Zingen en musiceren is ontzettend leuk, maar ook goed voor de ontwikkeling van kinderen. Het maakt bijvoorbeeld sociaal, vergroot de fantasie en creativiteit, en stimuleert de taalontwikkeling. In mijn vorige blogs kun je lezen waarom ik zingen met kinderen zo belangrijk vind. En hoe je dan zou kunnen zingen met kleine kinderen.
Dat zingen goed is voor de taalontwikkeling weet iedereen. Door het zingen van liedjes leren kinderen nieuwe woordjes,. Ze horen hoe zinnen zijn opgebouwd en door de rijm wordt een tekst voorspelbaar en kunnen ze deze al snel zelf aanvullen. Wat niet veel mensen weten, is dat er door het ritme van de muziek meer activiteit plaatsvindt in de hersengebieden die zorgen voor het detecteren van patronen. En deze vaardigheid speelt een belangrijke rol bij het leren van een taal. Daarom is het – naast zingen – ook goed om ritmische spelletjes met (kleine) kinderen te spelen.
Voorbeelden van ritme-spelletjes
Baby’s vanaf 9 maanden kun je met een trommel mee laten spelen met een kinderliedje. Speel zelf ook leuke ritmes en laat de kleintjes op hun manier meespelen. Door gericht te luisteren naar een ritme leren ze te focussen op wat ze ‘moeten’ en willen horen. Ze filteren als het ware de achtergrondruis uit, om zo de relevante informatie uit alle geluiden om zich heen te halen.
Met dreumesen en peuters kun je leuke klap-spelletjes spelen, zoals:
- speel 3 verschillende muziekfragmenten af (filmmuziek leent zich hier heel goed voor) en klap, stamp of spring bij elk fragment zo goed mogelijk in de maat.
- zeg de woorden ‘pannenkoek, pannenkoek, pannenkoek met stroop’ en klap erbij: de kinderen kunnen meeklappen of met een instrument meedoen. Zeg de woorden steeds zachter en zachter, zodat uiteindelijk alleen het klappen of het spelen op instrumenten overblijft.
- werk (met de oudere peuters) met plaatjes: leg verschillende plaatjes op de grond met daarop 1, 2, 3 of 4 stippen/kikkers/vlaggetjes/enz. Het aantal stippen staat voor het aantal keer klappen/spelen op instrument. Oefen een paar keer, zodat je weet dat iedereen het heeft begrepen. Leg nu de plaatjes in een bepaalde volgorde; kunnen de kinderen de volgorde klappen? Wie wil nu een nieuwe volgorde maken?
Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan deze spelletjes!
Groetjes,
Fabrina