Ik zal beginnen met een wijze uitspraak die ik ooit ergens gelezen heb. Een uitspraak die past bij het onderwerp authenticiteit: ‘Niemand buiten onszelf kan over ons innerlijk heersen. Wanneer we dit weten worden we vrij.’

Had ik dat zelf maar eerder geweten en écht begrepen! Maar goed, het is nooit te laat om te leren natuurlijk.

Wens + talent = succes!

In mijn vorige blog heb je al de uitgebreide definitie van authentiek leiderschap kunnen lezen. Wellicht kwam het begrip je meteen al bekend voor. Dat zal goed kunnen. Het authentiek leiderschap is namelijk een erg populair begrip. Net als authentiek voedsel, authentieke vakantiebestemmingen en ga zo maar door. Het woord authentiek lijkt hierdoor wel een modewoord; een soort van trend. Ik vergelijk het maar met het begrip ‘uitdaging’. Alles moet je tegenwoordig toch als een uitdaging zien?

Maar is het wel verstandig om het woord authenticiteit te hangen onder de noemer modewoord? Mag je het zien als een trend? Kan je het wegschrijven als een hype? Ik zeg nadrukkelijk NEE!!! Authentiek zijn is naar mijn mening namelijk een must. Het is iets wezenlijks. Het is de basis, de fundering, waarop je alles bouwt.

Het is onder andere weten wie je bent (in wezen) en wat je wensen en talenten zijn. En daar waar wensen en talenten samenkomen, is er ruimte voor succes! Authenticiteit is de basis van succes! Wens + talent = succes!

Natuurlijk kan je het leuk vinden om te zingen, maar als je klinkt als een zaagmachine wordt het echt niet meer dan een hobby. Natuurlijk is het super als je goed kan leiding geven, maar hoe lang houd je dat vol als je het niet leuk vindt?

Maar hoe herken je eigenlijk een authentiek persoon en ben je er wellicht zelf één?

Wouter Plevier gaf in zijn weblog op Managers Online authentieke personen de onderstaande kenmerken:

Authentieke personen;

 • zijn niet bang om hun mening te uiten.
 • zijn gedreven door innerlijke drijfveren en niet door externe.
 • zijn trots op hun eigenschappen en talenten.
 • hebben unieke dagroutines.
 • laten de mensen die ze ontmoeten hun ware zelf zien.
 • zoeken de diepte op in gesprekken.
 • zijn tevreden met zichzelf en zien altijd mogelijkheden tot groei (bij zichzelf en anderen).
 • maken het beste van de situatie en zien overal kansen en voordelen.
 • hebben een hoge mate van zelfwaardering en lijken zelfverzekerd.
 • proberen anderen te ondersteunen en zijn oprecht in hun wens dat alle mensen mogen groeien.

Wellicht herken je één of meerdere van deze eigenschappen al in jezelf. Maar als je echter zeker wilt weten of jij al onder de categorie authentieke persoonlijkheid valt, dan kan je via het contactformulier op onze website de authenticiteitstest aanvragen. Het kost je niks! En is gewoon super leuk om te doen.

Een authentiek persoon vertoont dan zeker altijd en overal hetzelfde gedrag?

Een authentiek persoon staat op alle fronten duidelijk in zijn kracht, ziet kansen bij zichzelf en anderen, is niet oordelend en ga zo maar door.

Maar ook een authentiek persoon vertoont toch niet ALTIJD hetzelfde gedrag. Alleen kiest een authentiek persoon er BEWUST voor zich soms anders te gedragen. Een authentiek persoon zet BEWUST in bepaalde situaties één van zijn ego’s in. Een niet-authentiek persoon is daar niet of veel minder toe in staat en laat zich leiden door zijn/haar ego’s.

Maar wat zijn ego’s?

Ik houd het nu even kort. Eén van mijn volgende blogs gaat namelijk al uitgebreid in op het fenomeen ego’s.

Een ego is eigenlijk een soort van overlevingsmechanisme, een copingstrategie, die je veelal op jonge leeftijd ontwikkeld hebt. Je hebt geleerd dat een bepaald gedrag vertonen in een bepaalde situatie jou succes oplevert. Dat specifieke gedrag heb je geleerd gericht in te zetten in specifieke situaties. In andere situaties vertoon je weer ander specifiek gedrag.

Jouw gekozen gedrag in een specifieke situatie is jouw ego. Het is een soort van subpersoonlijkheid van jezelf en je hebt er dus ook nog eens meerdere. Een ego is echter niet jouw echte, diepste ik! Een ego kan daarom, mits niet gericht ingezet, wel jouw authenticiteit blokkeren.

Wat is nou eigenlijk het voordeel van authentiek zijn?

