In de groepsruimte staat een grote bak met houten schijfjes, kurken, houten ijsstokjes, dopjes en wat lege potjes. Nieuwsgierig komen er wat kinderen kijken. Wat is dat? Voorzichtig wordt een kurk opgepakt en neergezet. Hé, de kurk valt om! Verbaasd kijkt het kind me aan. ‘Probeer het nog eens’’, zeg ik. De kurk wordt weer opgepakt en neergezet. Hé, nu blijft de kurk wel staan, en kijk: een houten schijfje past er bovenop. Voorzichtig proberen de kinderen wat er nog meer op een kurk kan liggen.

Muziek!

De kurk en het dopje kunnen ook in een leeg potje; dan heb je ineens een muziekinstrument. De ogen van het kind dat dit net ontdekt, beginnen te stralen. Zij schudt het potje eerst zachtjes heen en weer, en ontdekt dan dat je het ook hard kan schudden en dat je dan het geluid ook harder hoort. Enthousiast beweegt ze het potje in haar eigen ritme. Elk kind ontdekt zijn eigen spel met openeindmateriaal.

Telkens wat anders

Stapelen, naast elkaar leggen, sorteren, ‘wat past waar in’. Elk kind onderzoekt voor zichzelf hoe het ermee bezig kan en wil zijn. Openeindmateriaal kan telkens wat anders voorstellen, prikkelt de nieuwsgierigheid en de fantasie, geeft voldoening, stimuleert kinderen er woorden aan te geven. Als een kind materiaal ordent, zet het bovendien een belangrijke ontwikkelingsstap die hem voorbereidt op het rekenen.

Niets staat vast, er zijn geen voorbeelden. Alles mag en alles is geweldig!

Hier wat voorbeelden van hoe ik op mijn peutergroep openeindmateriaal aanbied:
Lege doosjes en bakjes, grote en kleine wc-rollen zijn voorbeelden van openeindmateriaal. De kinderen gebruiken de wc-rol misschien eerst alleen om door te kijken. Van lieverlee ontdekken steeds meer mogelijkheden. Eventueel kun je laten zien dat je door het rolletje ook iets in een bakje kan laten glijden, hiermee stimuleer je de kinderen tot rijker spel.
Soms haal ik wat materialen uit onze bak met opendeindmateriaal en vul het aan met kapla-houtjes en wat kiepautootjes. IJverig wordt alles verplaatst, de kinderen gaan op in een groot fantasiespel. Als pedagogisch werker zit ik erbij, stel af en toe een vraag, voeg iets toe zoals een bordje waar de houtjes opgestapeld gaan worden en iedereen speelt zijn eigen spel. Ik kijk, observeer en geniet.

Mama

Alleen wat ijsstokjes en wat houten, plastic of kartonnen rondjes neerleggen, geeft ook al een prachtig fantasiespel. Op de foto legt een van de kinderen de stokjes bij elkaar en vertelt trots dat ze een mama heeft gemaakt. Prachtig toch?

Sorteren

Openeindmateriaal kan je ook gebruiken in een gestructureerd spel. Laatst heb ik met een van de kinderen de bak met materiaal gepakt en wat losse bakjes neergezet. ‘Wat hoort bij elkaar’, was mijn vraag. En samen hebben we de bak gesorteerd in kurken, stokjes, rondjes, houtjes etc. Het kind had de leiding en ik volgde hem in zijn sorteren. Regelmatig werd ik op mijn vingers getikt. ‘Nee, dat hoort niet daar maar in het andere bakje!’ ‘Mooi te horen hoeveel taal dit kind gebruikte bij het sorteren.

Een wereld te ontdekken!

Er zijn nog talloze andere manieren om openeindmateriaal aan te bieden. De materialen zijn overal om ons heen te vinden en kosten bijna niks. Je bereikt met dit materiaal alle kinderen, ieder op zijn eigen niveau. Je prikkelt de fantasie en geeft het kind leiding over zijn eigen spel.

Ga verzamelen en met de kinderen aan de slag. Veel speelplezier.

Geef een reactie op dit artikel

Margreet Peek

Ik ben Margreet Peek, 58 jaar, 2 volwassen kinderen en altijd gewerkt met peuters en hun ouders. Tegenwoordig werk ik als pedagogisch medewerker en VE-specialist op speelleergroepen bij de Ska in Amersfoort. In mijn werk vind ik het belangrijk om ouders, collega’s én peuters te coachen in met elkaar omgaan, met elkaar spelen en met elkaar leren. Het spelen is een belangrijkste speerpunt in mijn werk.

Ik wil mijn ervaring delen en vind het leuk om hier over te schrijven.

Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

Gerelateerde berichten

Thema: ‘dieren’

Thema: ‘dieren’

Afgezaagder kan je het bijna niet bedenken, een dierenthema in de kinderopvang. Misschien als je helemaal gek wil doen, kun ...
Lees meer
Happy Kids Massage Book, iedereen kan masseren!

Happy Kids Massage Book, iedereen kan masseren!

Wat een geluk, ik mag weer een nieuwe boekrecensie schrijven! Het boek dat ik dit keer voor jullie gelezen heb ...
Lees meer
Aannames en creativiteit. Verbreed je eigen horizon.

Aannames en creativiteit. Verbreed je eigen horizon.

Vanmorgen nam ik een hap yoghurt met muesli en ineens had ik pijn. Mijn beugeldraadje achter mijn ondertanden was losgeraakt ...
Lees meer
“Wat moeten we nu weer buiten doen?”

“Wat moeten we nu weer buiten doen?”

Buitenspelen is niet zo moeilijk, maar als je als pedagogisch medewerker of activiteitenbegeleider elke dag een nieuw programma moet bedenken, ...
Lees meer

Andere berichten

Activiteiten, spelen met taal

Activiteiten, spelen met taal

Het is fascinerend om te zien hoe mensen kunnen communiceren zonder taal. Afgelopen twee jaar in China en nu in ...
Lees meer
HarT werken in de babyopvang

HarT werken in de babyopvang

Je leest vaak dat de kwaliteit van de baby opvang te wensen overlaat. Er worden een aantal maatregelen ingezet om ...
Lees meer
Mannen in de kinderopvang

Mannen in de kinderopvang

Daar is ie dan mijn eerste blog voor deze leuke pagina. Als een van de weinige mannen in de kinderopvang, ...
Lees meer
Lappendeken van kinderopvang

Lappendeken van kinderopvang

De telefoon rinkelt. Een toekomstige moeder zoekt opvang voor een kindje van 3 maanden voor 1 dag (deel) per week ...
Lees meer
Margreet Peek 2018-07-03T15:08:09+00:00