Het is bijna kerst, rond vijf uur, dus al donker en buiten brandt een vuurtje bij het kinderdagverblijf. Daaromheen zitten de kinderen, klaar om opgehaald te worden door hun ouders. Dat is toch wel een heel mooie manier om in de kerststemming te komen en een prettige wijze om de dag af te sluiten!
Maar durf je dit als pedagogisch medewerker ook aan? Dit is een vraag die ik vaak stel en waar ik heel verschillende antwoorden op krijg. Van ‘doodeng, daar begin ik echt niet aan’ tot ‘ja, echt superstoer, ik maak elke week wel een vuurtje met de kinderen’ en van alles daar tussenin.
Mijn ervaring is dat kinderen het ontzettend leuk vinden om een vuurtje te maken en er naar te kijken. Doordat ze er soms maar zo weinig (of helemaal niet) mee in aanraking komen, is het wel nodig dat we ze leren hoe ze met vuur om moeten gaan. Ook pedagogisch medewerkers moeten vaak een en ander leren over hoe je een vuurtje moet stoken. Hieronder een paar tips en tricks.
Veiligheid
Laten we beginnen met veiligheid, want die staat voorop!
- Zorg voor een stevige ondergrond voor je vuurton of vuurschaal
- Zorg dat het binnen één meter van het vuur brandvrij is (geen brandbare materialen)
- Stook je vuur niet onder een boom of dicht bij een houten schuur e.d.
- Zorg dat er een emmer water en/of zand binnen handbereik staat en leg een blusdeken klaar
- Stook niet bij harde wind
- Maak je het vuurtje aan? Trek dan je synthetische jas uit! Deze smelt te makkelijk.
De uitvoering
Aansteken kan natuurlijk met een lucifer, maar er zijn ook leukere manieren, zoals op een zonnige dag met een vergrootglas, met een vuurboog (dit vergt wel wat oefening!), met een magnesiumstick of met een vuursteen.
Rookt je vuurtje heel erg? Dan is je hout misschien niet droog genoeg. Ook kan het zijn dat er niet voldoende zuurstof bij het hout komt, doordat je de blokken bijvoorbeeld te dicht op elkaar hebt gestapeld.
Vind je het nog spannend om een vuur te maken? Begin dan gewoon eens met een Zweedse fakkel. Je hoeft je dan verder niet te bekommeren over het vuur, maar je kunt je aandacht besteden aan de kinderen. Ze leren op deze manier ook wat wel en niet mag en het maakt jou een beetje zelfverzekerder.
Tips
Zelf geef ik kleine kinderen graag allemaal een vaste plek op bijvoorbeeld een stoeltje of een boomstam. Zo weten ze dat ze dat dit hun plek is, waar ze ook moeten blijven zitten, tenzij jij aangeeft dat ze dichterbij het vuur mogen komen.
Ga in eerste instantie met de wat oudere (3+) kinderen naar buiten of neem een klein aantal rustige kinderen mee. Je merkt op den duur vanzelf wat wel en niet prettig werkt.
Hoe leuk het ook is: ga niet meteen de allereerste keer broodjes bakken of marshmellows maken. Kijk eerst hoe elk kind reageert op het vuur en hoe jij er zelf tegenover staat. Broodjes bakken staat garant voor meer beweging en dus ook meer gevaar. Je kunt dit uiteraard wel uitproberen wanneer je voldoende hulp van collega’s hebt buiten (bijvoorbeeld 1 pm’er op 2 kinderen).
Wanneer je vuur maakt met bso-kinderen kun je nog wat verder gaan. Zo is het natuurlijk heel erg stoer om ze zelf te laten helpen bij het aansteken en aanhouden van het vuur, en natuurlijk het koken op vuur.
Ik hoop hiermee voldoende tips gegeven te hebben om mee aan de slag te kunnen! Heel veel plezier en warmte toegewenst!