Tijdens ons werk brengen we heel veel tijd door met de kinderen. Samen spelen, lief hebben, nieuwe dingen leren, helpen groeien, normen en waarden, leren jezelf te mogen zijn en vooral respect hebben voor elkaar. Ondanks dat de kinderen op nummer 1 staan, mogen we zeker het allerbelangrijkste in hun leven niet vergeten. De ouders.

Help! Ik moet kiezen…

Op het moment dat er een kindje geboren wordt krijgen de ouders direct een beschermende houding en willen ze het allerbeste voor hun kindje. Dat hun wereldwondertje op een gegeven moment naar een kinderopvang mag gaan is al een grote stap, maar dan ook nog eens kiezen uit al die organisaties. We maken het de ouders echt niet makkelijk. Ouders kunnen het beste op meerdere plekken kijken, en ontdekken hoe ze zich voelen als ze naar binnen gaan. De manier waarop een ouder een rondleiding krijgt en er over het kind wordt gesproken zal ze veel duidelijkheid geven. Past dit bij hen of niet? Het instinct heeft het vaak goed, dus kunnen ze het beste hun hart volgen.

… en losloaten

Eindelijk een kinderopvang gevonden komt ineens het besef van een stukje loslaten. Wij begrijpen hoe lastig dit is en willen op allerlei manieren helpen om ouders gerust te stellen. Eerst de wendag, intake om alles over het kindje te weten te komen en daarna begint het echt. De ouders mogen op elk moment van de dag bellen om te vragen hoe het gaat met hun kindje, schriftjes schrijven met belangrijke informatie, goede overdrachtgesprekken zijn voor ons logisch, maar er is meer dan dat.

Toon interesse in de ouders…

Tijdens de overdracht wordt er altijd over de kinderen gesproken. Als er bijzonderheden zijn, bellen we de ouders om te zorgen dat ze tijdens het ophalen niet voor verrassingen komen te staan. Maar hoe gaat het met de ouders? Bij de vraag “ Hoe is het met jou?” zie je vaak een verbazing. Door interesse te tonen, voelen ze dat het niet alleen om de kinderen draait, maar dat het voor ons heel belangrijk is om te weten hoe het met papa en mama gaat en of er nog bijzonderheden zijn.

Het is aan de ouder zelf om te kiezen wat ze willen vertellen. Een nieuwe baan, sollicitatiegesprek, een verhuizing of iets anders. Het is altijd fijn om er even over te praten. Een paar dagen later met oprechte interesse vragen hoe het sollicitatiegesprek is gegaan of hoe de nieuwe keuken staat, geeft het gevoel dat ook zij belangrijk zijn. Zo ontstaat er een band en daarmee ook vertrouwen. Op deze manier ga je ook meer begrijpen wat de oorzaak van bepaald gedrag van het kind kan zijn. Zit het de ouder even niet zo mee die dag, dan sturen we een extra foto van hun kind om ze op te vrolijken of we maken een mooi kunstwerk. Het kan de dag echt een andere wending geven.

… en betrek ze

Ouders en familieleden betrekken bij activiteiten geeft ook al veel meer betrokkenheid. Ze mogen met ons meekijken, zien wat we doen, en zullen verrast zijn dat het niet alleen maar gezellig spelen en kroelen is wat wij doen. Meedoen met activiteiten zoals mee-eten in ons eigen ‘restaurant’ met hun kindje als ober en met eigengemaakt eten. High tea’en met opa en oma die net hebben voorgelezen en ga zo maar door. Het erbij mogen zijn en toekijken is vaak al fantastisch.

De reacties van de ouders en familieleden zijn onvoorstelbaar mooi. Hoe je het ook wendt of keert, wij houden tenslotte ook van hun kind. Al deze dingen zorgen ervoor dat de ouders hun kind met een gerust hart naar ons toe brengen en weten dat het goed zit en daar doen wij het voor. Vergeet ouders dus niet af en toe te betrekken bij leuke dingen!

Gerelateerde berichten