Ik lees graag voor. Elke dag een ander boek, of 10 dagen hetzelfde boek; het maakt mij niet uit. Ik geniet van het voorlezen. Een moment waarop je even je rust kan pakken met een groep en ze mee kan nemen in het verhaal. Peuters zijn zo vol fantasie, dat je er haast geen moeite voor hoeft te doen om ze te boeien met verhalen en mooie plaatjes uit een prentenboek. Soms gebruik ik boeken ook in een thema, of bedenk er activiteiten bij, iets knutselen, een (vrij)spel, yoga, of muziek. Ik vind het allemaal leuk, net als mijn collega’s en de kinderen! Vanaf deze maand mag ik af en toe bloggen over een boek bij TO BE Kinderopvang. Samen met een paar collega-bloggers, bespreken we boeken en vertellen we welke leuke ideeen we daarbij hebben. Zo kunnen we elkaar inspireren en motiveren, en dat is waar TO BE voor mij over gaat! Vorige maand kreeg ik het eerste boek en daar wil ik jullie graag over vertellen!

Het GROTE voorleesboek voor rond de 3 jaar

“Kom eens bij mij zitten, ik heb een nieuw boek en kijk eens wat er op staat?”  Uit alle hoeken van onze groep komen peuters aangerend. Ik wijs naar de grote 3 op de kaft. De meeste kinderen herkennen de 3 wel, vooral als ze zelf 3 jaar zijn. ” Ik ben ook 3!”  roepen er twee. Ik maak het een beetje aantrekkelijk door te vertellen dat dit boek echt voor grote kinderen van 3 jaar is, maaaarrr… Dat Renzo ook best mee kan luisteren, hij is immers BIJNA 3. En Sophie? Die mag ook, nog lang geen drie, maar laten we maar kijken of er voor jou ook wat leuks in staat!

De titel zegt het, Het GROTE voorleesboek voor rond de 3 jaar. Hierin staan veel verhaaltjes (het boek is echt groot, lees dik) voor oudere peuters. Sommige verhaaltjes zijn wat langer, andere wat korter, maar ze sluiten allemaal aan bij de ontwikkeling en belevingswereld van een kind rond de 3 jaar.

Er staan zoveel bekende en onbekende verhaaltjes in! In dit boek staan verhalen van o.a. Jet Boeke, Dick Bruna, Marianne Busser & Ron Schroder, Lucy Cousins, Els van Egeraat, Guido van Genechten, Mark Janssen, Martijn van der Linden, Annie M.G. Schmidt, Ingrid & Dieter Schubert, Dagmar Stam, The Tjong-Khing, Tjibbe Veldkamp, Juliette de Wit en vele anderen.

Vaak kies ik zelf het eerste verhaaltje. Zo probeer ik de peuters kennis te laten maken met een nieuw verhaaltje en nieuwe woorden. Voorlezen is zo belangrijk voor de woordenschat. Na dat verhaaltje laat ik de kinderen vaak kiezen. Zo zijn er een paar die altijd Woezel en Pip willen horen, maar op dit moment is het verhaaltje over een eigenwijs leeuwtje favoriet! ‘Ik doe het lekker toch’ heet het. De kinderen vinden het ontzettend grappig dat het leeuwtje zo eigenwijs is. En weet je wat ik zo grappig vind? Dat ik hen in hun vader-moeder-baby-grote-zus-spel (ja, ja, ook al tijden favoriet bij ons), de teksten uit het boek hoor herhalen. 🙂

Ook de platen zonder tekst zijn een succes. Bij deze platen verzinnen we dan vaak zelf een verhaal. Ik stel dan vragen als ‘Heb jij dat wel eens gedaan?’ of; ‘Wat denk je wat er gaat gebeuren?’ Zodoende worden de kinderen niet alleen voorgelezen, maar doe ik ook een beroep op hen, ze raken meer betrokken en gestimuleerd. En bij zo’n plaat maak ik er ook wel eens een zoekopdracht van. ‘Wie ziet de molen?’ Na zo’n zoekspel schakel ik vaak naar een spel. Want… zoeken kunnen we ook in het echt! ‘Wie ziet… de rode auto?’ (of de babypop, de hijskraan, de skippyhond etc. ) De kinderen raken altijd erg opgewonden, dus als het even kan, verplaats ik dit ook graag naar buiten! Na een poosje trek ik me terug. De oudste peuters gaan nog even door. Ze verstoppen attributen voor elkaar, of eindigen in een traditioneel potje verstoppertje.

Dit boek is door de afwisseling zeker een aanrader! Sommige verhaaltjes ken je misschien al, maar zoals iedereen die met kinderen werkt weet: dat maakt het voor hen alleen maar leuker! 🙂

Liefs, Doortje

Gerelateerde berichten