De grote tv hit Expeditie Robinson is natuurlijk spannend om naar te kijken, maar het is nog leuker om samen met de bso-kinderen te ervaren! Maar hoe pak je dat aan en wat heb je nodig?
Spelopzet
Het idee van Expeditie Robinson is dat je moet zien te overleven op een onbewoond eiland. De ‘schipbreukelingen’ worden verdeeld in twee kampen. De kampen strijden vervolgens tegen elkaar om te strijden voor eeuwige roem.
Het verdelen van de teams
Je kunt de teams zelf verdelen, maar het is ook leuk om de teams aan de hand van een spel te verdelen. Je kunt bijvoorbeeld op basis van een aantal vragen, de kinderen zo snel mogelijk een team laten vormen. Bijvoorbeeld: je team moet bestaan uit 3 jongens, 3 meisjes, 1 kind ouder dan 9 en 1 kind met blond haar. Zo is je eerste uitdaging al klaar! Vergeet vervolgens niet om à la Robinson de teams een zakdoek in hun eigen kleur te geven!
De spellen
Het is natuurlijk leuk om alle onderdelen van Expeditie Robinson terug te laten komen. De opdrachten zijn vaak gelinkt aan behendigheid, durf en uithoudingsvermogen, vuur maken, proeven en puzzelen. Hieronder volgt voor elk onderdeel een voorbeeldspel. Natuurlijk zijn er veel meer mogelijkheden!
Behendigheid
Een leuk spel is de evenwichtsbalk. De kampen strijden tegen elkaar op de evenwichtsbalk. Van beide kampen gaat een deelnemer op een evenwichtsbalk staan. Deze kun je maken van twee kratten en een plank. Zodra een van de deelnemers zijn evenwicht verliest, mag een ander van lid van het kamp zijn plek innemen. Het team dat het langst iemand op de evenwichtsbalk heeft staan wint! Duurt het te lang? Vraag de deelnemers dan op één been te gaan staan!
Durf en uithoudingsvermogen
Maak een parcours met bijvoorbeeld klim- en klauterobstakels, een stukje om te rennen, een stukje kruipen door hoepels en een slalom. Door er een estafette van te maken, betrek je alle kampleden bij de opdracht. Het team dat het eerste finisht is de winnaar!
Vuur maken
Vuur kun je maken met een magnesiumstick en een pluk watten. Of je deze opdracht uitvoert ligt helemaal aan je eigen ervaring met vuur maken én de ervaring van de groep. Het is wel erg leuk, maar vaak goed om het wedstrijdelement hier een beetje te temperen. Werk in ieder geval met een vuurschaal en maak een klein vuurtje.
Proeven
Laat de kinderen blind (met de kampzakdoek voor) allemaal dingen proeven. Een teamlid schrijft op een bordje wat er geproefd is. Denk bijvoorbeeld aan een citroen, gek gevormde chips, sliertjes komkommer, pudding, geprakte ontbijtkoek… Het is natuurlijk leuk als het een beetje vreemd aanvoelt en gek smaakt!
Puzzelen
Je kunt een soort speurtocht uitzetten, maar het is ook leuk om zelf een puzzel te maken van bijvoorbeeld karton. De stukken kun je verstoppen en wanneer alle stukken compleet zijn en de puzzel gemaakt, komt er een vraag tevoorschijn. Het kamp dat deze vraag het eerst goed heeft beantwoord, wint deze opdracht!
Loose part play
Een aantal van bovenstaande spelonderdelen zijn ook te ondersteunen wanneer je een breed assortiment openeindmateriaal (‘loose parts) tot je beschikking hebt. En je kunt er nog veel meer spelonderdelen mee verzinnen! Want naast dat je openeindmateriaal in kunt zetten voor vrij spel, kun je er natuurlijk ook allerlei circuitjes en bouwwerken mee maken.