Ik zie ze meerdere keren per dag voorbijkomen: vacatures voor werving van pm’ers. LinkedIn, Facebook, Twitter: je wordt ermee doodgegooid. En iedereen zegt hetzelfde! Als marketeer in de kinderopvang speel ik nu een beetje advocaat van de duivel. Dat mag soms best om je weer ff wakker te schudden. Iedereen, nou ja verreweg de meeste organisaties, werven op dezelfde manier. En met dezelfde oersaaie teksten.

Wees verrassend!

‘ Voor onze bsso-locaties zijn we op zoek naar pedagogisch medewerkers. Jij bent flexibel, kindgericht, kunt goed communiceren met ouders etc.’ Kortom: een heel saai riedeltje waar je aan moet voldoen en daarna zie je vaak dat het maar om een paar uur gaat. (ook een aandachtspunt, maar daar ga ik nu niet verder op in). Tsja, één en één is twee wat mij betreft. Zo ben jij als werkgever geen aantrekkelijke kandidaat. Huh? Ja, draai het eens om! Waarom moet een pm’er voor jouw kinderopvang kiezen en niet voor die van de buren? Ik neem aan dat jij enthousiasme verwacht van je mogelijke nieuwe pm’er? Waarom stralen die vacatures dat dan niet uit? Iedereen vist in dezelfde vijver, en alle vacatures lijken op elkaar.

Presenteer jouw organisatie

Wees verrassend! Als je wilt dat ze voor jouw organisatie kiezen, stel jezelf dan eens enthousiast voor. Het liefst in een leuk filmpje waar ook de nodige humor in zit. Geen locatiemanager die het woord voert. Boring! Denk zelf: filmpjes met humor of die in ieder geval een bepaalde emotie oproepen, werken het beste. Dus of een lach, of het bekende ‘Ooohhh (verbazing) en ‘Ahhh’ (schattig) gevoel. En wat doe je dan met dat filmpje? Dat zet je uit in een onderscheidende socialmediacampagne met een begeleidende pakkende tekst. Facebook is hier bijvoorbeeld heel geschikt voor! Dus niet alleen een bericht op je Facebook met ‘delen = lief’ maar ook een betaalde campagne. Kun jij zelf selecteren (met doelgroepbepaling) wie dat moet zien en ook waar. Nu ga ik verder niet in op hoe je een succesvolle campagne  uitzet, maar als ik jou was zou ik hier alvast mee beginnen! En laat jouw mogelijke nieuwe collega weten dat je naar hem of haar uitkijkt en graag in het team opneemt. Wees hartelijk en warm. Het is toch fijn als ze voor jou kiezen? Laat het hem of haar voelen!

Kies eens voor een andere benadering

Je kunt natuurlijk ook een ‘speeddate’ organiseren op een zaterdagochtend. Jij en de kandidaat 5 minuten aan het woord. Klikt het? Dan kijk je verder. Of organiseer een kennismakingsborrel. Ja, en gewoon met een wijntje erbij en een warme bitterbal. Jij bent toch onderdeel van een gezellige informele organisatie? Laat het zien! Vraag niet om de standaardbrief en CV in te sturen, maar ga direct het contact aan met de kandidaat. Dat past toch ook veel meer bij deze tijd? Het ‘snelle ontmoeten’, kijken of we bij elkaar passen. En voor jou een mooie kans om te laten zien wat jij voor de kandidaat kunt betekenen. En andersom natuurlijk.

Dus ff op een rijtje:

  • onderscheid je in tekst: wees warm, hartelijk, en laat zien wat jij de kandidaat kunt bieden;
  • onderscheid je in beeld (bij voorkeur filmpje, anders aansprekende foto’s);
  • zet gerichte socialmediacampagnes uit (daar bevindt je doelgroep zich!);
  • organiseer speeddates, kennismakingsborrels of wat dan ook. Wellicht kun je zelf iets ludieks bedenken?

Ik wens je veel succes! En weet je niet zo goed hoe je dit zelf kunt doen, bel of mail mij en ik help je!
Hartelijke groet, Daisy

Gerelateerde berichten