Wees eerlijk: elke pedagogisch medewerker droomt soms stiekem van een eigen kinderopvang. Terwijl je in je hoofd de ruimtes al inricht, bedenk je dat je het allemaal heel anders zal gaan doen dan je baas nu. De oude tractorband op de boerderij aan de overkant van de weg? Fantastische zandbak of moestuinbak! De autobanden? Blotevoetenpad natuurlijk. De boomstammen? Een piratenschip-klimparadijs. Laten we het dan nog maar niet hebben over speelgoedwinkels, IKEA en alle andere winkels.

Dromen

Als je droomt van een kinderopvang, zie je overal mogelijkheden. Helemaal wanneer je collega chagrijnig is, je geen vrij kan krijgen van je baas en een manier van werken opgelegd krijgt waarvan jij toch echt vindt dat het anders kan of moet. Sommige dagen droom je meer over een eigen kinderopvangorganisatie dan andere dagen. Toch is de droom altijd aanwezig. Wat houdt je tegen? Waarom ga je er niet voor? Zoek eens rond op Funda en in het plaatselijke buurtsufferdje voor een leuk pandje. Want soms worden dromen werkelijkheid, soms zijn die ongrijpbare dagdromen van je eigen kinderopvang opeens wel grijpbaar.
Je krijg een prachtige kans of hebt eindelijk voldoende gespaard om je eigen kinderopvang te starten, je ziet het pand van je dromen en weet het zeker: dat wordt jouw kinderopvang!

Heel hard werken

Laat ik je dan maar meteen van die prachtige dagdroom dat alles vanzelf en heel makkelijk gaat, af helpen! Ik ben geen pessimist hoor, in tegendeel, maar ik ben eerlijk. Een kinderopvang openen is niet hatseflats gedaan, er gaat tijd en hard werken in zitten. Maar wees eens eerlijk, voordat ik je ruw uit je droom trok, was het eerste waar je aan dacht het inrichten van je groepsruimtes? En je kenmerkende visie op de kinderopvang? Alleen maar lachende kinderen en ouders?

Maar zie je jezelf ook tot één uur s ’nachts achter je laptop zitten, de wettelijks regels lezen, of uitzoeken of het bestemmingsplan wel juist is en of je een omgevingsvergunning kunt krijgen? Geloof me, dat gaat gebeuren! Het zijn belangrijke dingen die je moet regelen voordat je kinderopvang open kan. Om nog maar te zwijgen over al het papierwerk dat op orde dient te zijn. Wist je dat je pedagogisch beleidsplan aan bepaalde regelgeving moet voldoen? Dat de houder een apart VOG dient aan te vragen? Dat je als een van de eerste stappen een brandplan moet hebben?

Kortom: er is een hoop werk te verzetten. Een duidelijk overzicht en plan van aanpak is fijn, zo weet je zeker dat je niks over het hoofd ziet en je jouw droom, na een periode van hard werken, werkelijkheid kan maken.

Workshop

Droom je ervan om in de toekomst een kinderopvangorganisatie te starten, ben je al op jacht naar een pand of ben je wellicht al aan het verbouwen? Kijk dan eens rond op mijn website Sterk in de Kinderopvang en bekijk mijn ‘Starten in de Kinderopvang’-pakketten.

Gerelateerde berichten