. Dat was pas boeiend! Toen ze binnen kwam keken 8 paar ogen haar geïnteresseerd aan: Ben jij de moeder van Doortje? Toen zij die vraag bevestigend beantwoordde kwam dan toch meteen de volgende vraag: Heb jij een boek? Kijk! We gingen met z’n allen op het kleed zitten, lekker in het zonnetje bij de schuifpui. Een paar kinderen bleven veilig bij mij in de buurt, maar de meesten schaarden zich al snel rond mijn moeder, en keken en luisterden met volle aandacht. De plaatjes spraken enorm aan en nodigden uit tot gesprek dat de kinderen zelf initieerden. Hoe mooi! De kinderen gaven mijn moeder zo prachtige feedback op hun eigen manier.

Ook is een aantal pm’ers gevraagd naar hun mening over het boek. Zij lezen immers dag in dag boeken voor aan de kinderen en dus experts! Er zijn nog wat kleine aanpassingen gemaakt, maar de eerste Kaggeli Darius was een feit. En inmiddels zijn deel 2 en deel 3 ook uit. Het boek gaat dus over Kaggeli Darius en hij woont in een brievenbus, in de brievenbus van Tante Jolijn, om een beetje preciezer te zijn. Het boek heeft op iedere bladzijde een verhaaltje op rijm. Elk verhaal is prachtig en kleurrijk geïllustreerd. De illustraties nodigen ouders ( of pm’ers)  en kinderen uit tot gesprek, want er is op elke bladzijde veel te ontdekken en het is heel herkenbaar.

Bij ons op het kinderdagverblijf blijven de oudste kinderen het een leuk boek vinden en zelf vind ik het natuurlijk ook heel leuk! Maar ja, een beetje bevooroordeeld ben ik natuurlijk wel! 😉 Nieuwsgierig geworden? Mooi dat was de bedoeling! haha!
Kaggeli Darius is geschreven door Lucy Neetens en is voor kinderen in de leeftijd van 2,5 t/m 6 jaar. Neem eens een kijkje op de Facebookpagina van Kaggeli Darius. Leuk idee voor de kerst of voor de komende voorleesdagen!

Liefs, Doortje

Gerelateerde berichten