Elke kinderopvangorganisatie heeft een risico-inventarisatie gezondheid en veiligheid. Om het implementeren daarvan en het werken ernaar zo prettig mogelijk te maken heeft ook bijna elke kinderopvangorganisatie protocollen. Hierdoor hoeven pedagogisch medewerkers niet meer naar een dik en oersaai document te kijken en hopen leidinggevenden en houders dat er beter wordt gewerkt aan het beleid, veiligheid en gezondheid. Toch blijft het beleid, veiligheid en gezondheid een saai geheel, waar vaak te weinig aandacht aan wordt besteed. Het is een statisch document, er wordt niets aan veranderd, noch naar gekeken en de vergaderingen over de beleidsstukken? Als je het mij vraagt: vaak heel erg SAAI! Het is een soort ‘moet besproken worden’-onderwerp geworden in de kinderopvang en dat is jammer, want het Beleid veiligheid en gezondheid hoeft niet statisch te zijn en de vergaderingen hierover hoeven niet saai te zijn.
Waarom vind ik dit onderwerp nou zo belangrijk dat ik er een heel blog aan wijdt? Ik vind het zelf van groot belang dat pedagogisch medewerkers weten wat er in staat en waarom het zo is. En dat zij weten hoe zij moeten handelen. En misschien nog wel het allerbelangrijkste: kennis over beleid, veiligheid en gezondheid geeft zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen? Ja echt, het is geen typefout! Ik zie pedagogisch medewerkers groeien, meer zelfvertrouwen krijgen en makkelijker met de GGD-inspectie omgaan alleen maar omdat zij kennis hebben van de beleidszaken. Zij vertrouwen op zichzelf en hun kennis. Zelfvertrouwen en meer kennis: is dat niet iets wat we allemaal een beetje meer willen hebben?
Dat taaie en saaie stof zo leuk en interessant kan zijn
Toch denk je nu waarschijnlijk nog steeds: Daisy, superleuk dat je dit schrijft, maar voor mij is het Beleid veiligheid en gezondheid nog steeds een statisch geheel, een saai stuk. Het is onmogelijk om er in de vergadering een leuk onderwerp van te maken. Ik zal jullie vertellen hoe ik mijn workshop Beleid veiligheid en gezondheid altijd weer leuk en vooral leerzaam weet te maken. Een workshop van 8 uur over Beleid veiligheid en gezondheid leuk? Jazeker, laatst kreeg ik als feedback na zo’n lange dag; “Wat was het een ontzettend leuke dag, nooit gedacht dat zulke taaie en saaie stof zo leuk en interessant kon zijn.”
Dus hierbij een kleine tip van de sluier hoe jij Beleid veiligheid en gezondheid op een leuke manier bespreekbaar kan maken:
- Mijn old time favourite en wellicht niet eens een echt tipje van de sluier. Gebruik humor! Wij hebben allemaal wel eens zo docent gehad waar je bij in slaap viel in de klas. Alles wat hij zei, klonk saai. Wees niet die docent, wees jezelf en maak af en toe een grapje, al is het een woordspeling; haal het serieuze er van af.
- Maak gebruik van een spelletje, ikzelf ben groot fan van spelletjes. Zelfs nu nog weet ik af en toe weet ik manlief te strikken voor een avond Cluedo met vrienden; je kunt mij niet gelukkiger maken! Met mij zijn er velen die spelletjes erg leuk vinden en daarbij is het een leuke manier om te leren. Ik maak gebruik van het kennisdominospel, een quiz of de spelvorm ‘Ik hou van’ met de naam van het kinderdagverblijf à la ‘Ik hou van Holland’. Wees creatief, bijvoorbeeld bij het dominospel: op elke steen één vraag en één antwoord. De pedagogisch medewerkers moeten de dominostenen zo leggen dat de juiste vragen en antwoorden op elkaar aansluiten. Wil je het nog uitdagende maker? Koop een leuk presentje dat zij kunnen winnen.
- Het is ook altijd leuk om gebruik te maken van rollenspel of doe-opdrachten. Een simpele handeling zoals ‘handen wassen’, hoe doe je dat eigenlijk volgens de richtlijnen? We gaan met zijn allen handen wassen. Maar ook een ruimte binnen stappen en vragen: ‘Kunnen jullie kijken hoe het met het binnenmilieu gaat in deze ruimte? En mocht deze niet goed zijn handelingen verrichten waardoor hij zo meteen wel goed is.’ Of wat dacht je van: ‘Wij gaan buitenspelen; welke stappen onderneem je?’ Leg eens een papiertje met ‘Hier ligt sinds drie weken kattenpoep in de zandbak’ neer en kijk of de pedagogisch medewerkers weten wat zij moeten doen. Hierna bespreek je het onderwerp aan de hand van het protocol.
- De minst favoriete werkvorm van pedagogisch medewerkers, maar wat mij betreft een erg doeltreffende werkvorm, is de vragenlijst. Met hierin allemaal vragen over het Beleid veiligheid en gezondheid die heel belangrijk zijn. Je kunt ervoor kiezen om deze voor de start van de vergadering te doen zodat medewerkers kunnen kijken hoe het ervoor staat met hun kennis. Je kunt ook de vragenlijst juist aan het einde doen om te kijken hoe het na de vergadering, studiedag of workshop met kennis gesteld staat.
- Nog een laatste tip: leg goed uit hoe het Beleid veiligheid en gezondheid tot stand is gekomen. Allereerst is er een inventarisatie gemaakt van de risico’s, hierop aansluitend werkafspraken om de risico’s en de kans dat een ongeval gebeurt zo klein mogelijk te maken. Vervolgens worden de werkafspraken in protocollen vastgelegd zodat je bij twijfel, maar ook ter informatie, altijd de mogelijkheid hebt snel antwoord te vinden op je vragen.
Wie kan het Beleid veiligheid en gezondheid beter evalueren dan de pedagogisch medewerkers?
Hierbij kun je dan meteen met de medewerkers het beleid evalueren. Dat dient jaarlijks te gebeuren en wie kan de evaluatie beter doen dan de pedagogisch medewerkers? Soms kom je erachter dat er wel erg veel ongevalletjes gebeuren met die ene kast midden in de ruimte of staat er iets in het beleid wat wellicht niet meer overeenkomt met de praktijk. Leer samen en groei samen met als doel kwalitatief goede kinderopvang.
Het belang van werken naar het Beleid veiligheid en gezondheid is groot en niet alleen omdat de GGD er toezicht op houdt. Het is belangrijk voor de veiligheid en gezondheid voor de kinderen. Wat mij betreft is het dan ook een onderwerp dat vast op de agenda hoort te staan bij een vergadering. Stel een jaarplanning op waarin je alle protocollen onderverdeelt zodat je er elke vergadering even aandacht aan besteedt, en je door het jaar heen jezelf en de pedagogisch medewerkers bewust houdt over het beleid.
Workshop
Met bovenstaande tips kan het ook nog eens een leuke toevoeging zijn op de vergadering, zodat je niet met zijn allen twee uur aan het zitten en luisteren bent. Zie je het jezelf toch niet zo snel doen? Of wil je wat inspiratie? Dan kun je natuurlijk altijd een workshop bij mij boeken.