Ze staan weer voor de deur, de Nationale Voorleesdagen!

In dit blog wil ik jullie kennis laten maken met het boek “Ik ben bij de dinosaurussen geweest” van Floor de Goede & Edward van de Vendel.

Ik moet eerlijk bekennen, dat toen ik het boek voor het eerst zag dacht: dit is een echt jongensboek. Grote stoere, gevaarlijke dinosaurussen, daar staat dit boek vol mee!

Het boek heeft weinig tekst en laat zo veel over aan de beleving van de kinderen. De prenten in dit boek zijn kleurrijk en er is veel op te zien.  Het gaat over een jongetje dat bij de dinosaurussen is geweest. Er wordt kennis gemaakt met verschillende dinosaurussen, bekende, zoals de triceratops en onbekende dinos’ zoals de lambeosaurus.  Samen gaan ze op avontuur. De zussen ( de oudste en de liefste) vinden dino’s stom, of schattig, maar geloven niet dat hij bij de dinosarussen is geweest en dat is heel stom!

De kinderen aan tafel wijzen veel aan terwijl ik voorlees. Blijkbaar is het dus toch niet alleen een boek voor jongens, want ook de meiden doen enthousiast mee! Ik vind het leuk dat het taalgebruik niet te kinderachtig is. Het nodigt uit om met begrippen te experimenteren. Zo is er een oudste zus. Wie heeft er thuis nog meer een oudere zus? Of misschien ben je zelf juist wel de oudste thuis. En wie is eigenlijk de oudste van onze groep? De kinderen zijn het er over eens, dat ben ik. Ik ben 7! (Mijn dag is weer goed!)

Zoals jullie weten vind ik het erg leuk om na het lezen van  het boek er nog een activiteit aan te koppelen. Jullie ook? Hier alvast een paar ideetjes:

  • Voetafdrukken maken en zo een dinospoor maken.
  • Kennismakingsspelletjes. Want het jongetje kent niet alle dino’s.
  • Spannend en leuk. Sommige bladzijdes zien er spannender uit. Maak zelf eens een gevaarlijke dino, of juist een lieve! Heel leuk om te zien, welke kleuren de oudste peuters gebruiken bij spannend en schattig.
  • Van een paar oude sokken heb ik handpoppen gemaakt. De dino avonturen kwamen zo spontaan tot leven! Wat verschillende kleuren sokken, bij de een wat vleugels, bij de ander tanden, en natuurlijk ogen en de kinderen vonden het stoere dino’s!
  • En natuurlijk heb ik ook een paar yoga oefeningen gedaan en de Dinodans!

Ik wens jullie heerlijke Voorleesdagen! Geniet er van.

Liefs,

Doortje

Geef een reactie op dit artikel

Doortje

Mijn naam is Doortje en vanaf deze maand mag ik gaan bloggen voor To Be Kinderopvang. Super leuk! Het idee van een platform voor en door de kinderopvang spreekt mij heel erg aan. Situaties en visies met elkaar delen en zodoende van elkaar leren en elkaar inspireren.

Ik werk inmiddels 12 jaar in de kinderopvang op een kleinschalig kinderdagverblijf, met maar twee groepen. Ik werk op een verticale groep en daar beleef ik van alles.
Ik ben mij de afgelopen jaren gaan verdiepen en verrijken met kennis en vaardigheden waarmee ik mijn beroep nog beter en leuker wil kunnen uitvoeren. Zo studeer ik jeugd en ontwikkelingspsychologie en ben ik opgeleid als docent peuter en kleuteryoga. Ook doe ik veel met muziek.

Iedere maand zal ik een blog schrijven over mijn belevenissen of visie op bepaalde situaties in de kinderopvang. Ik hoop dat jullie ze met plezier lezen.

Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw berich wordt geplaatst door deze auteur.

Gerelateerde berichten

Mijn grote reis om de wereld DINOSAURUS

Mijn grote reis om de wereld DINOSAURUS

Heb jij een kleintje dat van dino's houdt? Of heb je een peuter die minutenlang naar plaatjes kan kijken? Dan ...
Lees meer
Draadloze oortjes en verrekijkers, het creatief proces

Draadloze oortjes en verrekijkers, het creatief proces

Sinds een maand ben ik weer in Nederland. Afgelopen tijd heb ik grappige en ook ontroerende voorbeelden gezien van creatief ...
Lees meer
Spelen, leren en oefenen met Praattoppers van de Filosofiejuf!

Spelen, leren en oefenen met Praattoppers van de Filosofiejuf!

Vandaag geen recensie over een boek, maar iets anders… Werk jij ook met groepen? Waarbij de communicatie misschien niet altijd ...
Lees meer
'Moet je zien!' prikkelt de fantasie!

‘Moet je zien!’ prikkelt de fantasie!

Moet je zien! Ik weet zeker dat jullie net als ik weten wat een tomeloze fantasie onze peuters hebben! Heerlijk ...
Lees meer

Andere berichten

Verbinding: oplossing voor onrustige slaapkamers

Verbinding: oplossing voor onrustige slaapkamers

Iedere PM’er kent het wel; de onrustige slaapkamers, waarin de kinderen aan het keten zijn of flink huilen. Je gunt ...
Lees meer
Muzikaal samenwerken

Muzikaal samenwerken

Mensen zijn van nature sociale dieren, we leven graag in groepen en krijgen meer voor elkaar als we samenwerken met ...
Lees meer
We gaan samenwerken

We gaan samenwerken

Wij zijn heel erg trots om te kunnen vermelden dat To be Kinderopvang en KindStart partners zijn geworden. KindStart is een ...
Lees meer
Hoe Kindstart zo’n mooie beurs voor de kinderopvang werd. Een ontwikkeling.

Hoe Kindstart zo’n mooie beurs voor de kinderopvang werd. Een ontwikkeling.

De allereerste KindStart hielden we als een echte kleinschalige beurs in de tijdelijk leeg geruimde hal van John van Neer ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]