Het is bijna kerst, rond vijf uur, dus al donker en buiten brandt een vuurtje bij het kinderdagverblijf. Daaromheen zitten de kinderen, klaar om opgehaald te worden door hun ouders. Dat is toch wel een heel mooie manier om in de kerststemming te komen en een prettige wijze om de dag af te sluiten!
Maar durf je dit als pedagogisch medewerker ook aan? Dit is een vraag die ik vaak stel en waar ik heel verschillende antwoorden op krijg. Van “doodeng, daar begin ik echt niet aan” tot “ja, echt superstoer, ik maak elke week wel een vuurtje met de kinderen” en van alles daar tussenin.
Mijn ervaring is dat kinderen het ontzettend leuk vinden om een vuurtje te maken en er naar te kijken. Doordat ze er soms maar zo weinig (of helemaal niet) mee in aanraking komen, is het wel nodig dat we ze leren hoe ze met vuur om moeten gaan. Ook pedagogisch medewerkers moeten vaak een en ander leren over hoe je een vuurtje moet stoken. Hieronder een paar tips en tricks.

Veiligheid

Laten we beginnen met veiligheid, want die staat voorop!

Advertentie

Starten als freelancer in de kinderopvang Starten als freelancer in de kinderopvang Via het onlineplatform Tadaah kun je als freelance pedagogisch medewerker aan de slag bij tal van opdrachtgevers in de randstad.  Je kunt gaan werken bij BSO, kinderdagverblijven, voorscholen, naschoolse opvang MEER INFO ALLE VACATURES Randstad, Amsterdam Ervaren BSO medewerker Ervaren BSO medewerker Op onze leuke en gezellige BSO doe je alle werkzaamheden die horen bij een BSO. Daarnaast ben je met je ervaring al snel iemand die minder ervaren medewerkers goed kan MEER INFO ALLE VACATURES Almere Poort Ben jij de leukste en liefste BSO-medewerker die er is? Ben jij de leukste en liefste BSO-medewerker die er is? Ben jij een pedagogisch medewerker BSO en krijg jij energie van het bedenken van inspirerende activiteiten voor kinderen van 4 - 12 jaar? Dan hebben wij wellicht een droombaan voor MEER INFO ALLE VACATURES Kesteren 3 vacatures voor pedagogisch medewerker van ca. 18 uur 3 vacatures voor pedagogisch medewerker van ca. 18 uur Als pedagogisch medewerker ben je verantwoordelijk voor de verzorging van de kinderen en het stimuleren van hun ontwikkeling op eigen niveau. Je creeert een gezellige sfeer waarin de kinderen zich MEER INFO ALLE VACATURES Edam Gezocht: ervaren en vrolijke pedagogisch medewerker voor ons kinderdagverblijf/ BSO Gezocht: ervaren en vrolijke pedagogisch medewerker voor ons kinderdagverblijf/ BSO We hebben 2 baby en 2 peutergroepen  waar veel tijd en aandacht voor de kinderen is. We werken gestructureerd en bieden  activiteiten aan volgens de Uk&Puk methode. Je werkt op MEER INFO ALLE VACATURES Almere
  • Zorg voor een stevige ondergrond voor je vuurton of vuurschaal
  • Zorg dat het binnen één meter van het vuur brandvrij is (geen brandbare materialen)
  • Stook je vuur niet onder een boom of dicht bij een houten schuur e.d.
  • Zorg dat er een emmer water en/of zand binnen handbereik staat en leg een blusdeken klaar
  • Stook niet bij harde wind
  • Maak je het vuurtje aan? Trek dan je synthetische jas uit! Deze smelt te makkelijk.

De uitvoering

Aansteken kan natuurlijk met een lucifer, maar er zijn ook leukere manieren, zoals op een zonnige dag met een vergrootglas, met een vuurboog (dit vergt wel wat oefening!), met een magnesium stick of met een vuursteen.
Rookt je vuurtje heel erg? Dan is je hout misschien niet droog genoeg. Ook kan het zijn dat er niet voldoende zuurstof bij het hout komt, doordat je de blokken bijvoorbeeld te dicht op elkaar hebt gestapeld.
Vind je het nog spannend om een vuur te maken? Begin dan gewoon eens met een Zweedse fakkel. Je hoeft je dan verder niet te bekommeren over het vuur, maar je kunt je aandacht besteden aan de kinderen. Ze leren op deze manier ook wat wel en niet mag en het maakt jou een beetje zelfverzekerder.

Tips

Zelf geef ik kleine kinderen graag allemaal een vaste plek op bijvoorbeeld een stoeltje of een boomstam. Zo weten ze dat ze dat dit hun plek is, waar ze ook moeten blijven zitten, tenzij jij aangeeft dat ze dichterbij het vuur mogen komen.
Ga in eerste instantie met de wat oudere (3+) kinderen naar buiten of neem een klein aantal rustige kinderen mee. Je merkt op den duur vanzelf wat wel en niet prettig werkt.
Hoe leuk het ook is: ga niet meteen de allereerste keer broodjes bakken of marshmellows maken. Kijk eerst hoe elk kind reageert op het vuur en hoe jij er zelf tegenover staat. Broodjes bakken staat garant voor meer beweging en dus ook meer gevaar. Je kunt dit uiteraard wel uitproberen wanneer je voldoende hulp van collega’s hebt buiten (bijvoorbeeld 1 leidster op 2 kinderen).
Wanneer je vuur maakt met BSO kinderen kun je nog wat verder gaan. Zo is het natuurlijk heel erg stoer om ze zelf te laten helpen bij het aansteken en aanhouden van het vuur en natuurlijk het koken op vuur. In een ander blog zal ik hier meer over vertellen!
Ik hoop hiermee voldoende tips gegeven te hebben om mee aan de slag te kunnen! Heel veel plezier en warmte toegewenst!

BLOGGER

| Website | + berichten

Ik ben Reinate Bruins Slot, eigenaar van Ik & Buiten. Als kind was ik altijd al gefascineerd door de natuur en was dan ook veel buiten te vinden. Na een carrière als ecoloog ben ik ruim vijf jaar geleden gestart met het promoten van buiten slapen op kinderdagverblijven door de verkoop van een zelf ontwikkeld buitenbed en het geven van advies over buiten slapen. Maar na een tijdje begonnen mijn groene roots weer te kriebelen en ik geef daarom nu trainingen en workshops over natuurlijk buiten spelen aan de kinderopvang en aan gastouders. Bij mij staat de eenvoud van natuurbeleving voorop. Al met kleine middelen en ideeën en praktische tips kun je de natuur overal beleven en genieten van buiten spelen!

Gerelateerde berichten