In de groepsruimte staat een grote bak met houten schijfjes, kurken, houten ijsstokjes, dopjes en wat lege potjes. Nieuwsgierig komen er wat kinderen kijken. Wat is dat? Voorzichtig wordt een kurk opgepakt en neergezet. Hé, de kurk valt om! Verbaasd kijkt het kind me aan. ‘Probeer het nog eens’’, zeg ik. De kurk wordt weer opgepakt en neergezet. Hé, nu blijft de kurk wel staan, en kijk: een houten schijfje past er bovenop. Voorzichtig proberen de kinderen wat er nog meer op een kurk kan liggen.

Muziek!

De kurk en het dopje kunnen ook in een leeg potje; dan heb je ineens een muziekinstrument. De ogen van het kind dat dit net ontdekt, beginnen te stralen. Zij schudt het potje eerst zachtjes heen en weer, en ontdekt dan dat je het ook hard kan schudden en dat je dan het geluid ook harder hoort. Enthousiast beweegt ze het potje in haar eigen ritme. Elk kind ontdekt zijn eigen spel met openeindmateriaal.

Telkens wat anders

Stapelen, naast elkaar leggen, sorteren, ‘wat past waar in’. Elk kind onderzoekt voor zichzelf hoe het ermee bezig kan en wil zijn. Openeindmateriaal kan telkens wat anders voorstellen, prikkelt de nieuwsgierigheid en de fantasie, geeft voldoening, stimuleert kinderen er woorden aan te geven. Als een kind materiaal ordent, zet het bovendien een belangrijke ontwikkelingsstap die hem voorbereidt op het rekenen.

Niets staat vast, er zijn geen voorbeelden. Alles mag en alles is geweldig!

Hier wat voorbeelden van hoe ik op mijn peutergroep openeindmateriaal aanbied:
Lege doosjes en bakjes, grote en kleine wc-rollen zijn voorbeelden van openeindmateriaal. De kinderen gebruiken de wc-rol misschien eerst alleen om door te kijken. Van lieverlee ontdekken steeds meer mogelijkheden. Eventueel kun je laten zien dat je door het rolletje ook iets in een bakje kan laten glijden, hiermee stimuleer je de kinderen tot rijker spel.
Soms haal ik wat materialen uit onze bak met opendeindmateriaal en vul het aan met kapla-houtjes en wat kiepautootjes. IJverig wordt alles verplaatst, de kinderen gaan op in een groot fantasiespel. Als pedagogisch werker zit ik erbij, stel af en toe een vraag, voeg iets toe zoals een bordje waar de houtjes opgestapeld gaan worden en iedereen speelt zijn eigen spel. Ik kijk, observeer en geniet.

Mama

Alleen wat ijsstokjes en wat houten, plastic of kartonnen rondjes neerleggen, geeft ook al een prachtig fantasiespel. Op de foto legt een van de kinderen de stokjes bij elkaar en vertelt trots dat ze een mama heeft gemaakt. Prachtig toch?

Sorteren

Openeindmateriaal kan je ook gebruiken in een gestructureerd spel. Laatst heb ik met een van de kinderen de bak met materiaal gepakt en wat losse bakjes neergezet. ‘Wat hoort bij elkaar’, was mijn vraag. En samen hebben we de bak gesorteerd in kurken, stokjes, rondjes, houtjes etc. Het kind had de leiding en ik volgde hem in zijn sorteren. Regelmatig werd ik op mijn vingers getikt. ‘Nee, dat hoort niet daar maar in het andere bakje!’ ‘Mooi te horen hoeveel taal dit kind gebruikte bij het sorteren.

Een wereld te ontdekken!

Er zijn nog talloze andere manieren om openeindmateriaal aan te bieden. De materialen zijn overal om ons heen te vinden en kosten bijna niks. Je bereikt met dit materiaal alle kinderen, ieder op zijn eigen niveau. Je prikkelt de fantasie en geeft het kind leiding over zijn eigen spel.

Ga verzamelen en met de kinderen aan de slag. Veel speelplezier.

Geef een reactie op dit artikel

Margreet Peek

Ik ben Margreet Peek, 58 jaar, 2 volwassen kinderen en altijd gewerkt met peuters en hun ouders. Tegenwoordig werk ik als pedagogisch medewerker en VE-specialist op speelleergroepen bij de Ska in Amersfoort. In mijn werk vind ik het belangrijk om ouders, collega’s én peuters te coachen in met elkaar omgaan, met elkaar spelen en met elkaar leren. Het spelen is een belangrijkste speerpunt in mijn werk.

Ik wil mijn ervaring delen en vind het leuk om hier over te schrijven.

Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

Gerelateerde berichten

Knutselen maar!

Knutselen maar!

Ik heb al eens eerder een blog geschreven over knutselen met jonge kinderen.  Het blijkt dat volwassenen het soms best ...
Lees meer
Kiekeboe!

Kiekeboe!

KIEKEBOE! Wedden dat jij dit spelletje meerdere keren per dag speelt? Kiekeboe hoort bij de ontwikkeling van kinderen. Ouders en ...
Lees meer
Boeken in de kinderopvang, liefde voor het boek

Boeken in de kinderopvang, liefde voor het boek

Ondertussen heb ik al heel wat kindercentra in binnen- en buitenland gezien. Ik kan het nooit laten om een kijkje ...
Lees meer
Zomerreceptenboekje

Zomerreceptenboekje

Je hoeft niet op vakantie om je kinderen een leuke zomervakantie te geven! We hebben Madaga gevraagd een leuk weekmenu ...
Lees meer

Andere berichten

Grenzen aangeven, een dagelijkse struggle...

Grenzen aangeven, een dagelijkse struggle…

‘De tv gaat over 10 minuten uit’ zeg ik luid en duidelijk. Ik kijk of de meiden van 5 en ...
Lees meer
SLIM Bewegen

SLIM Bewegen

Chantal heeft het druk. Het liefst zou ze echt even met de kinderen meespelen, maar ze moet nog een aantal ...
Lees meer
Adverteren op inhoud

Adverteren op inhoud

Adverteren op To be Kinderopvang is nieuw en anders. Je kan niet banneren, maar je adverteert op inhoud. Door onze ...
Lees meer
Elk kind verdient de beste start

Elk kind verdient de beste start

Elk kind verdient de beste start. Dat is uiteraard goed voor kind en ouders, maar ook voor de samenleving als ...
Lees meer