Om met de deur in huis te vallen, maar liefst 58% van de ouders schrijft zich direct in via de website en slechts 32% vraagt een rondleiding aan (bron: KDV Online). 58% Van de mensen heeft dus geen contact gehad met de organisatie op misschien een belletje of mailtje na en schrijft zich als klant in via de website. Hoe kan dit?

Om je hierop antwoord te geven begin ik met allereerst wat achtergrondinformatie over de markt, de rol van internet in het aankoopproces die jou, als het goed is, het belang van een goede website aantoont. In volgende blogs en via workshops wil ik je meenemen naar de beste website voor jouw organisatie.

De markt is veranderd

Door de economische crisis en verandering van kabinetsbeleid is de vraag naar kinderopvang fors gedaald. Het aanbod in kinderopvang is groter dan vraag naar kinderopvang. Persoonlijk zeg ik, gelukkig maar….. Ouders zijn nu kritischer naar de kinderopvang, stellen meer eisen, willen meer voor hun kind en voor hun zelf. De basisbehoefte “opvang van hun kind” is uitgebreid met allerlei extra wensen op terreinen van pedagogiek, voeding, activiteiten, buitenspelen, educatie en flexibiliteit. Kortom, ouders kijken nu veel bewuster naar de kwaliteit van kinderopvang t.o.v. 7 jaar geleden.

Website belangrijk?

€ 5.607,- omzet per kind per jaar

Gebaseerd op

781 uren per jaar tegen een uurtarief van € 7,18

Nu hebben ouders dus keuze uit verschillende kinderopvangorganisaties. Iedereen heeft plek…….., dus waar willen zij hen kind plaatsen? Precies, bij de beste kinderopvangorganisatie in de buurt. En hier komen we op verandering twee in de markt. Het aankoopproces is in zeven jaar tijd fors gewijzigd.

Het aankoopproces is veranderd

Vroeger belde de ouder je op voor een rondleiding. Je maakte een afspraak en tijdens de rondleiding ontving ze persoonlijk de propositie van je bedrijf. Je liet met veel enthousiasme de vestiging zien, pakte leuke speeltjes, boekjes, lichtte haar voor over de activiteiten die je onderneemt, etcetera. Je gaf haar wellicht nog een mooie brochure of je pedagogisch beleidsplan mee en dan had ze alle informatie voor handen om een beslissing te maken.

Vlugger, sneller & uitgebreider
De ouder zoekt nu via Google naar kinderopvangorganisaties bij haar in buurt (dit betekent dat je website heel goed vindbaar moet zijn) of ze zoekt specifiek op jouw bedrijfsnaam. Tips en ervaringen van vriendinnen of familie worden natuurlijk meegenomen, maar ze zal altijd haar eigen keuze maken. Een keuze die allereerst is gebaseerd op basis van je profiel op internet, kortom de staat van je website. Een goede website voldoet aan de volgende onderdelen:

  • Informeren
  • Positioneren
  • Vertrouwen kweken
  • Prikkelen tot handelen

Dit betekent dat jouw verhaal bij de rondleiding dus ook op de website gecommuniceerd moet worden. Dit is veel informatie die duidelijk en overzichtelijk gepresenteerd moet worden. Met een goed onderscheid tussen hoofd- en bijzaken. De websitebezoeker mag immers niet verdwalen. Je hebt per slot van rekening maar ca. twee minuten om je bedrijf te presenteren en de concurrent is slechts 1 muisklik van je vandaan…..Door het Internet maakt de ouder op basis van de beschikbare informatie al een voorselectie en misschien zelfs een definitieve selectie over de Kinderopvangorganisatie van haar voorkeur. Zonder dat jij haar hebt gesproken!

Of je de ouder mag spreken of sterker nog voor jouw organisatie kiest is dus afhankelijk van je internetpresentatie. Op donderdag 9 februari geef ik samen met Daisy Kuipers een workshop getiteld “Haal 155% meer groei uit je website“ in Utrecht. We zullen van iedere deelnemer de status van de huidige website bespreken en geven je concrete inhoudelijke punten hoe je jouw website kan verbeteren.

Geef een reactie op dit artikel

Jeroen Pernot

Ik ben eigenaar van TO BE Kinderopvang en KDV Online. Met KDV Online ontwikkel ik websites specifiek voor kinderopvangorganisaties. Jij hebt kennis van de kinderopvang en ik heb kennis van Internet.

Een website moet allereerst goed vindbaar zijn en eenmaal op je website moeten bezoekers enthousiast worden van je dienstverlening. Via een implementatieplan neem ik je mee op reis naar een uitstekende webpresentatie. Gemiddeld neemt het aantal inschrijvingen met 155% toe bij mijn klanten. De website wordt ook geleverd met een bruto - netto calculator, waardoor je klanten precies hun netto bijdrage kennen voordat ze klant worden.

Bekijk mijn website
Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

Gerelateerde berichten

Geen hulpvraag. Hoe ga je dan een coachplan maken?

Geen hulpvraag. Hoe ga je dan een coachplan maken?

In je coaching en je coachplan zou je het liefste willen dat je uitgaat van de vraag van de pm’er ...
Lees meer
De vernietigende kracht van feedback

De vernietigende kracht van feedback

Janneke werkt al jaren in de kinderopvang. Ze is erg populair bij de kinderen en de collega’s. Haar manager Anja ...
Lees meer
Buslijn 158 in het jaar 1989

Buslijn 158 in het jaar 1989

De volleybal in mijn hand, alle blikken op mij gericht. Dit wordt alweer mijn derde, dus laatste, service. Vol concentratie ...
Lees meer
Vingerwijzen binnen de kinderopvang

Vingerwijzen binnen de kinderopvang

Ingrid was een ervaren kracht bij de kinderopvang. Ze was iemand die een leuke sfeer bracht en kinderen op een ...
Lees meer

Andere berichten

1 Jaar uitstel voor baby-leidster ratio

1 Jaar uitstel voor baby-leidster ratio

Kinderopvangcentra krijgen iets langer de tijd om aan alle nieuwe en strengere eisen te voldoen van de wet Innovatie Kwaliteit ...
Lees meer
Spelen, leren en oefenen met Praattoppers van de Filosofiejuf!

Spelen, leren en oefenen met Praattoppers van de Filosofiejuf!

Vandaag geen recensie over een boek, maar iets anders… Werk jij ook met groepen? Waarbij de communicatie misschien niet altijd ...
Lees meer
Gekleurde poppetjes om de organisatie op te stellen?

Gekleurde poppetjes om de organisatie op te stellen?

Een andere kijk op zaken binnen de kinderopvangorganisatie. “De laatste tijd is er veel onrust binnen onze organisatie. Er wordt ...
Lees meer
Fotografietips: zo maak je de mooiste foto’s van kinderen

Fotografietips: zo maak je de mooiste foto’s van kinderen

Fotografie van kinderen op de groep: heel erg leuk, maar nog niet zo gemakkelijk. Zeker foto's die geschikt zijn om ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]