 • Je wordt (lijkt) ‘slimmer’. Je bent namelijk altijd eerlijk en oprecht. Je liegt niet. Je hoeft geen leugens en verdraaiingen te onthouden. Daardoor houd je ruimte en energie over voor wezenlijke zaken.
 • Je staat open voor reflectie en zelfreflectie. Je vertoont probleemoplossend gedrag. En dat leidt tot groei.
 • Als je authentiek, en dus gefundeerd, bent heb je voldoende basis om tegen anderen in te gaan. Je wordt gezien als moedig.
 • Je handelt zeer consistent en zet slechts zelden (en dan ook nog eens bewust) één van jouw ego’s in. Dat maakt je betrouwbaar, ‘voorspelbaar’, en mede hierdoor een gewaardeerd persoon.
 • Je wensen en talenten worden gecombineerd. En dat leidt veelal tot succes.
 • En zo zijn er nog veel meer voordelen op te noemen.

Heb ik je enthousiast gemaakt? Wil je zelf nog authentieker worden! Wil je weten hoe dat kan?

Nou, authentiek zijn is niet iets wat je meteen bent. Het is een groeiproces. Een ontzettend leerzame en spannende ontdekkingsreis. Ik geef je wel vast wat handige handbagage mee in de vorm van wat tips en ideeën;

 • Je kunt sowieso per direct besluiten authentiek te willen worden.
 • Het is wel belangrijk dat je beschikt over een gezonde dosis zelfcompassie en compassie voor anderen (ik ben OK). Dat is een voorwaarde!!!!
 • Stop zo spoedig mogelijk met oordelen en veroordelen. Er zijn namelijk vaak meerdere waarheden! En deze kunnen prima naast elkaar bestaan.
 • Accepteer dat je kwetsbaar mag zijn en ook jij fouten mag maken.
 • Wees eens lekker altruïstisch. Doe eens iets voor anderen zonder daar zelf direct voordeel van te hebben.
 • Laat los te willen voldoen aan waarvan je denkt dat anderen vinden waaraan je moet voldoen. Wees wie je wilt zijn en niet wie je denkt te moeten zijn.
 • Sta open voor reflectie.
 • Sta open voor zelfreflectie.

Maar dit alles is natuurlijk makkelijker geschreven dan gedaan. Begin maar vast met de eerste twee punten. Dan ben je al aardig op weg.

In mijn volgende blog gaan we het hebben over het 7-schillenmodel van Bas Blekkingh. Met dit werk-denkmodel in de hand neem ik je stap voor stap mee naar jouw authentieke kern.

Tot de volgende keer!

Hartelijke groet van Ramon Buijs

Geef een reactie op dit artikel

Ramon Buijs

Vader van twee mooie dochters en de man van Cathelijn. Ik werk momenteel als directeur bij Speel-Inn en Jump-Inn Kinderopvang. Daarnaast bieden Cathelijn en ik managers in de kinderopvang trainingen en leergangen aan. Dat doen we onder de naam Insight Management. De onderwerpen authentiek leiderschap, visievorming en succesvol creëren staan centraal in ons aanbod.

Bekijk mijn website
Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

Geen hulpvraag. Hoe ga je dan een coachplan maken?

Geen hulpvraag. Hoe ga je dan een coachplan maken?

In je coaching en je coachplan zou je het liefste willen dat je uitgaat van de vraag van de pm’er ...
Lees meer
De vernietigende kracht van feedback

De vernietigende kracht van feedback

Janneke werkt al jaren in de kinderopvang. Ze is erg populair bij de kinderen en de collega’s. Haar manager Anja ...
Lees meer
Buslijn 158 in het jaar 1989

Buslijn 158 in het jaar 1989

De volleybal in mijn hand, alle blikken op mij gericht. Dit wordt alweer mijn derde, dus laatste, service. Vol concentratie ...
Lees meer
Vingerwijzen binnen de kinderopvang

Vingerwijzen binnen de kinderopvang

Ingrid was een ervaren kracht bij de kinderopvang. Ze was iemand die een leuke sfeer bracht en kinderen op een ...
Lees meer

Andere berichten

Magische magneten

Magische magneten

Zoals je misschien al weet werk ik als Leraar Engels in China. Harstikke leuk, maar het gaat nog weleens mis ...
Lees meer
Een leven lang leren

Een leven lang leren

Deze week ben ik weer eens begonnen met het volgen van een training: de training docent Babymassage en Baby-Yoga, superleuk ...
Lees meer
Stempels op kinderen

Stempels op kinderen

Ik werk met kinderen. Heel veel verschillende kinderen. Kinderen die verlegen zijn, die dapper zijn en kinderen die stil zijn ...
Lees meer
Pedagogische groei babyopvang begint bij jou!

Pedagogische groei babyopvang begint bij jou!

Yes, we gaan het gewoon doen! Het is al onze droom om dit neer te zetten, maar wat hebben we ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]