Zingen en musiceren is ontzettend leuk, maar ook goed voor de ontwikkeling van kinderen. Het maakt bijvoorbeeld sociaal, vergroot de fantasie en creativiteit, en stimuleert de taalontwikkeling. In mijn vorige blogs kun je lezen waarom ik zingen met kinderen zo belangrijk vind. En hoe je dan zou kunnen zingen met kleine kinderen.

Dat zingen goed is voor de taalontwikkeling weet iedereen. Door het zingen van liedjes leren kinderen nieuwe woordjes,. Ze horen hoe zinnen zijn opgebouwd en door de rijm wordt een tekst voorspelbaar en kunnen ze deze al snel zelf aanvullen. Wat niet veel mensen weten, is dat er  door het ritme van de muziek meer activiteit plaatsvindt in de hersengebieden die zorgen voor het detecteren van patronen. En deze vaardigheid speelt een belangrijke rol bij het leren van een taal.  Daarom is het – naast zingen – ook goed om ritmische spelletjes met (kleine) kinderen te spelen.

Advertentie

Pedagogisch medewerker BSO ‘t Mouwtje – Bussum (27,5 uur p/w) Pedagogisch medewerker BSO 't Mouwtje - Bussum (27,5 uur p/w) Heb jij een enorme dosis energie en enthousiasme? Ga je graag met de kinderen op excursie of bedenk je de leukste activiteiten? En werk je graag op een grote locatie MEER INFO ALLE VACATURES Bussum 3 vacatures voor pedagogisch medewerker van ca. 18 uur 3 vacatures voor pedagogisch medewerker van ca. 18 uur Als pedagogisch medewerker ben je verantwoordelijk voor de verzorging van de kinderen en het stimuleren van hun ontwikkeling op eigen niveau. Je creeert een gezellige sfeer waarin de kinderen zich MEER INFO ALLE VACATURES Edam Ervaren BSO medewerker Ervaren BSO medewerker Op onze leuke en gezellige BSO doe je alle werkzaamheden die horen bij een BSO. Daarnaast ben je met je ervaring al snel iemand die minder ervaren medewerkers goed kan MEER INFO ALLE VACATURES Almere Poort Ben jij de leukste en liefste BSO-medewerker die er is? Ben jij de leukste en liefste BSO-medewerker die er is? Ben jij een pedagogisch medewerker BSO en krijg jij energie van het bedenken van inspirerende activiteiten voor kinderen van 4 - 12 jaar? Dan hebben wij wellicht een droombaan voor MEER INFO ALLE VACATURES Kesteren Gezocht: ervaren en vrolijke pedagogisch medewerker voor ons kinderdagverblijf/ BSO Gezocht: ervaren en vrolijke pedagogisch medewerker voor ons kinderdagverblijf/ BSO We hebben 2 baby en 2 peutergroepen  waar veel tijd en aandacht voor de kinderen is. We werken gestructureerd en bieden  activiteiten aan volgens de Uk&Puk methode. Je werkt op MEER INFO ALLE VACATURES Almere Starten als freelancer in de kinderopvang Starten als freelancer in de kinderopvang Via het onlineplatform Tadaah kun je als freelance pedagogisch medewerker aan de slag bij tal van opdrachtgevers in de randstad.  Je kunt gaan werken bij BSO, kinderdagverblijven, voorscholen, naschoolse opvang MEER INFO ALLE VACATURES Randstad, Amsterdam

Voorbeelden van ritme-spelletjes

Baby’s vanaf 9 maanden kun je met een trommel mee laten spelen met een kinderliedje. Speel zelf ook leuke ritmes en laat de kleintjes op hun manier meespelen. Door gericht te luisteren naar een ritme leren ze te focussen op wat ze ‘moeten’ en willen horen. Ze filteren als het ware de achtergrondruis uit, om zo de relevante informatie uit alle geluiden om zich heen te halen.

Met dreumesen en peuters kun je leuke klap-spelletjes spelen, zoals:

  • speel 3 verschillende muziekfragmenten af (filmmuziek leent zich hier heel goed voor) en klap, stamp of spring bij elk fragment zo goed mogelijk in de maat.
  • zeg de woorden ‘pannenkoek, pannenkoek, pannenkoek met stroop’ en klap erbij: de kinderen kunnen meeklappen of met een instrument meedoen. Zeg de woorden steeds zachter en zachter, zodat uiteindelijk alleen het klappen of het spelen op instrumenten overblijft.
  • werk (met de oudere peuters) met plaatjes: leg verschillende plaatjes op de grond met daarop 1, 2, 3 of 4 stippen/kikkers/vlaggetjes/enz. Het aantal stippen staat voor het aantal keer klappen/spelen op instrument. Oefen een paar keer, zodat je weet dat iedereen het heeft begrepen. Leg nu de plaatjes in een bepaalde volgorde; kunnen de kinderen de volgorde klappen? Wie wil nu een nieuwe volgorde maken?

Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan deze spelletjes!

Groetjes,
Fabrina

BLOGGER

+ berichten

Mijn naam is Fabrina Willemse en op dit moment ben ik werkzaam als muziekdocente op ROC de Leijgraaf in Veghel/Oss. Daar inspireer ik de studenten PW/OA hun eigen creativiteit te vergroten en om invulling te geven aan muziekactiviteiten op hun stage en later in hun werkveld. Ook houd ik sinds een paar maanden een eigen blog bij, waar ik o.a. gedichtjes schrijf en muzikale spelletjes en liedjes deel. Hier vind je wat meer informatie over wat ik doe en heb gedaan: https://creatieflevenblog.wordpress.com/fabrina/

Gerelateerde berichten